Sık Kullanılanlara Ekle · Anasayfam Yap ·  Üye Girişi · Yeni Üye  
   Kadın Sağlığı · Erkek Sağlığı · Çocuk Sağlığı · Tüp Bebek / Kısırlık · Göz Sağlığı · Kalp-Damar Hastalıkları · Kanser · Tüm Kategoriler >
İlgili Resimler
 
Arkadaşına Gönder
Yorumları Oku/Yaz
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da paylaş
 
 
Açık Tenli Ve Çilli Çocuklar Güneşe Daha Hassas
26.07.2010 - 448 defa okundu.

Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Gökçe Günbey Elemen, sıcak havanın da etkisi ile çocuklarda görülen yaz hastalıkları hakkında bilgi verdi ve anne babalara önerilerde bulundu.

İSİLİK SICAĞI SEVİYOR


İsilik; kaşıntılı, deriden hafif kabarık ve pembemsi deri döküntüsü ile karakterizedir. Ter bezlerinin tıkanması sonucu oluşur. Sıcak ve nemli hava döküntülerin artmasına yol açar. Kaşıntı sonucunda deride tahribat oluşursa enfeksiyon da tabloya eklenebilir. Önlemek için sık banyo yapılması, pamuklu giysiler giyilmesi ve derinin mümkün olduğunca hava alması gerekir.

PİŞİĞİ ÖNLEYİN


Pişik, bebeklerde en sık görülen deri hastalıklarından biridir. Bezin temas ettiği kalça ve uyluk bölgesinde kırmızı renkte, kabarık lezyonlar şeklinde görülür. Pişikler, bebeğiniz bez kullandığı dönem boyunca tekrarlayabilir, yazın sıcak ve nemin etkisi ile görülme sıklığı artabilir.
•    Bebeğinizin bezini sık sık değiştirin
•    Bez değiştirme sonrası mümkünse altını ılık suyla durulayın, özellikle bebeğinizin cildinin hassas olduğu ilk aylarda ıslak mendilleri alt temizliğinde kullanmayın. Daha sonraki aylarda ise alkol ve parfüm içermeyenlerini tercih edin.
•    Temiz bir havlu ile nazikçe kurulayın ve bebeğinizin altını havalandırın. Böylece cildin kuruması daha çabuk olacaktır.
•    Bezi çok fazla sıkmayın ve cildinin hava aldığından emin olun.
•    Her bez değişimi sonrası çinko oksit içeren pişik koruyucu kremleri kullanmanız pişiklerin önlenmesinde faydalı olacaktır.

YAZ İSHALİ 0-5 YAŞ ARASI ÇOCUKLARI TEHDİT EDİYOR


Yazın ishale yol açan nedenlerin başında enfeksiyonlar gelmektedir. Yazın ishal yapan mikroplar; virüsler, bakteriler ve parazitlerdir. Bu mikropların bir kısmı yaz-kış ishal yapabilmekte iken; bir kısmı kış aylarını bir kısmı ise yaz aylarını tercih etmektedir.

İshaller en sık 0-5 yaş grubunda görülmekte olup, gelişmekte olan ülkelerde ilk 2 yaştaki ölüm nedenlerinin başında gelmektedir.

•    Hafif ishal vakalarında tedavi evde yapılır. Anne sütü alan bebeklerde emzirmeye devam edilir. Anne sütü almayan 6 aylıktan büyük bebek ve çocuklara alışık oldukları sıvı gıdaların yanı sıra; pirinç lapası, muz, elma püresi, yoğurt, ayran gibi gıdalar verilir. İshal geçene kadar lifli ve yağlı gıdalardan uzak durulur. Öğün aralarında su verilmesi önerilir.

•    Orta ağırlıkta ishal vakalarında hastanede ağız yolu ile sıvı tedavisine başlanır. (Elektrolit solüsyonları) Tedaviye yanıt iyi ise 4-6 saat sonra beslenme başlanır ve hasta eve gönderilir. Kusma olursa tedaviye ara verilip tekrar denenir, aşırı kusma ve genel durumda bozulma durumunda damar yolu ile sıvı tedavisine geçilmesi gerekebilir.

•    Ağır ishal vakalarında hastaya hastaneye yatırılarak damar yolu ile sıvı tedavisi uygulanır.
Dışkıda kan ve iltihap hücreleri varlığında veya ishalin 7 günde düzelmemesi durumunda dışkı kültürü alınmalı ve gerekiyorsa antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.

ÇOCUĞUNUZ SARIŞIN YA DA KIZIL SAÇLI İSE DAHA ÇOK DİKKAT EDİN

Uzun süre güneşe maruz kalındığında ciltte önce kızarıklık oluşur (birinci derece yanık), daha uzun süreli hasarlarda cilt üzerinde su dolu kabarcıklar izlenir (ikinci derece yanık). Çocuğunuz açık tenli, sarışın veya kızıl saçlı, renkli gözlü, çilli ise güneş yanıklarına karşı daha hassastır.

•    Çocukları güneş ışınlarının en yoğun geldiği saatler olan 11:00 ile 16:00 arasında güneşe çıkartmayın.

•    Çocuğunuza açık renk, pamuklu kumaştan, bol giysiler giydirin ve başına geniş siperlikli şapka takın.

•    Çocuğunuza güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce güneş koruyucu faktörü (SPF) 30’dan yüksek olan (açık tenli çocuklar ve bebekler için koruma faktörü 50 nin üzerinde olmalı) koruyucu losyon sürün ve 3-4 saat ara ile tekrar edin.

•    Çocuğunuz gölgede bile olsa kum ve denizden/havuzdan yansıyan ışınlarla yanabileceğini unutmayın.

•    Çocuğunuzun gözlerini de güneşten koruyun ve UV korumalı güneş gözlüğü takmasını sağlayın.

SOKAKTA OYNAMAYA ÇIKAN ÇOCUĞUNUZU GÜNEŞ ÇARPABİLİR


Çok sıcak günler, terlemeyi zorlaştıran nemli hava, güneş ışınlarının en etkili olduğu öğle saatleri, rüzgarsız günler güneş çarpması riskini artırmaktadır. Çocuğunuzda yazın dışarıda oynadıktan sonra; deride solukluk, baş dönmesi, 38-40 derece ateş, zayıf nabız, terleme varsa güneş çarpmasından şüphelenmelisiniz. Eğer; havale, solunumda düzensizlik, 45 derece üzerinde ateş, deride kızarıklık gibi belirtiler varsa sıcak koması söz konusudur.

SİVRİSİNEK, ARI VE BÖCEK SOKMALARINDA PANİK YAPMAYIN


Isırılan bölgeye soğuk kompres ve buz uygulayın, iğne varsa cımbızla çekerek değil, bıçak sırtı ile sıyırarak uzaklaştırmaya çalışın. Kaşıntıyı azaltmak için çeşitli pomatlar sürmenin yanısıra; ağızdan şurup verilebilir. Ağrı varsa ağrı kesici şurup da alınabilir. Arı sokmasında nadiren anafilaksi adı verilen şok tablosu gelişebilir ve acil müdahale gerektirebilir.

BU KONUYLA İLGİLİ DİĞER BAŞLIKLAR

Çocuğunuzu Güneş Yanığından Koruyun

Çocuğunuzu Yaz Hastalıklarından Koruyun

Ateşli Çocuğa Yaklaşım

« Geri

Diğer Haberler

Çocuklara Psikodrama Ve Art Terapi
Anne Sütü Bebeği Hastalıklardan Korur Mu?
Karne Tatilinde Neler Yapmalı?
Çocukların Diş Tedavilerinde Genel Anestezi Uygulanır Mı?
Zayıf Karneye Nasıl Tepki Verilmeli?
Çocuklarda Büyümeyi Neler Engelliyor?
Bebeklere Tuz Verilir Mi?
Televizyonun Çocuk Üzerindeki Etkisi Nedir?
Anne Sütü, Hangi Hastalıklardan Korur?
Çocuklarda Horlama Tehlikeli Mi?
Çocuklarda Kekemelik Tedavisi
Bebeklerde Retinopati Nedir?
Tüberküloz Çocuklara Nasıl Bulaşır?
Çocuklar Ateşlendiğinde Ne Yapmalı?
Çocuklarda Biberon Çürüğü Nedir?
Çocuğunuza Spora Başlamadan Kalp Kontrolü Yaptırın
Bebeklerde Epilepsi Belirtileri
Çocuklarda İştahsızlığın Çaresi Var mı?
Çocukları Zatürreden Korumanın Yolları
Yenidoğan Bebeklerde Uyku Sorunu
Tüm Haberler »
Yorum Ekle
  Adım, Soyadım Görünsün   Rumuzum Görünsün
Mesaj :
Güvenlik Kodu :
 
Köşe Yazısı
Alo 184! Fenerbahçe Tribünleri`nde Sigara İçiliyor!
Esra KAZANCIBAŞI
Tüm Yazılar
Online Randevu
Kriterleri seçin, hastanelerden online randevu alın.
Şehir
 Devlet   Üniversite   Özel
Acil Sağlık
Nöbetçi Eczaneler
Ambulanslar
Kan Merkezleri
Acil Servisler
Sağlık Tedarikçileri
Evde Sağlık Hizmeti
İlk Yardım Rehberi
Alo Sağlık
Hastaneler
Sağlık ocakları
Ana çocuk sağlığı merkezleri
Tahlil laboratuvarları
Görüntüleme merkezleri
Sağlık sigorta şirketleri
İlaç firmaları
Yaşlı bakım evleri
Bakım ve rehabilitasyon merkezleri
Diyaliz merkezleri
Kanser tedavi merkezleri
Ağız ve diş sağlığı merkezleri
Sorun Doktorunuz Yanıtlasın
Sağlıkla ilgili merak ettiğiniz ne varsa, bize yazın. Uzman doktorlar yanıtlasın. »
Detay için tıklayınız
Doktorlarla Canlı Sohbet
Şuan online doktorumuz yok. »
"Sorun Doktorunuz Yanıtlasın" bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Sağlık Kitapları
Haftanın Kitabı

"Tiroid Kanserlerinin Şifreleri ve Guatr "
-Serdar Tezelman
Önceki Kitaplar
Haftanın Söyleşisi
Annesinin Böbreği Nakledilen Serdar Önal: Moralinizi Yüksek Tutun
Fotoğraf sanatçısı Serdar Önal diyabetin yaşamını nasıl etkilediğini, böbrek naklinden sonra hayat...
Tüm Söyleşiler
Videolar
Çift Terapisi - Çiğdem Demirsoy
 Medikal Ödül - 2
 Medikal Ödül - 1
 İstanbul`da Organ Bağışı Artıyor
Anket
Aile hekimliği uygulamasından memnun musunuz?
Evet, memnunum
Hayır, memnun değilim
Kararsız

Ankete katılmak için lütfen giriş yapınız. Giriş için tıklayınız.

Önceki Anketler
Sağlık Yönetimi
 Sağlık İletişimi
 Sağlıkta Kalite
 Sağlık Ekonomisi
 Sağlık Yönetimi
 Sağlık Hukuku
 Sağlıkta Kalite
 Yasa ve Yönetmelikler
Künye | Danışma Kurulu | Üyelik | Reklam | Gizlilik | Yasal Uyarı | İletişim Bilgileri
Copyright 2011 Sagligimicinhersey.com | Tüm Hakları Saklıdır. | Web Tasarım ve Programlama Grimor

Valid XHTML 1.0 Transitional