Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD), dünyada Hepatit Günü olarak ilan edilen 19 Mayıs öncesinde Ankaralılar ile buluştu.
Hepatit hastalığı konusunda bilinçlenen vatandaşlar, “VHSD Eğitim ve Test Aracı” içerisinde kan örneği vererek Hepatit B (B tipi sarılık) ve Hepatit C (C tipi sarılık) için teşhis testleri ve Hepatit B aşısı yaptırma imkanına sahip oldu.
“VHSD Eğitim ve Test Aracı’’nın yola çıktığı günden bu yana yapılan tetkiklerle elde edilen veriler; B tipi sarılık hastalığının ve C tipi sarılık hastalığının özellikle Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde daha yüksek olduğunu ve buralarda yaklaşık olarak yüzde 4-5 civarında B tipi sarılık taşıyıcılığı bulunduğunu gösteriyor.
Etkinlik kapsamında Ankaralılar ile bir araya gelen Ankara Üniversitesi İnfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Hepatit Otobüsü projesi ve Hepatit hastalığı ile mücadelede yapılan çalışmaları halkı bilinçlendirmek, ücretsiz tarama imkanı sunmak amacıyla yürüttüklerini dile getirdi.
TÜRKİYE’DE 4 MİLYONUN ÜZERİNDE GİZLİ HEPATİT TAŞIYICISI BULUNUYOR
Prof. Dr. İsmail Balık, “Türkiye’de yaklaşık 4 milyonun üzerinde gizli Hepatit taşıyıcısı bulunuyor. Hepatit, kan, vücut sıvıları ve cinsel ilişki yoluyla bulaşmaktadır. Tedavi edilmemesi durumunda karaciğer kanseri, siroz ve hatta ölüme neden olmaktadır. Hepatit tedavisinde erken tanının önemi büyüktür. Bu nedenle, Hepatit hastalığı konusunda halkı bilinçlendirmek, hastalığın teşhisi ve tedavisi konusunda eğitim sağlamak büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.
2009 yılı başında yola çıkan ve Mayıs 2010 itibarı ile Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleri ile İstanbul’u (Ümraniye ve Gaziosmanpaşa) gezen “VHSD Eğitim ve Test Aracı’’, 11-95 yaş arası toplam 29 bin 690 kişiye (Akdeniz Bölgesi 8620 kişi, İç Anadolu Bölgesi 4949 kişi, İstanbul 2555 kişi, Doğu Anadolu Bölgesi 6912 kişi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi 6654 kişiye) test yapıldı. |