Sanofi-aventis Türkiye’de Riskli Hastalarda PAH (Periferik Arter Hastalığı) Sıklığını Araştırdı.
Sanofi-aventis Türkiye tarafından 29 merkezde yürütülen CAREFUL Çalışması’nın sonuçları 46. Ulusal Diyabet Kongresi’nde açıklandı. Bir damar hastalığı olan periferik arter hastalığı açısından risk grubunda olan bireylere tanı koymada yararlı olduğu bilinen ABI (Ayak Bileği Kol Basınç İndeksi) ölçümünün yaygın olarak kullanılmadığı ortaya çıktı.
Periferik Arter Hastalığı sıklığının ayak-kol basınç indeksi ile değerlendirilmesi konulu çalışma Prof. Dr. Kürşat Bozkurt koordinatörlüğünde, 29 merkezde, 541 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Çalışmanın Koordinatörü Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, CAREFUL’un sonucunu şöyle özetledi : "PAH tanısı için risk grubundaki hastalara basit ve duyarlı bir tanı yöntemi olarak bilinen ABI ölçümü uygulanabilir. Çalışmamızda Türkiye’de dahiliye polikliniklerine başvuran, bilinen en az bir aterotromboz risk faktörü olan hastalarda PAH varlığının ve hekimler arasında PAH’a yönelik farkındalık ve tedavi uygulamalarının belirlenmesini amaçladık. Çalışma sonucunda ise, bu ölçümün risk grubu hastaların tamamında uygunlanmadığını gördük. ABI ölçümü yapılan riskli hastaların yüzde 20’sinde ise PAH teşhisi koyduran ABI (≤90) değeri mevcuttu. Periferik Arter Hastalığı olan hastalarda önerilen tedavi yöntemleri ise; yüzde 33.6 egzersiz, yüzde 6.6 revaskülarizasyon, yüzde 1.1 anjiyo, yüzde 0.6 cerrahi şeklinde sıralandı."
"EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİ KRAMPLAR" Bacakların damar hastalığı olan periferik arter hastalığının en yaygın nedeninin damar sertliği olduğu biliniyor. Hastalık başlangıçta çoğu kez belirti vermiyor ve bu evrede tespiti çok önemli. Belirti verdiğinde ise hastaların yakındıkları en yaygın şikayet yürümeyle bacaklarda ortaya çıkan ve 3- 5 dakika dinlenme ile kendiliğinden geçen kramp tarzı ağrılar.
KONUYLA İLGİLİ DİĞER BAŞLIKLAR
Damar Sertliği Nasıl Önlenir?
Hamilelikte Varislerden Kurtulabilirsiniz |