Kolon kanseri hakkında kamuoyunu bilinçlendirmek, düzenli sağlık taramaları ve erken teşhis ile önlenebilir bir hastalık olduğunu duyurmak isteyen Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi , ‘Kolon Kanserine Karşı Harekete Geçin!’ dedi. Projeye Tıbbi Onkoloji Derneği ve Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği de destek verdi.
İstanbul Sapphire binasında, 24 Nisan Pazar günü gerçekleşen etkinliğe Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın, Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Adil Baykan, dernek üyeleri, hasta ve hasta yakınları ile gönüllüler katıldı.
Tırmanış sonunda kadınlar ve erkekler kategorisinde derece yapanlar ile en hızlı sürede tırmanışı gerçekleştiren katılımcıya ödül verildi. Kadınlarda (sırasıyla)Yegane Güley(14.02), Bilge Sanay (15.08) ve Özlem Nur Öztürk (15.16) ilk üçte yer aldı.
Erkeklerde tırmanışı ilk bitiren Cenk Turan (09.36) oldu. Sener Kurtuluş (11.07) 2’nci gelirken, 3’üncülüğü Caner Odabaşoğlu (11.08) elde etti.
Tırmanışı 9 dakika 36 saniye ile en kısa sürede tamamlayan Cenk Turan büyük ödülün sahibi oldu. Cenk Turan Colon Cancer Coalition tarafından ABD’de her yıl kolon kanseri hakkında toplumu bilinçlendirmek ve tarama yaptırmaya yönlendirmek için düzenlenen koşuda Türkiye’yi temsil etme hakkı kazandı.
KETEM’LERİN KANSERLE MÜCADELE KATKILARI ÇOK ÖNEMLİ
Etkinlik sonrası basın toplantısında konuşan Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Prof. Dr. Murat Tuncer en son verilere göre, kanser insidansının her 100 bin kişide 229 olduğunu kaydetti. Tuncer, “Her yıl 100 bin kişinin 229’una yeni kanser teşhisi konulmaktadır. Genel olarak kanser erkeklerde kadınlara göre daha sık görülmektedir. Eğer artış bu hızla devam ederse, 2030‘lu yıllarda kanser insidansımız 2 misli artacak ve 100 binde 450’lere yaklaşacaktır. Ülkemizde en sık görülen kanser akciğer kanseridir ve bunun nedeni ülkemizde görülen yoğun sigara kullanımıdır. Türkiye’de her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeni ile ölmektedir. Ülkemizde teşhis edilen yıllık 150 bin yeni kanser olgusunun en az üçte ikisi doğrudan sigara ile ilişkilidir” dedi.
Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında geldiğini söyleyen Murat Tuncer, özellikle bu hedefe yönelik kanser eylem planları yapıldığını, tütün kontrolü, dengeli beslenme, fizik aktivite ve korunma odaklı kanser mücadele stratejileri oluşturulduğunu ifade etti.
Murat Tuncer, eğitim yoluyla halkın bilinçlenmesi, kanserde korunma, kanserin önlenmesi ile kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik tarama programları uygulayan (KETEM) Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nin kanserle mücadelede katkılarının çok önemli olduğunu vurguladığı konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu nedenle her ilde, en az bir tane kurulmuş olan KETEM, uluslararası örnek model olarak gösterilmektedir. Şu an 123 tane olan KETEM sayısının gelecek 5 yıl içerisinde 280’e çıkarılması planlanmaktadır.”
TEDAVİSİ MÜMKÜN; ERKEN TANI HAYAT KURTARIR
Günümüzde kolon kanserinin nedenleri ve nasıl oluştuğu yönünde çok önemli bilimsel gelişmeler olduğunu vurgulayan Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın, “Erken tanı konulduğunda tam şifa oranı yüzde 90-95’lere ulaşmaktadır. Ancak hastaların sadece 1/5’ine çok erken tanı konabilmektedir. Bu etkinlikle, bireyleri erken tanıya teşvik etmek istedik” dedi.
Diğer organ kanserlerinde hastalık bir odaktan doğrudan kanser olarak başlarken, kolonda kanser oluşumunun 2-3 yılı bulabildiğinin altını çizen Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Adil Baykan, bu süre zarfında, ileride kansere dönüşecek poliplerin tanınması ve çıkarılmasının kişiyi daha hastalık oluşmadan kurtarabileceğini söyledi. Adil Baykan, “Bu aktiviteye verdiğimiz destek ile çok sık görülmekle beraber korunabilecek bir kanser türü olan kolon kanserlerine dikkat çekmeyi amaçladık. İnsanların bu hastalıktan korkmamalarını ve erken yapılacak tetkiklerle daha kanser oluşmadan önlenebildiğini anlatmak istedik” dedi.
‘Kolon Kanserine Karşı Harekete Geçin!’ etkinliğine katılanlar 236 metre yüksekliğe sahip Sapphire binasında 56 kat ve 1344 adet basamak çıkarak bir ilke imza attılar. KOLON KANSERİ HAKKINDA
· Kolon kanseri en sık rastlanan kanserler arasında 3’üncü sıradadır. · Dünyada her yıl 1 milyon kişi Türkiye’de 6000 kişi kolon kanserine yakalanıyor ve bunların yarısı hayatını kaybediyor. · Vakalarının yüzde 61`i erkek, yüzde 39’u kadındır. · Kolon kanseri herhangi bir yaşta ortaya çıksa bile hastaların % 90’ından fazlası 40 yaşın üzerinde olan kişilerdir. Bu yaştan sonra risk, her 10 yılda ikiye katlanır. · 40 yaşın üzerindeyseniz mutlaka yılda 1 kez “dışkıda gizli kan tayini” testinizi KETEM merkezlerinden ücretsiz yaptırmanız ve her 10 yılda bir kolonoskopi taraması yaptırmanız gerekir. · Düzenli sağlık taramaları yapıldığında toplumlarda kolon kanserinde ciddi bir azalmanın olduğu ortaya çıkmıştır. · Araştırmalar düzenli egzersiz yapan bireylerde, kalın bağırsak kanseri dahil bir çok kanserde gelişme riskinin azaldığını gösteriyor. · Sigara ve alkol kullanımı bütün kanser türlerinde olduğu gibi kolon kanseri riskini de anlamlı oranda artırmaktadır. · Kolon kanserinin önlenmesinde beslenme alışkanlığı çok önemlidir. Yüksek lifli, düşük yağ içerikli besinlerin tercihi önlem olarak alınmalıdır. · Erken teşhiste yüzde 90 tam tedavisi mümkündür · Erken teşhis belirtilerine dikkat edilmeli: Uzun süren şüpheli karın ağrıları, dışkılama alışkanlığında değişiklikler, giderek artan halsizlik, yorgunluk, kansızlık gibi · Kadın ya da erkek 40 yaş üstü kişiler kolon kanseri risk grubunda yer alıyor. · Sigara, alkol kullanımı, hareketsiz yaşam, şişmanlık, kalsiyum eksikliği, yetersiz lifli gıda tüketimi kolon kanseri riskini artıran sebeplerdir. · Kırmızı et tüketiminin yüksek olduğu Doğu Anadolu`da ve erkeklerde daha sık rastlanıyor.
|