Bebeğe Rota Virüsü Aşısı Yaptırmak Gerekli Mi?

Rotavirüsü nedir, nasıl bulaşır? Rotavirüsün belirtileri nelerdir? Rotavirüs aşısı ne zaman yapılmalı?, Rotavirüsü aşısı yaptırmak gerekli mi? Rotavirüsü aşısı olunmazsa ne olur? Rota virüsü tedavisi nasıl yapılır? İşte rotavirüsü hakkında merak edilenler...

Bebeğe Rota Virüsü Aşısı Yaptırmak Gerekli Mi?

Bizi Takip Et


Çocuklarda en sık rastlanan ve sindirim sistemini etkileyen rotavirüsü enfeksiyonu; ateş, kusma ve ishal şikayetlerine neden oluyor. Hastalık en çok 4-5 yaş arası kreş, bakımevinde kalan çocukları etkiliyor ve aile içi yayılım da görülebiliyor.

Günde 10-20 kez bol sulu dışkılamaya neden olan rotavirüsü, vücutta su kaybına neden oluyor. Bu yüzden bağışıklık sistemi yetersiz olan çocuklarda hastalık daha uzun ve ağır seyir gösterebilyor. Rotavirüsü ayrıca pnömoni, menenjit, karaciğer, böbrek tutulumu yapabilir. Rotavirüs enfeksiyonu geçiren biri tekrar rotavirüs ile enfekte olduğunda yine hastalanabilir. Ancak tekrarlayan enfeksiyon daha hafif seyreder.

ROTAVİRÜSÜ TEDAVİSİ

Tedavide başlıca amaç; kusma, ishale bağlı ortaya çıkabilecek dehidratasyonun önlenmesidir. Beslenme devam ettirilmeli, mümkünse sık aralarla azar azar beslenme yapılmalıdır. Az yağlı gıdalar tercih edilmeli, özellikle bebeğiniz küçükse anne sütü ile beslenme kesilmemelidir. Yenidoğan bebekler ve 3 ayın altındaki çocuklar anneden geçen antikorlar aracılığı ile enfeksiyondan korunurlar, hastalığı daha hafif geçirebilirler.

Hastalık belirtisi gösteren kişilerin derhal hekime başvurmaları gerekmektedir.

ROTAVİRÜSÜNDEN KORUNMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİ ? 

Genel hijyen önlemleri bulaşmayı azaltır. El yıkama, enfekte vakaların izolasyonu, hastanelerde hastane kaynaklı ishali önlemede yardımcıdır. Virüs yakınmaların ortaya çıkışından 10 - 12 gün sonrasına kadar dışkı ile atılmaktadır.

ROTAVİRÜS AŞISI NE ZAMAN YAPILMALI?

Son yıllarda geliştirilen aşılar enfeksiyon oranlarını, ağır hastalıkları ve hastaneye yatışları azalmaktadır. Rota virüse karşı aşı  2,4 ve 6’ncı aylarda ağızdan uygulanır. İdeal aşılama 2. ay ile 3. ayda başlamalıdır.Aşı dışında etkili bir korunma yolu yoktur.  Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin rutin olarak Rota virüs aşısı ile aşılanmasını önerirken, Rota virüs aşısı şu an Sağlık Bakanlığının ulusal aşı takvimde zorunlu aşı uygulamasında bulunmamaktadır.

AŞIYI KİMLER OLAMAZ?

Daha önce rota aşısına bağlı allerjik reaksiyon gelişen, bağışıklık sistemi bozukluğu olanlar ve aşı öncesi bağırsak düğümlenmesi geçirenlere yapılmaması önerilir.


İçeriği Paylaşın