Sık Kullanılanlara Ekle · Anasayfam Yap ·  Üye Girişi · Yeni Üye  
Prof. Dr. Faik ALTINTAŞ
Kramp Ve Merak Edilenler
29.04.2009 - 271 defa okundu.

Sürekli kramp girmesinden yakınan kişiler vardır. Ancak bu normal bir durum değlidir. Krampın nedeninin ne olduğunu tespit edip önceden önlemini almak gerekir. Krampla ilgili merak edilen sorular ve yanıtları ise şöyledir:

Kramp nedir?
Adalenin ani kasılmasına kramp denir. Aslında adale normal fonksiyonu sırasında kasılıp gevşer. Ama bazı hallerde adale aniden kasılıp sert bir hal alırsa buna kramp diyoruz.

Kramp neden olur?
Adalenin çalışması için oksijen ve şekere ihtiyaç vardır. Oksijen ve şeker enerjiye dönüşerek adaleyi çalıştırır. Ancak enerjiye dönüşürken de yıkım ürünleri oluşur. Bu yıkım ürünleri hızlı biriktiği zaman adale bunu atamaz ve yorulduğuna dair bir sinyal verir. Bu sinyal kramp olarak karşımıza çıkar.
Krampın çeşitli nedenleri vardır. En yaygın iki nedeni soğuk ve yorgunluktur. Soğukta kan dolaşımı azaldığı adaleye oksijen ve şeker az geldiği için adale bu durumda kendini korumak ister ve kramp girer. Mesela soğuk denizde adaleye kramp girme olasılığı sıcak denizde kramp girme olasılığına göre daha fazladır.


İkinci neden ise adale yorgunluğudur. Örneğin bazı futbolculara maçın sonunda sıklıkla kramp girer. Adale artık yorulduğunu haber verir. Yine gün içinde sürekli ayakta duran, saatlerce araba kullanan ve adalelerini güçlendirmeyen bir kişide de kramp görülür.
Yorgunluk ve soğuk dışında da krampın pek çok nedeni vardır. Magnezyum eksikliği veya kandaki bazı minerallerin eksikliği de krampa neden olabilir.

Kramp girince ne yapmak gerekir?
Kramp girdiğinde kasılan adaleyi gevşetmek gerekir. Mesela ayak parmakları yukarı kalkmışsa ayağı tersi yönde yani aşağı yönde hareket ettirip sonuna kadar açarak kramp önlenmeye çalışılır. İkinci olarak da hemen adaleyi bir termofor ya da sıcak bir havlu ile ısıtmak gerekir. Çünkü kramp geçse de tekrarlayabilir.

Krampın girmemesi için önceden alınması gereken önlemler var mıdır?
Gündelik egzersizlerle adale güçlendirilmiyorsa, gerdirme ve kuvvetlendirme egzersizleri yapılmıyorsa kramp riski artar. Kramptan korunmak için adaleyi sıcak tutmak, adaleyi güçlendirmek, yorgunluktan uzak durmak veya eksiklik varsa magnezyum desteği almak gerekebilir.

Hangi durumda doktora başvurmak gerekir?
İlk kramp olduğunda doktora gitmek gerekir çünkü nedeni öğrenmek önceden tedbir almayı getirir. Bir insana her gün kramp giriyorsa kandaki magnezyum (mg) eksikliğine bakıp mg desteği vermek gerekir.
İkinci olarak kişinin yaşam biçimini inceleriz. Gündüz çok yoruluyorsa, sürekli ayakta kalıyorsa hangi adalesine kramp giriyorsa günlük egzersizlerle o adaleyi güçlendirmesi gerekir. Adaleyi hareketli yaşantıya hazır hale getirmek lazımdır. Yoksa kramp sürekli girecektir. Magnezyum desteği ve krampın nedeni olan yorgunluğu azaltmak ya da yorgunluğun devam edeceği bir işimiz varsa adalenin güçlendirilmesini sağlamak kramp ile mücadelede çok önemlidir.

Prof. Dr. Faik Altıntaş
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı
www.yeditepehastanesi.com.tr

 

« Geri

Diğer Yazıları

Dize Protez Ameliyatı
Yorum Ekle
  Adım, Soyadım Görünsün   Rumuzum Görünsün
Mesaj :
Güvenlik Kodu :
 
Köşe Yazısı
Alo 184! Fenerbahçe Tribünleri`nde Sigara İçiliyor!
Esra KAZANCIBAŞI
Tüm Yazılar
Online Randevu
Kriterleri seçin, hastanelerden online randevu alın.
Şehir
 Devlet   Üniversite   Özel
Acil Sağlık
Nöbetçi Eczaneler
Ambulanslar
Kan Merkezleri
Acil Servisler
Sağlık Tedarikçileri
Evde Sağlık Hizmeti
İlk Yardım Rehberi
Alo Sağlık
Hastaneler
Sağlık ocakları
Ana çocuk sağlığı merkezleri
Tahlil laboratuvarları
Görüntüleme merkezleri
Sağlık sigorta şirketleri
İlaç firmaları
Yaşlı bakım evleri
Bakım ve rehabilitasyon merkezleri
Diyaliz merkezleri
Kanser tedavi merkezleri
Ağız ve diş sağlığı merkezleri
Sorun Doktorunuz Yanıtlasın
Sağlıkla ilgili merak ettiğiniz ne varsa, bize yazın. Uzman doktorlar yanıtlasın. »
Detay için tıklayınız
Doktorlarla Canlı Sohbet
Şuan online doktorumuz yok. »
"Sorun Doktorunuz Yanıtlasın" bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Sağlık Kitapları
Haftanın Kitabı

"Beyaz Önlük Siyah Şapka"
-Carl Elliott
Önceki Kitaplar
Haftanın Söyleşisi
Erhan Yazıcıoğlu: Umudunuzu Yitirmeyin Kanseri Yenin
Tiroit ameliyatı sonrasında ses telinin zarar görmesi nedeniyle sesini kaybeden tiyatro sanatçısı ...
Tüm Söyleşiler
Videolar
Çift Terapisi - Çiğdem Demirsoy
 Medikal Ödül - 2
 Medikal Ödül - 1
 İstanbul`da Organ Bağışı Artıyor
Anket
Aile hekimliği uygulamasından memnun musunuz?
Evet, memnunum
Hayır, memnun değilim
Kararsız

Ankete katılmak için lütfen giriş yapınız. Giriş için tıklayınız.

Önceki Anketler
Sağlık Yönetimi
 Sağlık İletişimi
 Sağlıkta Kalite
 Sağlık Ekonomisi
 Sağlık Yönetimi
 Sağlık Hukuku
 Sağlıkta Kalite
 Yasa ve Yönetmelikler
Künye | Danışma Kurulu | Üyelik | Reklam | Gizlilik | Yasal Uyarı | İletişim Bilgileri
Copyright 2011 Sagligimicinhersey.com | Tüm Hakları Saklıdır. | Web Tasarım ve Programlama Grimor

Valid XHTML 1.0 Transitional