Sık Kullanılanlara Ekle · Anasayfam Yap ·  Üye Girişi · Yeni Üye  
   Kadın Sağlığı · Erkek Sağlığı · Çocuk Sağlığı · Tüp Bebek / Kısırlık · Göz Sağlığı · Kalp-Damar Hastalıkları · Kanser · Tüm Kategoriler >
 
Arkadaşına Gönder
Yorumları Oku/Yaz
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da paylaş
 
 
Çocukluklarda Yüksek Ateş
04.02.2009 - 1307 defa okundu.

“Gece olmuş saat 01:00, bu dünyadaki en değerli varlığınız maalesef hasta ve çok keyifsiz. Zaten gündüz de biraz huzursuzdu. Onu sevmek için yanağına dokununca fark ettiniz ki; cildi çok sıcak! Ölçüm yaptınız ve ateşinin 40 derece olduğunu gördünüz. Böyle bir durumda ne yapmalıyız?

Etiler Memorial Polikliniği Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Gökhan Mamur, anne babaları kimi zaman çok endişelendiren “Yüksek ateş” ve tedavi şekilleri hakkında bilgi verdi.

“Ateş” tarih içinde belki de yazılarda en çok bahsi geçen tıbbi bulgudur. Belirti demediğime dikkat etmişsinizdir. Bunu demedim çünkü aslında ateş muayenede saptanan bir bulgudur ve halk arasında en iyi tanınanıdır.

“Ateş” nedir?
Ateş beynin hipotalamus bölgesinin kontrolü altında olan savunma sisteminin doğal bir tepkisidir. Bu bölge hastalık nedeniyle vücutta salgılanan PGE2 maddesinden etkilenip, vücuda “Isı derecesini artır” emrini verir. Kısacası, “Ateş” vücut ısısının normal seviyenin üzerine çıkması durumudur.

Normal vücut ısısı 36.8 + 0.7 derecedir. Sınıflama olarak ise:
• 38-39 derece hafif
• 39-40 derece orta
• 40-42 derece yüksek ateştir.
Yüksek ateşi hafife almayın
Tıbbi tarih içinde “Ateş” bir hastalık olarak algılanmıştır. Ancak 1800’lerin sonlarına doğru ateşin bir hastalık değil hastalık bulgusu olduğu ortaya konmuştur. Kanda bulunan bakteri, virüs ya da toksin gibi dış kaynaklar, vücudumuzda termostat görevi gören hipotalamusun vücut ısısını artırmasına neden olur.

Ateş ortaya çıkınca hastalık süreci kısalır!
Ateşin aslında birçok faydası vardır. Vücut ısısının arttığı ortamda bazı mikropların bölünerek sayıca artması engellenmektedir. Bununla birlikte savunma hücrelerinin bölünerek sayıca artması hızlanmaktadır. Bazı araştırmalara göre vücut ısısının artması enfeksiyon ile savaşmada yardımcı olur ve hastalık sürecini kısaltabilir. Ama her zaman değil!

Aileler dikkat! Ateşe bilinçsiz müdahale olumsuz sonuçlara yol açabilir
Suçiçeği veya nezle gibi enfeksiyonlarda ateş düşürücü ilaçlar kullanıldığında hastalık sürecinin ortalama 3-5 gün kadar uzayabildiği de gösterilmiştir. Dolayısıyla mümkünse ateşe müdahale edilmemelidir. Genel bir yaklaşım olarak ateşin derecesine göre değil, çocuğunuzun keyif ve genel durumuna göre ateş düşürücü kullanabilirsiniz. Bazı çocuklar 38 derece ateşte kendini son derece kötü hissederken bazıları ise 40 derece ateşle takla atıp oynayabilirler. Ateş düşürücü kullanırken daha çok, çocuğun o günlerdeki yaşam kalitesini göz önünde bulundurmak gerekir.

“İyi hoş da, benim bebeğim ya ateşten dolayı havale geçirirse?”
Ateşten kaynaklanan havale, 6 aylık ila 6 yaş arasındaki çocuklarda söz konusu olabilir. Ateş sebebiyle havale geçirme oranı oldukça düşüktür. Olduğu taktirde de çoğu zaman, çocuğun merkezi sinir sistemine uzun dönemde herhangi bir zarar vermemektedir. Ateşten dolayı havale geçiren çocukların özgeçmişlerinde, birçok zaman aile fertlerinin çocukluğunda da böyle bir soy geçmişi vardır. Bunun haricinde eğer çocuğun daha önce ateşten dolayı havale geçirdiyse, tekrar geçirme olasılığı artmaktadır. Bu iki grupta bulunan çocukları olan aileler, o zaman ilgili yaş gruplarında ateş çıkınca kontrolünü daha iyi yapmalısınız.

Aileler, kış mevsiminde bulaşıcı hastalıkların artmasıyla ateşin eşlik ettiği durumlar ile daha sık karşılaşacaklardır. Bu yüzden ateşin nasıl oluştuğu, ne şekilde ölçülüp nasıl değerlendirildiğini ve nasıl tedavi edildiğini bilmeleri önemlidir. Ebeveynler o anda ne kadar sıkıntı hissedip üzülseler de telaşlanmadan gerekli önlemleri almalı ve Tablo’da verilen bilgileri uygulamaya çalışmalıdırlar.


Kaynak: Memorial Hastanesi web sitesi
(www.memorial.com.tr)

BU KONUYLA İLGİLİ DİĞER HABERLER

Grip Sonrası Zatürre Tehlikesi

Ailesel Akdeniz Ateşi

Çocuklarda Yüksek Ateş

Ateş Tipleri

Zatürre ve Bronşit

« Geri

Diğer Haberler

Çocuklara Psikodrama Ve Art Terapi
Anne Sütü Bebeği Hastalıklardan Korur Mu?
Karne Tatilinde Neler Yapmalı?
Çocukların Diş Tedavilerinde Genel Anestezi Uygulanır Mı?
Zayıf Karneye Nasıl Tepki Verilmeli?
Çocuklarda Büyümeyi Neler Engelliyor?
Bebeklere Tuz Verilir Mi?
Televizyonun Çocuk Üzerindeki Etkisi Nedir?
Anne Sütü, Hangi Hastalıklardan Korur?
Çocuklarda Horlama Tehlikeli Mi?
Çocuklarda Kekemelik Tedavisi
Bebeklerde Retinopati Nedir?
Tüberküloz Çocuklara Nasıl Bulaşır?
Çocuklar Ateşlendiğinde Ne Yapmalı?
Çocuklarda Biberon Çürüğü Nedir?
Çocuğunuza Spora Başlamadan Kalp Kontrolü Yaptırın
Bebeklerde Epilepsi Belirtileri
Çocuklarda İştahsızlığın Çaresi Var mı?
Çocukları Zatürreden Korumanın Yolları
Yenidoğan Bebeklerde Uyku Sorunu
Tüm Haberler »
Yorum Ekle
  Adım, Soyadım Görünsün   Rumuzum Görünsün
Mesaj :
Güvenlik Kodu :
 
Köşe Yazısı
Ey Doktor Gözlerime Baksana! Ey Hasta Beni Anlasana!
Esra KAZANCIBAŞI
Tüm Yazılar
Online Randevu
Kriterleri seçin, hastanelerden online randevu alın.
Şehir
 Devlet   Üniversite   Özel
Acil Sağlık
Nöbetçi Eczaneler
Ambulanslar
Kan Merkezleri
Acil Servisler
Sağlık Tedarikçileri
Evde Sağlık Hizmeti
İlk Yardım Rehberi
Alo Sağlık
Hastaneler
Sağlık ocakları
Ana çocuk sağlığı merkezleri
Tahlil laboratuvarları
Görüntüleme merkezleri
Sağlık sigorta şirketleri
İlaç firmaları
Yaşlı bakım evleri
Bakım ve rehabilitasyon merkezleri
Diyaliz merkezleri
Kanser tedavi merkezleri
Ağız ve diş sağlığı merkezleri
Sorun Doktorunuz Yanıtlasın
Sağlıkla ilgili merak ettiğiniz ne varsa, bize yazın. Uzman doktorlar yanıtlasın. »
Detay için tıklayınız
Doktorlarla Canlı Sohbet
Şuan online doktorumuz yok. »
"Sorun Doktorunuz Yanıtlasın" bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Sağlık Kitapları
Haftanın Kitabı

"Tiroid Kanserlerinin Şifreleri ve Guatr "
-Serdar Tezelman
Önceki Kitaplar
Haftanın Söyleşisi
Annesinin Böbreği Nakledilen Serdar Önal: Moralinizi Yüksek Tutun
Fotoğraf sanatçısı Serdar Önal diyabetin yaşamını nasıl etkilediğini, böbrek naklinden sonra hayat...
Tüm Söyleşiler
Videolar
Çift Terapisi - Çiğdem Demirsoy
 Medikal Ödül - 2
 Medikal Ödül - 1
 İstanbul`da Organ Bağışı Artıyor
Anket
Aile hekimliği uygulamasından memnun musunuz?
Evet, memnunum
Hayır, memnun değilim
Kararsız

Ankete katılmak için lütfen giriş yapınız. Giriş için tıklayınız.

Önceki Anketler
Sağlık Yönetimi
 Sağlık İletişimi
 Sağlıkta Kalite
 Sağlık Ekonomisi
 Sağlık Yönetimi
 Sağlık Hukuku
 Sağlıkta Kalite
 Yasa ve Yönetmelikler
Künye | Danışma Kurulu | Üyelik | Reklam | Gizlilik | Yasal Uyarı | İletişim Bilgileri
Copyright 2011 Sagligimicinhersey.com | Tüm Hakları Saklıdır. | Web Tasarım ve Programlama Grimor

Valid XHTML 1.0 Transitional