Suna Kıraç Nörodejenerasyon Konferansları’nın “Kök Hücre, RNA interferansı ve Nörodejenerasyon” konulu toplantısında; Alzheimer, Parkinson, ALS gibi nörodejeneratif beyin hastalıklarında kalıtımın rolünün büyük önem taşıdığı bildirildi.
İki yılda bir düzenlenen ve ilki Nisan 2007’de yapılan Suna Kıraç Nörodejenerasyon Konferansları’nın ikincisi, uluslararası bilim insanlarının ve uzmanların katılımıyla 20 ve 21 Temmuz’da Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşti ve iki gün boyunca kök hücre, RNA interferansı ve nörodejenerasyon konularına odaklanıldı.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı, Massachusett ve Harvard Üniversiteleri ve Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı (NDAL) işbirliğiyle düzenlenen “Stem Cells, RNAi and Neurodegeneration / Kök hücre, RNA interferansı ve Nörodejenerasyon” konulu toplantıda, nörodejeneratif hastalıkların oluşum süreçlerini etkileyen moleküler mekanizmalar irdelendi ve bu hastalıkların etkin tedavilerinde kullanılmak üzere geliştirilen kök hücre ve RNA interferansı gibi güncel ve halen deneysel aşamada olan yöntemler tartışıldı.
Toplantının birinci günü kök hücre, nöral farklılaşma ve nörodejenerasyonun biyolojisine ayrılmıştı. İkinci günde ise RNA interferansı tekniklerinin nörodejeneratif hastalıkların tedavisine uygulanması tartışıldı. Gelişim biyolojisi, kök hücre araştırmaları, DNA/RNA metabolizması ve dinamiği, gen terapisi, hücre biyolojisi ve ALS’nin kompleks genetiğini içeren konulardaki en son gelişmeler, nörodejeneratif süreçler ve hastalıklar kapsamında incelendi.
Motor nöronların gelişimi konusunda dünya çapında uzman olan Prof. Thomas Jessell ve Prof. Jeffrey Macklis’in konuşmaları ile başlayan ve ALS‘deki hücresel mekanizmaları tanımlamak için kök hücre teknikleri kullanan Dr. Kevin Eggan’ın konuşması ile devam eden toplantının ikinci gününde, ALS konusunda tanınmış bir uzman olan Prof. Robert H. Brown’un da telekonferans sistemiyle toplantıya katıldı. Katılımın ücretsiz olduğu, “Stem Cells, RNAi and Neurodegeneration / Kök Hücre, RNA interferansı ve Nörodejenerasyon” toplantısının başkanlığını Boğaziçi Üniversitesi Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı Başkanı Prof. A. Nazlı Başak ve Prof. Jeffrey D. Macklis (Harvard Üniversitesi) yaptı.
Uluslararası üne sahip 14 konuşmacının ve 200’e yakın uzman dinleyicinin katıldığı toplantı sonuçlarının, en son gelişmeleri yansıtması açısından da son derecede önemli olduğunu belirten Boğaziçi Üniversitesi Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı Başkanı Prof. A. Nazlı Başak, “Alzheimer, Parkinson, ALS gibi nörodejeneratif beyin hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, diyabet, obezite ve kanser gibi kompleks hastalık sınıfına girerler. Yakın zamana kadar bu hastalıklarda kalıtımın rolü yok zannedilirken, bugün artık bu tür hastalıklarda da, çevresel faktörler ve yaşlanma ile birlikte bireyin DNA yapısının çok büyük önem taşıdığı anlaşıldı. Adından da anlaşılacağı gibi, kompleks hastalıkların genetiği de komplekstir ve bu hastalıklarda tek bir gen yerine, birçok gendeki değişimlerin etkin olduğu düşünülüyor. Ayrıca, birçok temel biyokimyasal mekanizmanın bu birbirinden farklı hastalık türlerinde benzer olduğu veya etkin olan proteinlerin benzer hücresel yolaklarda kesiştiği yavaş yavaş anlaşılıyor. Tedavi için mekanizmanın ortaya çıkarılması çok önemli. Bir hastalık için aydınlatılacak mekanizma ve bulunacak tedavi diğer hastalıklar için de yol gösterici olacaktır.” dedi.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın sağlık alanındaki faaliyetlere destek hedefi doğrultusunda Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde kurulan ve çalışmalarını uluslararası bilim kuruluşlarıyla işbirliği sürdüren Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı (NDAL), bu alandaki gelişmeleri yakından izlemeyi ve uluslararası platformda nitelikli bilgi alışverişi sağlamayı hedefliyor. Bu hedef çerçevesinde düzenlenen “Suna Kıraç Nörodejenerasyon Konferansları”nın ilki “ALS Teşhis ve Tedavisinde Yeni Ufuklar” başlığıyla ve dünya çapındaki bilim insanlarının katılımıyla Nisan 2007’de düzenlenmiş ve uluslararası bilim çevrelerinden büyük ilgi görmüştü. İlk toplantıdaki tüm konusmaları tam metin olarak içeren kitap geçtiğimiz günlerde yayınlandı.
|