Sık Kullanılanlara Ekle · Anasayfam Yap ·  Üye Girişi · Yeni Üye  
   Kadın Sağlığı · Erkek Sağlığı · Çocuk Sağlığı · Tüp Bebek / Kısırlık · Göz Sağlığı · Kalp-Damar Hastalıkları · Kanser · Tüm Kategoriler >
 
Arkadaşına Gönder
Yorumları Oku/Yaz
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da paylaş
 
 
Dinmeyen Kemik Ağrıları Tümör Belirtisi Olabilir
07.06.2010 - 633 defa okundu.

Kontrolsüz olarak bölünen hücrelerin oluşturduğu kitle ya da şişlik olarak tanımlanan tümörlerin görüldüğü yerlerden biri de kemikler. Ancak kemiklerde de tümör oluşabileceği çok da bilinen bir durum değil. Oysa, ailesinde kemik kanseri görülen kişiler başta olmak üzere, bu rahatsızlık bir çok kişide görülebiliyor. Özellikle, dinlenmeye rağmen geçmeyen kemik ağrıları, kemik tümörü belirtisi olabiliyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Erler, günümüzde uygulanan yenilikçi sağlık teknolojileriyle kemik tümörleri tedavisinde büyük başarı sağlandığını, ancak bu konuda erken teşhisin önemli olduğunu belirtiyor.

Kemik tümörlerinin çoğu kez tesadüfen ve geç bir aşamada teşhis edilebildiğini belirten Prof. Dr. Erler, özellikle dinmeyen kemik ağrıları olanların bir hekime başvurmalarını öneriyor.

KEMİK TÜMÖRLERİ ÇOĞU KEZ, YA BİR KIRIK SONRASINDA YA DA ELE GELEN ŞİŞLİKLER HALİNDE TESADÜFEN ORTAYA ÇIKIYOR

Değişik tip ve karakterlerde oluşan kemik tümörlerinde hastaların çektiği ağrıların daha çok ‘künt’ olarak ifade edilen şiddeti az daha çok sızı şeklinde ve sürekli ağrılar olduğunu dile getiren Prof. Dr. Erler, kemik tümörlerinin çoğu kez, ya bir kırık sonrasında ya da ele gelen şişlikler halinde tesadüfen ortaya çıktığını belirtiyor.

Prof. Dr. Erler, kemik tümörüne tanı koymak için ilk olarak hastadan düz röntgen filmi istedikleri belirterek “Değişik kemik tümörleri, düz röntgen filminde farklı görüntü oluşturur. Bazıları aşırı kireçlenme, bazıları ise kemikte erime gösterecektir. Bazen de bu iki durum birbirine karışmış olarak karşımıza çıkabilir. Bazı tümörler düz röntgen filminde görünebilse de, tam olarak tümör tipini ayırt etmek için ayrıntılı görüntüleme yöntemleri gerekir. Bazen de bu iki durum birbirine karışmış olarak karşımıza çıkabilir. Bazı tümörler düz röntgen filminde görünebilse de, tam olarak tümör tipini ayırt etmek için ayrıntılı görüntüleme yöntemleri gerekir” diye konuşuyor.

ONKOLOJİK TEDAVİDEN SONRA UZVUN FONKSİYONEL HALE GETİRİLMESİ

Prof. Dr. Erler, son dönemlerde tıptaki gelişmelere bağlı olarak kemik kanseri tedavisinde de büyük yol alındığını belirterek şunları söylüyor:

“Eskiden kemik kanserlerinde hastayı kurtarmak için organlar kesiliyor ve kanser vücuttan böyle uzaklaştırılıyordu. Ancak artık uzvu koruyan, tümörü uzaklaştıran bir cerrahi anlayışı var. Uygulanacak cerrahi tedavi, sadece tümör odağının boşaltılması şeklinde olabileceği gibi, tümör dokusunun etrafındaki dar veya geniş alandaki sağlam dokuyla birlikte çıkarılması şeklinde olabilir.

Burada amaç hastanın onkolojik tedavisini sağladıktan sonra, uzvunu fonksiyonel hale getirmektir. Bunu yaparken rekonstrüktif cerrahideki son teknik gelişmelerden faydalanılır. Protez, kemik greftleri yani iskelet sisteminin bir yerinden alınarak hastalıklı bölgenin iyileşmesi için kullanılan kemik parçaları ve biyolojik yeniden yapılanma yöntemleri günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak bazı kötü huylu kemik tümörleri, radyoterapiye, yani ışın tedavisine duyarlıdır. Radyoterapi tek başına ya da diğer tedaviler ile beraber yapılmalıdır.

Koterapi, hastalığın biyolojik davranışına yönelik olarak bazen tedavi edici bile olabilir. Genellikle cerrahi öncesi ya da sonrasında uygulanabilir. Ayrıca, eğer kötü huylu bir kemik tümörü ile karşı karşıyaysanız, her zaman ikinci bir görüş almakta fayda vardır. Kemik kanserlerinin tedavisi takım halinde yapılır. Ortopedik onkolog, tıbbi onkolog, radyolog, radyasyon onkoloğu, patolog bu ekibin başlıca üyeleridir. Tedavide amaç kanseri yenmek ve uzvu korumaktır.”


Prof. Dr.  Erler, kemik tümörleriyle yaşamın her evresinde karşılaşılabileceğini vurgulayarak “Birincil kemik hastalıklarında en sık karşılaşılan türler Multiple Myeloma, Osteosarkoma, Ewing’s Sarkoma ve Kondrosarkomadır. Bu tümörlere daha çok, kalça, omuz, üst ve alt uzuvlar, leğen kemiği ile göğüs kafesinde rastlanır. 5 yaşındaki bir çocukta da bu tür kemik tümörlerine rastlarken, 70 yaşındaki birinde de kemik tümörüne rastlarız” diyor.
 
Kaynak: Anadolu Sağlık Merkezi web sitesi
(www.anadolusaglik.org)

« Geri

Diğer Haberler

Kolonoskopi Nedir, Nasıl Yapılır?
Tiroid Kanseri Türleri Nelerdir?
Yemek Borusu Kanserinin Nedenleri
Karaciğer Kanserinde Yeni Tedaviler
Kolon (Kalın Barsak) Kanserinde Beslenme
Nöroendokrin Tümörler (NET) Nedir?
Kanser Tedavisinde Psikolojik Destek
Pankreas Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Meme Kanserinin Evreleri
Kök Hücre Ve Kemik İliği Bankası Ne İşe Yarar?
Pankreas Kanserinde Risk Faktörleri
Kadınlarda Mesane Kanseri
Kanser Genetik Midir?
Kanser Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Geniz (Nazofarinks ) Kanseri Tanı Ve Tedavisi
Kolon Kanserinde Erken Tanı
Meme Kanserinde Risk Faktörleri
Erken Adet ve Geç Menopoz Yaşı Meme Kanseri Riskini Artırıyor
Lösemi Tedavi Edilebilir Bir Hastalık
Multipl Miyelom
Tüm Haberler »
Yorum Ekle
  Adım, Soyadım Görünsün   Rumuzum Görünsün
Mesaj :
Güvenlik Kodu :
 
Köşe Yazısı
Alo 184! Fenerbahçe Tribünleri`nde Sigara İçiliyor!
Esra KAZANCIBAŞI
Tüm Yazılar
Online Randevu
Kriterleri seçin, hastanelerden online randevu alın.
Şehir
 Devlet   Üniversite   Özel
Acil Sağlık
Nöbetçi Eczaneler
Ambulanslar
Kan Merkezleri
Acil Servisler
Sağlık Tedarikçileri
Evde Sağlık Hizmeti
İlk Yardım Rehberi
Alo Sağlık
Hastaneler
Sağlık ocakları
Ana çocuk sağlığı merkezleri
Tahlil laboratuvarları
Görüntüleme merkezleri
Sağlık sigorta şirketleri
İlaç firmaları
Yaşlı bakım evleri
Bakım ve rehabilitasyon merkezleri
Diyaliz merkezleri
Kanser tedavi merkezleri
Ağız ve diş sağlığı merkezleri
Sorun Doktorunuz Yanıtlasın
Sağlıkla ilgili merak ettiğiniz ne varsa, bize yazın. Uzman doktorlar yanıtlasın. »
Detay için tıklayınız
Doktorlarla Canlı Sohbet
Şuan online doktorumuz yok. »
"Sorun Doktorunuz Yanıtlasın" bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Sağlık Kitapları
Haftanın Kitabı

"Tiroid Kanserlerinin Şifreleri ve Guatr "
-Serdar Tezelman
Önceki Kitaplar
Haftanın Söyleşisi
Annesinin Böbreği Nakledilen Serdar Önal: Moralinizi Yüksek Tutun
Fotoğraf sanatçısı Serdar Önal diyabetin yaşamını nasıl etkilediğini, böbrek naklinden sonra hayat...
Tüm Söyleşiler
Videolar
Çift Terapisi - Çiğdem Demirsoy
 Medikal Ödül - 2
 Medikal Ödül - 1
 İstanbul`da Organ Bağışı Artıyor
Anket
Aile hekimliği uygulamasından memnun musunuz?
Evet, memnunum
Hayır, memnun değilim
Kararsız

Ankete katılmak için lütfen giriş yapınız. Giriş için tıklayınız.

Önceki Anketler
Sağlık Yönetimi
 Sağlık İletişimi
 Sağlıkta Kalite
 Sağlık Ekonomisi
 Sağlık Yönetimi
 Sağlık Hukuku
 Sağlıkta Kalite
 Yasa ve Yönetmelikler
Künye | Danışma Kurulu | Üyelik | Reklam | Gizlilik | Yasal Uyarı | İletişim Bilgileri
Copyright 2011 Sagligimicinhersey.com | Tüm Hakları Saklıdır. | Web Tasarım ve Programlama Grimor

Valid XHTML 1.0 Transitional