(Endoskopik Retroglad Kolanjio Pankreotoglaji)
Mideden on iki parmak barsağına kadar uzanan yandan görüşlü bir kamera ile, birbirleri ile bağlantılı (K.C)-(Pankreas)-(Safra Kesesi) lerini birleştiren ana safra yolu kanallarının radyopak madde ile doldurularak röntgen altında incelenmesine verilen addır.
İşlem 5 saatlik aç karna uygulanır, genellikle sedatif ve narkotik ağrı kesiciler belirli dozda kullanılarak işlem yapılır. İlaç alerjileri, kalp kapak hastalıkları önceden soruşturulmalıdır. İşlem %80-90 oranında ilk işlem sırasında başarılır. %10-15 vakada 2.-3. işlemler gerekebilir. İşlem 20-60 dakika arasında sürer. İşlem %1-3 oranında kanama, %1-3 oranında pankreatit rahatsızlığına sebebiyet verebilir. Her iki durumdada medikal tedavi başarı oranı çok yüksektir.
İşlem sırasında papilla dediğimiz safranın barsağa aktığı çıkış deliği elektro koterle genişletilebilir (Sfinkterotomi). Kanalda taş veya iltihap var ise balon veya basketle temizlenmelidir.
Safra kanalı tümörlerinde veya darlıklarında kanal içine plastik veya metal stentler yerleştirilebilir.
İyi huylu safra kanalı darlıklarında balon dilatasyonu yapılabilir.
Safra kanalının teşhis için fırça veya papilladan biopsi örnekleri alınabilir.
SAFRA TAŞLARI (ERCP)
Avrupa ülkelerinde orta yaş ve üstünde her 10 insanın birinde safra taşı tespit edilebilir. Kesede küçük taş veya kum tarzında bulunup, çok sert yapıda değildirler. 3cm.`yi nadiren geçerler. En fazla kolesterolden oluşurlar. Calsium tuzları bilirubin, bileşikleri, fazla lipitel ve kırmızı kan hücrelerinden müteşekkildirler. Yıllar içinde oluşur ve kesede büyürler. Safra kesesi karaciğerin altında, karın sağ alt kadranda, içinde safranın toplandığı bir keseciktir. Safra barsaklardaki yağların hazmı için çok önemli bileşiktir. Yemekler mideye gelince ve mideden ince barsağa geçince kese kasılır, içindeki safrayı tazyikle ince barsaklara sevk eder.
. Safra taşının şikayetleri nelerdir?
Safranın keseden barsağa herhangi bir nedenle akışı engellenir ise hemen iltihabı olaylar başlar ve arkasından ateş, sarılık ve şiddetli kolik tarzında ağrılara sebep olunur. Safra taşları olan insanlarda, hazımsızlık ve ağır yemeklerden sonra şişkinlik, gaz ve ağrı gibi öncü şikayetler olabilir. Ağrı sağ alt kadranda, bazen sırta yayılan, omuzlar arasında ağrı hissederler. Sarılık, ateş gibi önemli şikayetlerde doktora baş vurabilirler. İdrar rengi koyulaşır ve gribal enfeksiyon tarzı şikayetler başlar. Gözlerde sararma ve halsizlik şikayeti olur.
. Doktor ne yapacak ?
Doktor muayenesinde karaciğer bölgesinde hassasiyet karaciğerde büyüme, kitle hissedebilir. İdrar ve K.C. fonksiyon testleri ister. Ultrasonlu safra yolları ve kesenin kontrolünü ister.
Safra kesesinde iltihap görülür ise damar yolundan antibiyotik ve elektrolit solüsyonları verilir. Kesede taş var ise kesenin alınması tavsiye edilir. Hayat kesesizde sürdürülebilir. Operasyon hem hastanede kalım süresi, hem insizyonun küçüklüğü nedeni ile laparoskopik yolla yapılması tercih edilir. 2-3 hafta sonra işine başlayabilir.
Safra taşları şayet operasyon öncesi veya sonrası ana safra kanalına düşer ise bu kanal taşlarının alınması ERCP denilen ağızdan ince barsaklara safranın barsağa aktığı kanala inen yandan görüşlü dudenoskopi aleti ile alınabilir. Dolayısıyla açık cerrahiden korunuş hem de anestezi yapmadan hastayı korumuş oluruz. Safra taşlarını eritici ilaçları kullanmakta mümkündür. Fakat tedavi oranı ve tedavi süresinin çok uzun olması, kullanımını kısıtlamaktadır.
Hastane şartlarında takip ve tedavi uygundur.
GIDA : Yağ veya çok yağlı yemekler rahatsızlık verebilir, bu nedenle haşlanmış veya bağlanmış sebzeler, meyveler, yağsız pasta, buğulama balık (suda haşlama), balık, ızgara et, yağsız süt, soya proteinleri fasulyesi operasyondan sonra da aşırıya kaçmamak kaydıyla yağ perhizi önerilir.
ALKOL : Safra kesesi karaciğer fonksiyonları bozuk iken alkol yasaklanır. Fakat operasyondan sonra laboratuar ve testler normal ise aşırıya kaçmamak kaydıyla alkole müsaade edilebilir.
www.hakansenturk.com
yi akşamlar
bir yakınıma aşağıdaki işlemler yapıldı
yorumlarınız ve tasiyeleriniz tedavide çok yardımcı olacak
şimdiden çok reşekkürler
AFYON KOCATEPE ONIVERSIT
ESI ARASTIRMA VE uYGU
UNİVE
AFYON KOCATEPE ÜNV. ARAS,VE UYG, HASTANESİ
ERCP ÜNİTEst
Muret
Koç
Erkek
Sistem No:
Dosya No:
Soyadi
Cinshyeti
Kan Grubu:
Doğum Tarihi: 1980
LIH
LIH
Diş merkezde yapilan tetkiklerinde kolelitiasis ve kolestaz saptanan hastada yapılan
duodenum 2. kitada papilla bulundu. Yuvarlak uçlu sfinkterotom ve ki
girildi ve 300 mg omnipaque verilerek çekilen ercp de koledoğun 8-9 mm genişlikte olduğu santal
kesimde ileri derecede genişlediği görüldü. Ancak bunun bir koledok kisti mi yoksa santra
safra yollanna açılmiş karaciğer kisti mi olduğu anlaşılamadi. Sistik kanal ve safra kesesi
dolmamaktaydi. Yuvarlak uçlu sfinkterotom ve kilavuz tel kullanılarak 20 mm sfinkteortomi yapıldı ve
lavuz tel kullanılarak koledoğa
l yerleşimli
Basket ve balon kateter ile yapılan
koledok kontollerinde başka patoloji saptanmaması üzerine 10 F 12 cm stent konularak işlem
herhangi bir komplikasyon olmaksizin bitirildi
SONUÇ: Koledok kisti?,Safra yollarına açılmış kist hidatik?, stent uygulamsı,ERCP, Sfinkterotomi
KULLANILAN MALZEMELER:
1 (bir) adet YUVARLAK UGLU SFİNKTEROTOM), 1 (bir) adet ERCP İÇİN KILAVUZ TEL, 1 (bir) adet
TAŞ ÇIKARMA BALONU ERCP İÇİN. 1 (bir) adet ERCP İÇİN GEÇICI PLASTİK BİLİYER STENT
SETI 010 FR 12 CM
İLAÇLAR
20 mg propofol, 2 mg dormicum, 80mg buscopan, ketamine 40mg metpamit 10mg.dekort 8mg, 300
mg omnipaque
Islemi Gerçeklegtiren Ekip