Sık Kullanılanlara Ekle · Anasayfam Yap ·  Üye Girişi · Yeni Üye  
   Kadın Sağlığı · Erkek Sağlığı · Çocuk Sağlığı · Tüp Bebek / Kısırlık · Göz Sağlığı · Kalp-Damar Hastalıkları · Kanser · Tüm Kategoriler >
 
Arkadaşına Gönder
Yorumları Oku/Yaz
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da paylaş
 
 
HIV Bulaşmasını Engelleyen Deney Sonuçları
12.06.2011 - 219 defa okundu.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından açıklanan sonuçlar, HIV-pozitif bir kişinin etkili bir antiretroviral tedavi rejimine bağlı kalması durumunda, HIV pozitif olmayan eşlerine HIV bulaştırma riskinin yüzde 96 oranında azaltılabileceğini gösterdi.

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) Genel Başkanı Michel Sidibé, “Bu buluş, önemli derecede oyunun yönünü değiştiriyor ve önleme çalışmalarını daha da ileriye götürecek. Bu, HIV tedavisini yeni bir öncelikli önleme seçeneği hâline getirdi. Şimdi yapmamız gereken, çiftlerin Önleme Tedavisini seçerek buna girişme seçenekleri olup olmadığından emin olmak,” dedi.

CİNSEL YOLLA BULAŞMA

HIV Önleme Deneyleri Ağı (HPTN) tarafından yürütülen deneye, Afrika, Asya, Latin Amerika ve Amerika Birleşik Devletleri’nden toplam 1700’den fazla serodiskordans çift (birisi HIV pozitif, diğeri HIV negatif olan çift) katıldı. Sadece CD4 sayısı 350-550 arasında seyreden, ki bu yüzden son Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) kılavuzlarına göre kendi sağlıkları için tedaviye uygun olmayan, HIV ile yaşayan kişiler, çalışmaya katıldı. HIV’in cinsel yolla bulaşmasının azaltılması o kadar önemliydi ki deney, plandan 3-4 yıl önce durduruldu.

DSÖ Genel Başkanı Dr. Margaret Chan, “Bu ciddi bir gelişme, çünkü biz biliyoruz ki cinsel yolla bulaşma, bütün yeni enfeksiyonların yaklaşık yüzde 80’ini oluşturuyor. Bu çalışmanın bulguları, HIV ile yaşayan insanların eşlerini korumalarına yardım etmeleri için yol gösterecek DSÖ’nün Temmuz ayında yayınlayacağı yeni kılavuzu daha çok güçlendirecek ve destekleyecek” dedi.

Verilen bilgiye göre, önleme tedavisinin mümkün kılınması yalnızca insanların HIV testi yaptırmalarına değil, ayrıca HIV durumlarını ortaya çıkarmalarına yetki verecek, HIV’i önleme seçeneklerini eşleriyle tartışmalarını ve gerekli HIV hizmetlerine erişmelerini sağlayacak. Bu durum, bunların yanı sıra, önemli derecede HIV etrafındaki hastalık belirtisinin ve ayrımcılığın azalmasına katkı sağlayacak.

Sidibé, “HIV ile yaşayan insanlar şu an onurları ve özgüvenleri ile birlikte, sevdiklerini HIV’den korumak için ek adımları atabilirler. HIV ile yaşayan 33 milyon insanın neredeyse sadece yarısının HIV durumlarını bildikleri henüz belirlendi. HIV testi alımlarındaki artışın, özellikle daha çok kişinin yeni bulgular ışığında tedaviye erişmesiyle birlikte AIDS’e müdahale edilmesinde önemli bir etkisi olacak” dedi.

ÖNLEME TEDAVİSİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS), hangi HIV önleme seçeneğinin kendileri için en iyisi olacağını belirlerken çiftlerin kanıta dayalı kararlar almalarını tavsiye ediyor ve şu görüşlere yer veriliyor:

“Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS), Önleme Tedavisi’nin çiftlere uygun seçeneklerden biri olduğunu ısrarla öneriyor. Temmuz’da yayınlanacak yeni DSÖ kılavuzları, bu yeni HIV önleme seçeneğini kullanmayı seçen kişiler için ülkelerin bunu bir gerçeğe dönüştürmelerine yardım edecek.  Kılavuzlar, HIV testine erişimi artırma, danışmanlık ve diskordans çiftler arasında antiretroviral tedavi kullanımı üzerine belirli önerileri barındırıyor.

Tek bir yöntem, hiçbir zaman HIV’e karşı tamamen koruyamaz. Önleme Tedavisi’nin diğer HIV önleme seçenekleri ile bir kombinasyon içinde kullanılması gerekir. Bunlar, doğru ve kalıcı erkek ve kadın kondomu kullanımı, ilk defa ilişkiye girmeden önce daha uzun süre bekleme, daha az partnerle ilişkide bulunma, erkeklerin sünnetli olmaları ve temaslı seksten kaçınmaktır. Bulguların önemi, kesinkes HIV önleme paketine Önleme Tedavisi’ni de ekledi.

Tedavi 2.0 girişimi; Önleme Tedavisi seçeneğine erişimi artırmak için, yenilik getirmek, kolaylaştırmak, masrafları azaltmak ve HIV testini, danışmanlığını ve tedavisini öne çıkaracak toplulukları harekete geçirmek için bir an önce uygulanmaya başlanmalıdır.

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS), yeni gelişmeyi ve onun AIDS’e müdahale için gereklilikleri üzerine daha fazla tartışmak için bir çiftler toplantısı düzenleyecek. Bu toplantı, son iki yıldır DSÖ ve Birleşmiş Milletler HIV AIDS Ortak Programı (UNAIDS) tarafından yapılan bir dizi uzman danışmanlıkların üzerine kuruludur.

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) ve DSÖ, Önleme Tedavisi’ni HIV ile mücadelenin bir bütünleyici parçası hâline getirmek ve bunu mümkün olduğunca kullanmayı amaçlayan kişiler için mümkün kılındığından emin olmak için ülkelerle ve partnerlerle birlikte çalışacak.” 

KONUYLA İLGİLİ DİĞER BAŞLIKLAR

Güvenli Seks Araştırması

HIV Hepimizi İlgilendirir

HIV, AIDS Dünyada Azalıyor; Türkiye`de Artıyor

« Geri

Diğer Haberler

Cinsel Sorun Yaşayan Çift Nereye Başvurmalı?
Erkeklerin Kadınları Cinsellikten Soğutan 10 Hatası
Kaliteli Cinselliğin Sırları
Cinsel Terapi Nedir, Nasıl Uygulanır?
Sigara Cinsel Sağlığı Olumsuz Etkiliyor
Cinsel Performans Artırıcı İlaçlar Kör Eder Mi?
Doğum Sonrası Cinsel Yaşam Ne Zaman Başlamalı?
Vajinismus Tedavi Edilebilir
Depresyon, Cinsel Hayatı Olumsuz Etkiliyor
Kadınların Cinsel Fantezileri Çok Çeşitli…
Cinsel Gücü Artıran Yiyecekler
HIV/AIDS Ve Cinsel Yaşam
Vajinismus’a Hipnoz Tedavisi
Geç Boşalma Partneri Rahatsız Edebilir
Depresyon, Kalp, Ülser İlaçları Sertleşme Problemine Yol Açabiliyor!
Eşinden Daha Az Para Kazanan Erkek Aldatıyor
Ramazanda Sağlıklı Cinsel Yaşam Nasıl Olmalı?
Aşk Kasları Egzersizi Cinsel Hazzı Artırıyor
Sevişirken Ruhunuz Ve Bedeninizle Yatakta Olun…
Prostat Ameliyatı Sonrası Erkekler Cinselliğe Veda Etmiyor
Tüm Haberler »
Yorum Ekle
  Adım, Soyadım Görünsün   Rumuzum Görünsün
Mesaj :
Güvenlik Kodu :
 
Köşe Yazısı
Alo 184! Fenerbahçe Tribünleri`nde Sigara İçiliyor!
Esra KAZANCIBAŞI
Tüm Yazılar
Online Randevu
Kriterleri seçin, hastanelerden online randevu alın.
Şehir
 Devlet   Üniversite   Özel
Acil Sağlık
Nöbetçi Eczaneler
Ambulanslar
Kan Merkezleri
Acil Servisler
Sağlık Tedarikçileri
Evde Sağlık Hizmeti
İlk Yardım Rehberi
Alo Sağlık
Hastaneler
Sağlık ocakları
Ana çocuk sağlığı merkezleri
Tahlil laboratuvarları
Görüntüleme merkezleri
Sağlık sigorta şirketleri
İlaç firmaları
Yaşlı bakım evleri
Bakım ve rehabilitasyon merkezleri
Diyaliz merkezleri
Kanser tedavi merkezleri
Ağız ve diş sağlığı merkezleri
Sorun Doktorunuz Yanıtlasın
Sağlıkla ilgili merak ettiğiniz ne varsa, bize yazın. Uzman doktorlar yanıtlasın. »
Detay için tıklayınız
Doktorlarla Canlı Sohbet
Şuan online doktorumuz yok. »
"Sorun Doktorunuz Yanıtlasın" bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Sağlık Kitapları
Haftanın Kitabı

"Beyaz Önlük Siyah Şapka"
-Carl Elliott
Önceki Kitaplar
Haftanın Söyleşisi
Erhan Yazıcıoğlu: Umudunuzu Yitirmeyin Kanseri Yenin
Tiroit ameliyatı sonrasında ses telinin zarar görmesi nedeniyle sesini kaybeden tiyatro sanatçısı ...
Tüm Söyleşiler
Videolar
Çift Terapisi - Çiğdem Demirsoy
 Medikal Ödül - 2
 Medikal Ödül - 1
 İstanbul`da Organ Bağışı Artıyor
Anket
Aile hekimliği uygulamasından memnun musunuz?
Evet, memnunum
Hayır, memnun değilim
Kararsız

Ankete katılmak için lütfen giriş yapınız. Giriş için tıklayınız.

Önceki Anketler
Sağlık Yönetimi
 Sağlık İletişimi
 Sağlıkta Kalite
 Sağlık Ekonomisi
 Sağlık Yönetimi
 Sağlık Hukuku
 Sağlıkta Kalite
 Yasa ve Yönetmelikler
Künye | Danışma Kurulu | Üyelik | Reklam | Gizlilik | Yasal Uyarı | İletişim Bilgileri
Copyright 2011 Sagligimicinhersey.com | Tüm Hakları Saklıdır. | Web Tasarım ve Programlama Grimor

Valid XHTML 1.0 Transitional