Geçtiğimiz günlerde Medical Park Göztepe Hastanesi’nde Organ Nakli Merkezi Başkanı Doç. Dr. Serdar Kaçar yönetimindeki ekiple “Çapraz Nakil” adı verilen böbrek nakil ameliyatı gerçekleştirildi. Çapraz nakil ameliyatı, farklı aile üyelerinin birbirlerine böbreklerini vermesi anlamına geliyor. Nakilde, dört ayrı aileden sekiz kişinin böbrekleri birbirlerine nakledilerek böbrek kardeşliği sağlandı.
Kan uyuşmazlığı nedeniyle kendi yakınlarına böbrek veremeyen dört kişi, bu yöntemle hem kendi yakınlarının hem de tanımadıkları bir insanın hayatını kurtarmış oldular.
Çapraz nakil ameliyatını yaşayan, böbrek alan Nusret Kocataş ve böbrek veren Halis Tiryaki’ye teybimizi uzattık; işte aldığımız yanıtlar…
. Ne kadar zamandır böbrek hastasıydınız? “11 aydan beri hastaydım. 30 yıllık turist rehberiyim; İtalyanca, İspanyolca biliyorum ancak hastalığım nedeniyle mesleğimi yapamıyordum.”
. Hastalığınız neden kaynaklanıyordu? “Hastalığım meslek gereği gelişti. Sıcak, soğuk, klima derken üşütmekten kaynaklandı. Ben de şeker ya da hipertansiyon yok. Uzun yıllardan beri bu işi yaptığım için meslek hastalığı diyebilirim.”
. Ne tür yakınmalarınız vardı en başta? “Solunum yollarımda bir problem vardı. Tesadüfen kan tahlili sonucunda üre çıktığını gördüm ve böylece 3 Ekim 2009 tarihinde teşhis konuldu.”
. Diyaliz tedavisi görüyor muydunuz? “11 ay boyunca haftada üç gün diyaliz tedavisi gördüm.”
. Hastalığınız ilerleyen dönemlerde yaşamınızı nasıl etkiledi? “Öncelikle işimi aksattı. Bazı yiyecekleri yiyemedim, içemedim. Diyaliz tedavisi esnasında belli kurallar var onlara uymak zorundasınız. Her şeyi yiyip içemiyorsunuz, böbrek süzme yapmadığı için idrara çıkamıyorsunuz, aşırı kilo alabiliyorsunuz bu da kalbe yük bindiriyor.”
. Size kimin böbreği nakledildi? “Kardeşim Can Kocataş bana böbreğini vermek istedi fakat kan uyumu olmadığı için nakil yapılamamıştı. Ancak çapraz nakil sayesinde Vasfiye Tiryaki’nin (58) eşi Halis Tiryaki’nin (57) böbreği ile sağlık buldum. Kardeşim Can Kocataş’ın (49) böbreği de 29 yaşındaki Özgür Bedel’e hayat verdi."
. Böbrek nakli olacağınızı ilk duyduğunuzda neler hissettiniz? “Bu duruma çok sevindim çünkü hayatınıza geri dönüyorsunuz ama zor bir operasyondu.”
. Operasyon zordu diyorsunuz. Hiç korktunuz mu? “Hiç korkmadım. Allah ne diyorsa o olur zaten.”
. Ameliyat ne kadar sürdü? “Çapraz ameliyat olduğu için uzun sürdü. Sekiz saat sürdü. Odama geldim, yatağıma yattım ve beş dakika sonra yakınlarımı arayıp nakil ameliyatı olduğumu söyledim. ”
. Şimdi nasılsınız? “Ağrım yok, kendimi gayet iyi hissediyorum. Ameliyatın ardından bir sorunla karşılaşmadım.”
. Türkiye`de organ bağışı çok az, neler söylemek isterseniz konuyla ilgili? “Esasında böbrek nakil ameliyatları konusunun devlet politikası olması gerekiyor. Bu olayın illegal olarak yapıldığını görüyoruz. Ölen insanların vücutlarının mezarda çürümesini istemiyoruz çünkü başkasına hayat vermek kadar büyük bir sevap yok.”
HALİS TİRYAKİ BÖBREĞİNİ 52 YAŞINDAKİ NUSRET KOCATAŞ’A VERDİ
. Çapraz böbrek nakli yöntemiyle sizin böbreğiniz Nusret Kocataş’a verildi bir başkasınınki de eşiniz Vasfiye Tiryaki’ye. Eşiniz ne zamandır böbrek hastasıydı, ne tür yakınmaları vardı? “Böbrek hastası olan kişi 34 senelik karım Vasfiye Tiryaki. Hastanelere çok gittik sürekli bu hastalıkla ilgilendik, hep bu şekilde uğraştık. Sonra doktorumuz bizi bu böbrek nakli hakkında bilgilendirdi ve yönlendirdi. ‘Size böbrek nakli yapalım’ dedi.
Aslına bakılırsa eşim böyle bir şeyi hiç düşünmüyordu. Doktorumuza çok güvenirdik ve dediğini de yaptık. Eşim 14 senedir böbrek hastasıydı, pek yakınması yoktu ama son zamanlara doğru ciddi halsizlikler oluşmaya başlamıştı.”
. Böbrek bağışında bulunmaya nasıl karar verdiniz? “Hastaneye geldik ve doktorumuz, “hanımın gider sen kalırsın, böbreğinle onu kurtarmak istemez misin” dedi. Ben böbreğimi vermeyi kabul ettim ve bu dörtlüye girmiş olduk.”
. Tek böbrekle yaşamaktan hiç korkmadınız mı, neler hissettiniz? “Hiç korkmadım. Ameliyata giderken bile öyle bir korkum yoktu, cesaretimi hiç kaybetmedim. Sonuçta eşimi ve başka bir hastayı kurtaracaktım. Eşimin sağlığına kavuşması beni çok mutlu ediyor daha ne söyleyebilirim ki…” |