Bayramda Mide Sağlığı İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bayramda Mide Sağlığı İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bayramda Mide Sağlığı İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bizi Takip Et


Oruç nedeniyle bir ay boyunca aç kalan midemiz, bayramda ikramların cazibesi nedeniyle kontrolsüzce yenilen ve içilen gıdalarla iyice geriliyor. Gıdaların sindirilebilmesi için mide asidi ve sindirim enzimlerinin miktarı artıyor.

Bunun sonucunda midede yanma, ekşime, şişkinlik ve ağrı gibi yakınmalar gelişiyor. Fazla mide içeriğinin yemek borusuna kaçması sonucunda göğüs ve karın üst bölgesinde yanma, ağzı acı su ve/veya yenilen yemeklerin gelmesi gibi yakınmalara neden olan reflüye sıklıkla rastlanıyor.

Acıbadem Fulya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Yard. Doç. Dr. Özdal Ersoy, mide sorunlarından korunmanız için dikkat etmeniz gereken noktaları şöyle sıraladı:

BU ÖNERİLER MİDE YAKINMALARINI ÖNLÜYOR

1.    Ara öğünlerinizi ikram tatlılarıyla geçiştirmeyin
Bayramda sindirim sistemi sorunları yaşamamak için öncelikle yediğiniz besinlerin miktarına dikkat edin ve öğünlerinizin düzenli olmasına özen gösterin. Ara öğünlerdeki tatlılar kan şekerinizi hızla yükselteceği için hızlı insülin salınımına sebep oluyor. Bunun sonucunda kan şekeriniz kısa sürede düşüyor ve bir sonraki ana öğününüzde çok daha acıkmış olmanıza yol açıyor.

2.    Bol su tüketin
Sindirimi kolaylaştırmak ve bağırsak problemleri yaşamamak için aralarda bol su tüketin. Günde 2-3 litre su içmeyi asla ihmal etmeyin.

3.    Gazlı içecekler, özellikle de sodayı fazla içmeyin
“Sindirimi kolaylaştırıyor” düşüncesiyle gazlı içecekler, özelikle de sodayı fazla içmeyin. Gazlı içecekler, içinde fazla miktarda bulunan karbonat tuzu, mide asidi ile birleştiğinde aşırı gaz oluşumuna sebep olarak reflü yakınmalarını, özellikle de geğirmeyi artırıyor.

4.    Ayran, az şekerli şerbet ya da komposto için
Bayramda çay ve kahveden mümkün olduğunca kaçının. Çünkü çay ile kahve midenizin çabuk boşalmasına ve erken acıkmanıza neden oluyor. Ayrıca mide asidini artırdığı ve yemek borunuzun mide ile birleştiği yerdeki kaslarda gevşemeye yol açtığı için midede yanma ile ekşimeye ve reflüye yol açabiliyor.

5.    Aşırı baharatlı ve kızartma tipi gıdalar ile ekşili soslardan uzak durun
Bu tip gıdalar mide asidinin artmasına, bunun sonucunda midede yanma, ekşime ve ağrıya yol açabiliyor. Ayrıca hemoroid problemi olanlarda makatta yanma, ağrı ve kaşıntı oluşturabiliyor.

6.    Kakaolu tatlılar ile çikolataların cazibesine kapılmayın
Kakaolu tatlılar ve çikolatalar ile şekerlemelerden mümkün olduğunca uzak durun. Glisemik indeksi yüksek olan bu tip gıdalar yenildikleri andan itibaren pankreastan insülin salınımına yol açıyor ve bu hormon nedeniyle sık acıkma ile zor doyma problemi gelişiyor. Bayram süresince bu tip tatlıları fazla tüketirseniz, kilo artışı da kaçınılmaz oluyor. Dolayısıyla ikramlarda şerbetli tatlılar yerine makul ölçülerde yenilmek kaydıyla glisemik indeksi daha düşük olan sütlü tatlılar veya meyveler tercih edin.

7.    Gün boyunca yediğiniz tatlı 1 porsiyonu geçmesin
İkram edilen gıdaları, özellikle da tatlıları gerekirse nazikçe reddedip, her ziyarette yememeye çalışın. Aksi takdirde midede artmış mide asidine bağlı olarak yanma, ekşime, hazımsızlık ve reflü sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca kan şekerinizde de kontrolsüz yükselme riskini taşırsınız.

8.    Yemeğinizi otuz dakikadan önce bitirmeyin
Midede aşırı şişkinlik yaşamamak için ziyarette ikram edilen gıdaları belli ölçülerde tüketip, aşırıya kaçmayın. Ayrıca yemekleri yavaş yemeye de özen gösterin. Çünkü doyma sinyalleri beyne ancak 15-20 dakika arasında ulaşıyor. Hızlı yediğinizde doyacağınızdan çok daha fazla besin tüketir, bunun sonucunda da kilo alırsınız. Hızlı yemek yemek reflü, midede hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunlara da neden oluyor.

9.    Sık ve az miktarlarda yemeğe özen gösterin
Sık ve fazla miktarda yemek yenildiğinde mide geriliyor ve bu gerilim kan basıncını yükseltebiliyor, kalbin yükünü artırabiliyor ve yemek sonrasında ortaya çıkan kalp krizi riskini artırıyor.

10.    Börek ve makarna gibi hamur işlerini ölçülü tüketin
Glisemik indeksi yüksek gıdalardan olan, pasta, börek ve makarna gibi hamur işleri de pankreastan aşırı insülin salınımına sebep oluyor. Bunun sonucunda ani hipoglisemik (kan şekeri düşmeleri ataklar ortaya çıkabiliyor.

11.    Sebze yemeklerini unutmayın
Dengeli beslenmeye özen gösterin ve sebze yemeklerini ihmal etmeyin. Bayramda yenilen şekerli tatlıların çokluğu ve lezzetlerinden dolayı hamur işlerinin daha çok tüketilmesi bağırsak hareketlerinin ve alışkanlıklarının değişmesine sebep olabiliyor. Bu nedenle mümkün olduğunca lif açısından zengin olan sebzeleri de tüketmeye önem verin. Kızartma yerine sindirimi daha kolay olan haşlama veya ızgara şeklinde pişen sebzeli ve/ veya etli yemekler tüketin.

12.    Hazımsızlığı yürüyerek giderin
Eğer hazımsızlık sorunu yaşıyorsanız ilk yapmanız gereken şey orta tempolu bir yürüyüş. Ihlamur, rezene veya papatya çayı da hazımsızlığa karşı iyi geliyor. Öğünler arasında kısa yürüyüşler yapmanız, mide boşalmasını hızlandırıp sindirime katkıda bulunuyor.

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ VARSA TELEVİZYON KOLTUĞUNDA KESTİRİN

Reflüden korunabilmek için yemek yeme ile yatma arasında (tüm öğünler için geçerli) en az 2-2.5 saat olmasına dikkat edin. Mutlaka uyumak istiyorsanız çok yüksek bir yastıkta vücudunuz 45 derece olacak şekilde veya televizyon koltuğunda uyuyun.


İçeriği Paylaşın