Okulların kapanması ve yaz mevsiminin gelmesiyle deniz, piknik, kamping ve daha fazla sosyal aktiviteye katılacak çocuklar ilk yardım gereken durumlara artık daha soğukkanlı ve ne yapacaklarını bilerek yaklaşacaklar.
İlköğretim çağındaki çocuklara hayatlarının her döneminde ilk yardım konusunda bilgiye ihtiyaç duyabileceklerini anlatan “İlk Yardıma İlk Adım” projesi bu yıl son olarak Samsun’daki öğrencilerle buluştu. Böylece bir sonraki eğitim yılında yoluna devam etmek üzere bu öğretim döneminde üçüncü yılını da tamamladı.
Türkiye’de hala açık bir yara olan “ilk yardım” bilincini aşılamak için Milli Eğitim Bakanlığı, TOÇEV ve AstraZeneca işbirliği ile 2007 yılından bu yana devam eden İlk Yardıma İlk Adım” Projesi, şimdiye kadar Türkiye çapında 35 il ve 100’den fazla Yatılı İlköğretim Bölge Okulunu ziyaret etti. Temel ilk yardım eğitimini alan 21 bin çocuk artık ilk yardım konusunda daha bilinçli.
Proje, önümüzdeki öğretim yıllarında da Türkiye’yi adım adım dolaşarak genç beyinlere “ilk yardım” bilincini aşılamaya devam edecek. Dönemin en uzun soluklu sağlık&eğitim projelerinden biri olan “İlk Yardıma İlk Adım”, daha bilinçli ve sağduyulu nesiller yetişmesi amacıyla Türkiye’deki Yatılı İlköğretim Bölge Okullarını (YİBO)’ları ziyaret ediyor. Aslında herkesin bilmesi gereken temel eğitimlerden biri olan “ilk yardım” maalesef ülkemizde çok büyük bir kesim tarafından kulaktan dolma bilgiler nedeniyle hala yanlış uygulanıyor.
Projeyi ilk günden beri destekleyen AstraZeneca’nın, İletişim Müdürü Füsun Feridun şunları söylüyor: “Bu projeye çok inandık ve her gittiğimiz ilde ne kadar doğru bir işin altına imza attığımızı bir kez daha görüyoruz. Gittiğimiz bazı yerlerde görüyoruz ki; çocuklar ilk yardımı tam olarak tanımadıkları gibi aileler dahil birçok kişi tamamen kulaktan dolma bilgiler nedeniyle ilk yardım müdehalelerini yanlış biliyorlar. Mesela yaranın üstüne çamur, salça gibi tamamen yanlış uygulamalarla müdahale ediliyor. Proje çocukların ve ailelerin ilk yardıma bakışlarını değiştiriyor. Daha sağlıklı bireyler olarak yaşamak adına doğru bir bilinç yaratılması için bu projenin güçlü bir destek olduğuna inancımız tam ve önümüzdeki dönem de farklı illerde başka çocuklara ulaşmaya devam edeceğiz.”
YİBO’ları ziyaret eden “İlk Yardıma İlk Adım” ekibi her gittiği okulda büyük coşkuyla karşılanıyor. Son olarak Samsun’lu öğrencilerle buluşan proje programı kapsamında, çocuklar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanan formatörden öncelikle ilk yardıma dair temel eğitim bilgilerini alıyor. Ardından aldıkları bu bilgileri eğlenceli bir yarışmaya katılarak ve yine ilk yardım konulu bir tiyatro oyunu seyrederek pekiştiriyor. Programı merakla ve keyifle izleyen çocuklar ardından dağıtılan ilk yardım kitapçığını alarak yakın çevrelerini de bu konuda aydınlatmak üzere daha bilinçli birer birey olarak eğitimi tamamlıyor.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’DAN ONAYLANMIŞ EĞİTİM PROGRAMI
2007 yılında başlayan “İlk Yardıma İlk Adım” projesinin programında genel ilk yardım bilinci, yaralının olay yerinde değerlendirilmesi, hasta ve yaralı taşıma teknikleri, kanamalarda, hayvan ısırmalarında, yaralanmalarda, yanık, donma, sıcak çarpmalarında, kırık- çıkık ve burkulmalarda, bilinç bozukluklarında, zehirlenmelerde, solunum yolu tıkanmalarında ilk yardım gibi hayati önem taşıyan konu başlıkları yer alıyor. Eğitim, Milli Eğitim Bakanlığı’nın atadığı ve daha önce bu proje için eğitime tabi tutulmuş formatörler tarafından veriliyor.
INTERNETTE İLK YARDIM İlk Yardıma İlk Adım projesinin internet sitesinde projenin amacı ve kapsamının yanı sıra eğitimin ulaştırıldığı iller ve okullarla ilgili güncel bilgilere, fotoğraflara yer veriliyor. Siteyi ziyaret edenler ayrıca proje için özel olarak hazırlanan “İlk Yardım el kitapçığını” yükleme olanağı da buluyor. Internet adresi: www.ilkyardimailkadim.org
|