Lise öğrencisi Buket Bulut bir süre önce tramvay kazasında yaralandı. Daha sonra beyin ölümü gerçekleşen Buket Bulut`u muayene eden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Haluk Deda, Buket Bulut’un iyileşebileceği yönünde umut verdi.
Prof. Dr. Deda’nın açıklaması sonrasında, Türk Nöroşirurji Derneği bir açıklama yaparak, Prof. Dr. Haluk Deda’nın sözlerini, bilim dışı ve umut tacirliği olarak nitelendirdi ve Deda`nın kişisel reklam uğruna bu tip uygulamaları daha önce de yaptığını bildirdi.
Türk Nöroşirurji Derneği Başkanı Doç. Dr. Ethem Beşkonaklı imzalı basın açıklamasında, “Umut vererek halkın yanıltılması sonrası kamuoyunda oluşabilecek yanlış bilgilenmeler, beyin ölümü tanısı konulmuş hastaların yakınlarını kuşkuya yöneltebilir. Dahası bu durum organ nakli bekleyen, yaşamından ümit kesilen hastaların organlarıyla yeniden hayat bulabilecek binlerce hastamızın umutlarını ve tedavilerini de engelleyecektir” denildi.
Açıklamada, Prof. Dr. Deda`nın beyin ölümü hastalarıyla ilgili olarak yaptığı umut verici açıklamaların, beyin ölümünün bilimsel yollarla saptanması sonrası uygulanan organ bağışları ve buna bağlı organ nakillerini kaosa sürükleyebileceğini vurgulandı. Açıklama şöyle devam ediyor:
“Bu nedenle ilgili kişiyi bilim dışı bu söz ve davranışları ve kamuoyunu yanıltması nedeniyle disiplin kurulumuza sevk ettiğimizi duyururuz. Dileğimiz bilimsel yollarla geri dönüşsüz beyin ölümü tanısı konulan hasta yakınlarının bu reklam girişimlerinden etkilenmemesi ve kendi acılarına rağmen kurtarılabilecek yaşamlara katkıda bulunmasıdır.”
Doç. Dr. Beşkonaklı, Prof. Dr. Haluk Deda’nın disiplin kuruluna verildiğini de bildirdi. |