17 Mayıs`ta Antalya Lara Kervansaray Otel`de başlayan 9`uncu Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi, jinekolog Prof. Dr. Sezai Şahmay`ın fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. 22 Mayıs`a kadar Kervansaray Otel`de görülebilecek olan sergi, Prof. Dr. Şahmay`ın yurt içi ve yurt dışında çektiği fotoğraflardan oluşuyor.
Prof. Dr. Sezai Şahmay`ın, portre, doğa ve tarihi mekan fotoğraflarının yer aldığı Fotoğraf Sergisi 18-22 Mayis 2011 tarihleri arasında sanatsever jinekologların beğenisine sunuluyor.
Fotoğrafa ilgisi ortaokul yıllarında başlayan sanatçının görsel materyallerdeki kaliteli fotoğraflar dikkatini çekmiş, bunların başında da 60’lı yıllarda National Geographic dergilerindeki fotoğraflar gelmiş.
Ortaokulda babasının hediye ettiği ilk kamerası ile fotoğrafla tanışan sanatçı, daha sonra tasarrufu ile bir agrandisör alarak karanlık oda çalışmaları ile siyah-beyaz çalışmalarını sürdürdü.
Sanatçının doğal güzelliklere ve tarihi mekanlara olan ilgisi fotoğraf sevgisini arttırmış; renkli fotoğrafların yaygınlaşması ve zaman darlığı, sanatçının karanlık oda çalışmalarını sınırlayarak sanatçıyı sadece fotoğraf çekmek gibi dar bir alana itmiş. Bu arada, close-up çalışmaları ile hazırladığı görsel materyelleri akademik çalışmalarında kullanmış.
Teknolojinin gelişmesiyle karanlık odasını biligisayara taşıyarak karanlık oda keyfini bilgisayarda sürdürmeye başlayan sanatçının özellikle yurdışı seyahatlerindeki gözlemleri; kendisinde, ülkemizdeki doğal güzellikler ve tarihi mirasa haksızlık edildiği düşüncesini oluşturmuş. Unutulan, görmezlikten gelinen ve gerekli önem verilmeyen bu doğal ve yerel güzellikleri kaydetmek, bu görüntüleri paylaşmak, hatırlatmak ve yeterli önemin verilmesine katkıda bulunmak sanatçıyı mutlu ediyor.
Sanatçının, yerli ve yabancı bir çok web sitesinde yeralan fotoğrafları bugüne dek 2 milyon`u aşkın ziyaretçi ağırladı. 200 bine yakın fotoğrafı siteden kullanıcılar tarafından indirildi. Bir ara ünlü” webshot”s sitesinden gelen teklif üzerine profesyonel olarak fotoğraflarını yayınladı.
Bundan başka aralarında skylife dergisi de bulunan pekçok dergide fotoğrafları yer aldı, ayrıca takvim yapımı ve poster olarak fotoğrafları kullanıldı. Prof. Dr. Sezai Şahmay’ın 2006 yılında “Objektifinden Türkiye” isimli fotoğraf kitabında 100 kadar Türkiye’nin değişik yörelerine ilişkin fotoğrafı yer aldı.
PROF. DR. SEZAİ ŞAHMAY KİMDİR?
1974 yılında İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra, 18 ay askerlik görevini takiben yine Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde, önce Anatomi, sonra Kadın hastalıkları ve Doğum ihtisaslarını yaptı. 1984-1985 yıllarında Baylor College of Medicine-Houston-ABD’de çalışmalarını takiben, 1987 yılında İ. Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi kadın hastalıkları ve Doğum anabilim dalına uzman olarak girdi ve 1988 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum doçenti, 1996 yılında da profesör oldu.
Jinekolojik Endokrinoloji Derneği kurucu üyeliğinin yanında halen aynı derneğin başkanı. Evli ve 2 çocuk babası. Halen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın hastalıkları ve doğum Anabilim Dalı Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalında çalışmakta. |