“TransplantasyonYarınını Değiştirenler 2010” toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi. Dünyada ve Türkiye’de organ nakli konusunda uzman 360 hekimin bir araya geldiği toplantıda transplantasyon konusundaki son gelişmeler, yaşanan sıkıntılar ve çözümleri masaya yatırıldı.
Astellas tarafından bu yıl üçüncüsü yapılan organ nakli zirvesi nedeniyle düzenlenen basın toplantısında “Türkiye`de 2009 yılında 700`ün üzerinde karaciğer, 2 bine yakın böbrek, 54 kalp nakli gerçekleştirildiği” belirtildi. Ülkemizde 21 merkezde karaciğer, 46 merkezde böbrek nakli ameliyatı yapıldığını söyleyen uzmanlar ”Türk doktorların organ nakli ameliyatlarındaki başarı oranlarının, en ileri ülkelerden bile daha iyi olduğuna dikkati çektiler.
Toplantıda Türkiye’de yaklaşık 50 bin kişinin organ beklediği ve bu sayının her yıl yüzde 11 arttığı da vurgulandı.
Dünya ile karşılaştırıldığında kadavradan organ bağışı oranları Türkiye’de çok düşük olduğunu anımsatan Memorial Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, “Ülkemizde organ nakline duyulan ihtiyaç çok fazla. Organ bağışı konusunda Avrupa`nın en geri ülkelerinden birisiyiz” diye konuştu.
Ege Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Cemal Ata Bozoklar da organ bağışının artırılmasının milli bir meselemiz haline gelmesi gerektiğininin altını çizerek şöyle konuştu:
“Bu sadece doktorların veya hastaların konusu değildir. Organ nakliyle ilgili problemler sivil toplum örgütlerinin, ilaç firmalarının, hükümetin ve medyanın ele ele vermesiyle çözülebilir. Yoğun bakım ünitelerinden, ölümlerin zamanında bildirilmemesinin de organ bağışlarını olumsuz etkilediği bir gerçek. Bu yüzden maalesef ki, organ nakli beklerken hayatını kaybeden birçok hasta var. Türkiye`de bekleme listeleri adeta ölüm listeleri haline geldi, çünkü gereken organları bulamıyoruz.”
Basın toplantısına dünyanın en önemli organ nakli uzmanlarından Prof. Dr. Henri A. Kreis, Astellas firmasının Türkiye Genel Müdürü Dr. Ugo Bella ve Afrika Operasyonlar Genel Müdür Yardımcı Wim Kockelkeron da katıldı.
|