Pandemide, 3 Haftada 70 Kişi Metil Alkolden Hayatını Kaybetti

Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), pandemi döneminde geçen yıl sadece Ekim ayı içerisinde 70 kişinin metil alkol zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.  

Pandemide, 3 Haftada 70 Kişi Metil Alkolden Hayatını Kaybetti
alkol

Bizi Takip Et


Boya inceltici, yakıt, cam temizleyici, antifriz gibi çeşitli malzemelerde yer alan ve sanayide kullanılan metil alkol, sahte içki üreticileri tarafından etil alkol (etanol) yerine maliyeti düşürmek amacıyla kullanılıyor. Metil alkolün yer aldığı sahte içkiler de körlüğe hatta ölüme neden olabiliyor. 

Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), pandemi döneminde geçen yıl sadece Ekim ayı içerisinde 70 kişinin metil alkol zehirlenmesinden hayatını kaybettiğini açıkladı.  

Nörooftalmoloji Birim Sekreteri Prof. Dr. Ebru Nevin Çetin, 2002 ve 2010 yılları arasında metil alkol zehirlenmesine bağlı olarak Türkiye 383 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Pandemi şartlarının getirdiği psikolojik sorunlar sebebiyle kullanımı artan metil alkol zehirlenmesine bağlı olarak geçtiğimiz yıl Ekim ayı içinde sadece 3 haftada 70 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu hızlı yükseliş endişe yaratıyor. Metil alkol zehirlenmesi erken teşhis edilip tedavisine başlanmazsa körlük ve sonrasında ise ölüm kaçınılmaz bir son oluyor. Toplumda metil alkol zehirlenmesinin sonuçlarıyla ilgili farkındalık yaratılması çok önem kazandı” dedi. 

SAHTE İÇKİYE KARŞI FARKINDALIK ŞART

Alkollü içki tüketiminde güvenilir olmayan kaynaklardan uzak durulması gerektiğini söyleyen Prof.Dr. Ebru Nevin Çetin, mesleki olarak metil alkole maruziyet riski olan durumlarda gerekli önlemler alınması gerektiğini ve metil alkol zehirlenmesi konusunda vatandaşlarımızı bilinçlendirmenin ve konuyla ilgili farkındalığı arttırmanın hayati önem taşıdığını dile getirdi. 

METİL ALKOLDE ÖLÜMCÜL DOZ YARIM LİTRE

Çetin, “COVID-19 pandemisi gibi kriz dönemlerinde psikolojik, sosyal ve ekonomik sıkıntılar alkol tüketimini arttırabiliyor. Metil alkol vücuda alındıktan sonra formaldehit ve formik aside dönüşmekte, toksik etkili bu ürünler de hücresel düzeyde oksijenlenmeyi bozmakta ve vücutta asidoza sebep olmaktadır. Asidozun seviyesine göre göz sinirlerinde, beyinde, iç organlarda hasar ortaya çıkabilmekte, ağır olgularda ise süreç ölümle sonuçlanmaktadır. Ölümcül doz 15-500ml arasında değişmektedir. Daha düşük dozlarda bile körlük ortaya çıkabilmektedir. Baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, baş dönmesi, bulantı, bilinç kaybı şikayetiniz varsa ve metil alkol alımından yaklaşık 10 ile 30 saat sonrasında görme kaybı başladıysa süreç koma ile devam edebilir” dedi. 

METİL ALKOL ZEHİRLENMESİ VE KÖRLÜK

Metil alkol zehirlenmesinde gözle ilgili ilk bulgular ışık hassasiyeti ve görmede bulanıklıktır. Maruz kalınan metil alkol dozu ile ilişkili olarak görme siniri hasarı ve görme kaybı ortaya çıkar ve körlükle sonuçlanabilir. 

METİL ALKOL ZEHİRLENMESİNDE GÖRME KAYBI TEDAVİ EDİLİR Mİ?

Görme kaybında düzelmenin, alınan metil alkol dozu, tanı ve tedavi hızı ile ilişkili olduğunu söyleyen Çetin, " Düşük doz metil alkol maruziyetinde hızlı tanı ve tedavi ile görme kaybında bir miktar geri dönüş olabilmektedir. Yüksek doz maruziyeti ve tanı/tedavide gecikme ise körlük ve sıklıkla ölümle sonuçlanmaktadır" ifadelerini kullandı.

 


İçeriği Paylaşın