İstanbul Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Organ bağışı ve nakli ödülleri” geçtiğimiz hafta sahiplerine verildi. Toplantıda 2008 yılında en çok organ bağışı alan ilçelere, en çok donör çıkaran kamu, özel ve üniversite hastanelerine, en çok organ nakli yapan hekimlerle teşekkür plaketleri verildi. Ayrıca organ bağışı konusunda üstün gayret gösteren sivil toplum örgütleri ile İl Organ Koordinasyon Merkezlerine de ödülleri sunuldu.
Şişli Etfal Hastanesi’de düzenlenen törende Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Cevat Yakut, İstanbul Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Uluğ Eldegez ve Prof. Dr. İlgin Özden, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Prof. Dr. Cumhur Yeğen’in de aralarında bulunduğu organ nakli merkezleri sorumlu hekimlerine plaketleri takdim edildi.
Organ bağışında bulunanların sayısının yapılan çalışmalar sayesinde günden güne arttığını belirten İstanbul sağlık Müdürü Dr. Mehmet Bakar “Hedefimiz her reanimasyon yatağına bir donör…Organ bağışı bilincinin oluşması için dört-beş yıla daha gereksinimimiz var” diye konuştu.
Organ naklinden sorumlu İstanbul Sağlık Müdür Yardımcısı Doğan Uysal ise geçtiğimiz yıl kadavradan organ bağışı sayeside 200 hastaya kalp, böbrek ve karaciğer, 90 kişiye de kornea nakli yapıldığını belirtti. Uysal, Türkiye’de 40 bin 672 organ bağışında bulunan gönüllü bulunduğunu söyledi Organ bağışında bulunanların sayısının son bir-iki yılda giderek artmasına rağmen, yapılan kalp, böbrek ve karaciğer nakil ameliyatları Türkiye’nin ihtiyacını karşılayamıyor.
Türkiye’de 14 bin 450 hasta böbrek, bin 165 hasta ise karaciğer bekliyor. Ülkemizde yılda yapılan kalp nakli operasyonu sayısı 30-40 arasında değişiyor. Geçtiğimiz yol organ bağışında bulunanların sayısındaki kıpırdanma sayesinde bu rakam 68’e ulaşmış. Ancak kalp nakli için sıra bekleyen hasta sayısının 3 bin 700’ün üzerinde olduğu düşünüldüğünde, acı gerçek karşımıza çıkıyor. Türkiye’de organ bağışlarının yetersizliği yüzünden kalp, böbrek ve karaciğer hastalarının bazıları nakil sırası beklerken yaşamını yitiriyor.
HaberTürk’ün sağlık programı Medikal olarak, vatandaşları organ bağışına çağrıyoruz. Bağışlanacak bir organla hayat kurtarmanın mutluluğunu yaşamak için… Hiç beklemediğimiz bir anda yitirilen bir sevenin organlarının bir başka bedene can bulmasınısağlamak için…
Yetkililer, organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşları Sağlık Bakanlığına bağlı devlet hastanelerinin ve sağlık ocaklarının bünyesinde kurulan “Organ bağış birimlerine” başvurmaya çağırıyorlar. |