Sık Kullanılanlara Ekle · Anasayfam Yap ·  Üye Girişi · Yeni Üye
   Kadın Sağlığı · Erkek Sağlığı · Çocuk Sağlığı · Tüp Bebek / Kısırlık · Göz Sağlığı · Kalp-Damar Hastalıkları · Kanser · Tüm Kategoriler >
İlgili Resimler
 
Arkadaşına Gönder
Yorumları Oku/Yaz
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da paylaş
 
 
Ekonomik Kriz Ve Ruh Sağlığı
17.02.2009 - 327 defa okundu.

Son aylarda dünyayı etkisi altına alan ekonomik kriz, patronundan işçisine tüm kesimleri olumsuz yönde etkiliyor. İşten çıkarılanlar işsizliğin yarattığı sorunlarla savaşırken hala bir işe sahip olanlar ise her gün “İşten çıkartılacak mıyım?” korkusu yaşıyor. Peki bu süreç duygusal olarak nasıl atlatılacak? Krizle savaşılamasa da bireysel çabalarla bu olumsuz havadan uzaklaşmak mümkün. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Zafer Atasoy, kriz döneminin yarattığı duygusal sonuçları ve çözüm yollarını anlattı.

Ekonomik kriz, herkesi sosyo-ekonomik durumuna göre farklı etkilemektedir. Bir yöneticiyle işçi,  krizden çok farklı biçimde etkilenir. Hatta kriz kimileri için bir fırsat dahi olabilir. Mesela birikmiş parasıyla uzun zamandır araba almak isteyen bir kişi, kriz döneminde fiyatların düşmesiyle istediği arabaya sahip olabilir. Kriz, bu kişi için bir fırsat yaratmıştır. Yani krizin yarattığı sonuç nerede durup, nasıl baktığımıza göre değişir.

Maaşla çalışan kişiler için ise kriz döneminde akla gelen tek şey işten çıkarmalardır. Çalışan kişinin zihni sürekli olarak “Bugün işten çıkartılacak mıyım?”, “İşimi kaybetmemek için neler yapmalıyım?” sorularıyla savaşır. Dolayısıyla o işe, işinden kazandığı paraya ihtiyacı olan kişi için kriz, felaket anlamına gelir. Stres faktörlerinin arasında işini kaybetmek çok önemli bir yer tutar.  İşini kaybeden kişinin aile içerisindeki işlevi de bozulmuş oluyor. Bu da ruhsal olarak oldukça ağır bir durum.

Erkekler daha fazla etkileniyor
Ekonomik kriz, toplumda genel olarak isyan duygusu yaratır. Özellikle de kriz nedeniyle işini kaybedenler arasında büyük bir tepki oluşur. Bu kişilerde “Niçin beni buldu?” duygusu hakimdir. Ve hatta saldırganlık da olabilir. Bütün bunların altında herkese karşı yoğun bir öfke yatar. Daha sonra bu öfke yerini sakinliğe bırakır ve kişi bu kez çözüm yolları bulmaya çalışır.

Toplumun bakış açısı hala “Erkek çalışmak zorundadır, kadın çalışmasa da olabilir” yönünde olduğu için erkekler kriz döneminden daha fazla etkilenirler. Ama işten çıkarılanlar da genellikle öncelikle kadınlar olur. Kadının işsiz kalması sıradan bir durummuş gibi karşılanır. Topluma göre erkeğin, ailesinin karnını doyurma, onlara bakma misyonu vardır.

Bireysel çabalarla kriz sıkıntısından uzaklaşın!
Kriz öyle bir dalgadır ki herkesi etkisi altına alır. Çalışanlar bu dönemde küçüldüğünü ve değersizleştiğini hisseder. Çünkü işsiz olmak sadece parasız kalmak meselesi değildir.

Peki bu dönemde kişinin bireysel dengesini korumak için ne yapması gerekir? Bu dönemde kişinin yapabileceği en önemli şey –eğer işsiz kaldıysa- kendini eve kapatmadan, bir şeylerin peşinde koşmaya devam etmektir. Bir şeylerin peşinden koşmak gerekir ki yaşamını bir anlamı olsun. Ayrıca kişi, kendisini meşgul edecek bir hobiyle uğraşabilir. Bu hobiler, yüklü paralar harcanarak yapılan uğraşlar olmak zorunda değildir. Günlük hayatta hep es geçilen, yapmak istenip de vakit bulunamayan işlerle uğraşmak, krizin yarattığı olumsuz havadan ve işsizliği verdiği sıkıntıdan uzaklaştırabilir. Kişi bu süreçte, sahip olduğu tüm güçle başka alanlara kanalize olmalıdır.

İşini kaybetmediği halde krizin yarattığı olumsuz havadan etkilenen kişilerin de endişeli düşüncelerden uzaklaşıp devam etmeleri gerekir. Bunun en iyi yolu da iş sonrası farklı konularla uğraşmaktır. Sürekli krizin yaratabileceği sonuçları düşünmek yerine yaşam enerjimizi artıracak ilgi alanlarına yönelmek bu karamsar ortamdan uzaklaşmayı da sağlayabilir.

Kaynak: Anadolu Sağlık Merkezi web sitesi
(www.anadolusaglik.org)

BU KONUYLA İLGİLİ DİĞER HABERLER

Ruh Sağlığı Yasası Çıkartılmalı

Krize Ruhsal Destek Projesi

Ekonomik Krizde Ruh Sağlığı

« Geri

Diğer Haberler

Dikkat Eksikliği Kişiyi Nasıl Etkiliyor?
Psikodrama Nedir, Kimler Psikodramaya Katılabilir?
Stres İle Başa Çıkmanın Yolları
Çalışan Annelerin Hayatını Kolaylaştıracak Öneriler!
Sosyal Fobi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
İlişkinin Sürekliliği Nasıl Sağlanır?
Sevgililer Günü’nü Yalnız Geçirecekseniz…
Alışveriş Bağımlılığı Tedavi Edilir Mi?
Hasta Yakınları Depresyona Girir Mi?
Tükenmişlik Sendromu Nedir?
Şiddete Uğrayan Yaşlıları Kim Koruyacak?
Tıkınırcasına Yeme Sendromu
Boşanmanın Çocuklara Psikolojik Etkisi Nedir?
Internet Bağımlılığı Nedir?
Aşkın Ruh ve Beden Sağlığına Etkileri
Sınav Stresi Hayallerinizi Suya Düşürmesin
Kaygılı Yaşam Panik Atak Nedeni
Kekemelik Tedavi Edilebilir Mi?
Duygudurum Bozukluğu
Manik Atak
Yorum Ekle
    Adım, Soyadım Görünsün       Rumuzum Görünsün
Mesaj :
Güvenlik Kodu :
 
Köşe Yazısı
Alo 184! Fenerbahçe Tribünleri`nde Sigara İçiliyor!
Esra KAZANCIBAŞI
Tüm Yazılar
Online Randevu
Kriterleri seçin, hastanelerden online randevu alın.
Şehir
 Devlet   Üniversite   Özel
Acil Sağlık
Nöbetçi Eczaneler
Ambulanslar
Kan Merkezleri
Acil Servisler
Sağlık Tedarikçileri
Evde Sağlık Hizmeti
İlk Yardım Rehberi
Alo Sağlık
Hastaneler
Sağlık ocakları
Ana çocuk sağlığı merkezleri
Tahlil laboratuvarları
Görüntüleme merkezleri
Sağlık sigorta şirketleri
İlaç firmaları
Yaşlı bakım evleri
Bakım ve rehabilitasyon merkezleri
Diyaliz merkezleri
Kanser tedavi merkezleri
Ağız ve diş sağlığı merkezleri
Sorun Doktorunuz Yanıtlasın
Sağlıkla ilgili merak ettiğiniz ne varsa, bize yazın. Uzman doktorlar yanıtlasın. »
Detay için tıklayınız
Doktorlarla Canlı Sohbet
Şuan online doktorumuz yok. »
"Sorun Doktorunuz Yanıtlasın" bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Sağlık Kitapları
Haftanın Kitabı

"Beyaz Önlük Siyah Şapka"
-Carl Elliott
Önceki Kitaplar
Haftanın Söyleşisi
Erhan Yazıcıoğlu: Umudunuzu Yitirmeyin Kanseri Yenin
Tiroit ameliyatı sonrasında ses telinin zarar görmesi nedeniyle sesini kaybeden tiyatro sanatçısı ...
Tüm Söyleşiler
Videolar
Çift Terapisi - Çiğdem Demirsoy
 Medikal Ödül - 2
 Medikal Ödül - 1
 İstanbul`da Organ Bağışı Artıyor
Anket
Aile hekimliği uygulamasından memnun musunuz?
Evet, memnunum
Hayır, memnun değilim
Kararsız

Ankete katılmak için lütfen giriş yapınız. Giriş için tıklayınız.

Önceki Anketler
Sağlık Yönetimi
 Sağlık İletişimi
 Sağlıkta Kalite
 Sağlık Ekonomisi
 Sağlık Yönetimi
 Sağlık Hukuku
 Sağlıkta Kalite
 Yasa ve Yönetmelikler
Künye | Danışma Kurulu | Üyelik | Reklam | Gizlilik | Yasal Uyarı | İletişim Bilgileri
Copyright 2011 Sagligimicinhersey.com | Tüm Hakları Saklıdır. | Web Tasarım ve Programlama Grimor

Valid XHTML 1.0 Transitional