Mobil sağlık hizmetlerine yönelik uygulamalarıyla yaşam kalitesine katkıda bulunmayı amaçlayan Vodafone, Türkiye’de Medline işbirliğiyle “Uzaktan Hastalık Takibi” hizmetini başlatıyor. Uzaktan Hastalık Takibi ile diyabet ve tansiyon hastaları, kendi cihazlarıyla yaptıkları ölçüm sonuçlarını Vodafone’nun teknik alt yapısı üzerinden Medline’a ulaştıracak. Böylelikle hastalar, bilgilerini Medline alarm merkezinde 7 gün 24 saat hizmet veren doktorlarla paylaşabilecekleri için düzenli olarak takip edilebilecek. Hizmet aynı zamanda hastaların tedavi sürecini daha etkin ve düşük maliyetli gerçekleşmesini hedefliyor.
YAŞAM KALİTESİ YÜKSELECEK!
"Uzaktan Hastalık Takibi" hizmeti hastaların Vodafone'un mobil iletişim altyapısından yararlanarak en güncel sağlık verilerini anında doktorlarıyla paylaşmalarına olanak verecek. Vodafone, Medline Acil Sağlık Yardım işbirliği ile hayata geçirilen projenin tanıtımına yönelik düzenlenen toplantıda, Medline Sağlık Grubu Genel Müdürü Gürkan Ergenekon, “Uzaktan Hastalık Takibi, hastaların gün içinde kendi şeker veya tansiyon cihazlarıyla ölçtükleri değerleri cep telefonları üzerinden Medline Alarm Merkezi’ndeki doktorlara ulaştırmalarını mümkün kılıyor. Medline, ölçüm değeri standart değerin altında veya üstünde gelen hastalarla hızlıca irtibata geçerek gerekli yönlendirmeleri yapıyor; acil ve hayati durumlarda üyelerin bulunduğu yere ambulans ve ekip sevk ediyor” dedi.
Türkiye 24 milyon kronik hasta ve 7 milyon diyabet hastası olduğuna dikkat çeken Ergenekon, “bu uygulama ile diyabet ve yüksek tansiyon gibi kronik sağlık sorunlarıyla mücadele eden hastaların yaşam kalitesinde önemli bir iyileşme sağlamayı amaçlıyoruz” diye ifade etti.
SAĞLIK HİZMETİ HARCAMALARINI DÜŞÜRMEK HADEFLENİYOR
Vodafone Türkiye Kurumsal İş Birimlerinden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Phil Patel, yeni hizmetle ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Sağlık hizmetleri bütçesinin yüzde 73'ünün kronik hastalıklara ayrıldığı Türkiye'de, bu hastalarımızın yaşam kalitesini yükseltmek ve onlara ayrılan kaynakların en etkin şekilde kullanımını sağlamak büyük önem taşıyor. Kronik hastalıkların en önemli sağlık sorunlardan birini oluşturduğu Türkiye’de 24 milyon kişinin kronik şikâyetleri bulunurken, kronik hastalıklar için yapılan sağlık harcamaları her geçen sene artıyor. Yapılan araştırmalar, Türkiye’de her üç kişiden birinin kronik hastalığı bulunduğunu, bunlar arasında diyabet hastalarının oranının ise 5 milyon aktif ilaç kullanıcısı ile birlikte 7 milyonu bulduğunu gösteriyor. Bu oran, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2030 yılı için öngördüğü rakamın çok üstünde. Bununla beraber, Türkiye’deki diyabetli hasta sayısının son 10 yılda 2 katına çıktığı da araştırma sonuçları arasında yer alıyor.
Ayrıca diyabet Türkiye ekonomisine yıllık 13 milyar doların üzerinde yük getirirken, diyabet ve diyabet ile ilişkili hastalıklar, Türkiye’de sağlık bütçesinin yüzde 25’ini oluşturuyor. Bununla beraber, diyabet ile nasıl mücadele edeceği konusunda eğitim alan hastalarda organ hasarı yüzde 40 – 50 oranında azalıyor. Vodafone, mobil iletişim teknolojilerinin sunduğu olanaklarla geliştirdiği uygulamalar ile sağlık hizmetlerinin hastalara çok daha verimli ve az maliyetli şekilde ulaştırılmasına katkı sağlayacak.”
|