Bebeklerde Kalp Hastalığı Belirtileri

Bebeklerde Kalp Hastalığı Belirtileri

Bebeklerde Kalp Hastalığı Belirtileri

Bizi Takip Et


Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, çocuklarda en sık rastlanan kalp hastalıkları ve önleme yolları ile ilgili bilgi verdi.

Çocuklardaki kalp hastalıkları, doğuştan ve sonradan oluşan kalp hastalıkları ile ritim-ileti bozuklukları olmak üzere üç farklı şekilde görülüyor. Bu hastalıklar arasında en sık doğumsal anomalilerle karşılaşılıyor. Öyle ki her 1000 çocuktan 8'i kalp hastası olarak doğuyor. Bu da canlı doğumların yaklaşık yüzde 1'ine denk geliyor. Ülkemizde her yıl ortalama 13 bin bebek, kalp hastalığıyla dünyaya geliyor.

Doğuştan gelen bu hastalıklar kalpteki yapısal anomaliler nedeniyle oluşuyor. Sonradan oluşan kalp hastalıklarında ise genelde romatizmal sorunlar ve enfeksiyonlar rol oynuyor. Bebeklerde yetişkinlere oranla az görülmekle birlikte ritm ve ileti bozuklukları da bu dönemde görülebilen sorunlar arasında yer alıyor.

Çocuklarda yaşanan kalp hastalıkları gerekli tedaviler yapılmadığı takdirde ölümcül sonuçlara neden olabiliyor. Ayrıca yaşam tarzınızda yapacağınız ufak değişiklikler zaman zaman bu sorunların oluşmasını engelleyebiliyor.

DİYABET HASTASI ANNELERİN BEBEKLERİNİN KALP HASTASI OLMA İHTİMALİ YÜKSEK

Doğuştan kalp hastalıklarının çoğunun oluşum nedeni tam olarak bilinmiyor. Ancak hamilelik döneminde kullanılan bazı ilaçlar, alkol ve uyuşturucu, röntgen ışınları gibi faktörlere maruz kalınması bebeğin kalbinde sorunlara neden olabiliyor.

Annenin insülin bağımlı diyabet hastası olması kalp hastalığı görülme sıklığını ortalama 5 kat artırıyor. Gebeliğin ilk üç ayında, özellikle kızamıkçık gibi bazı viral infeksiyonların geçirilmesi de kalpte yapısal bozukluklara neden olurken, bu gibi virüslerin son üç ayda alınması kalp kasında bozukluklara yol açabiliyor. Bazı kalp hastalıklarının oluşmasında kalıtım sorumlu tutulurken, Down Sendromu, Trizomi 13 ve Trizomi 18 gibi bazı kromozom bozukluklarında doğuştan kalp hastalıkları çok daha sık görülebiliyor.

RİTİM BOZUKLUKLARI ANİ KALP ÖLÜMLERİNE NEDEN OLUYOR

Ritim ve ileti bozukluklarına çocuklarda, erişkinlerde olduğu kadar sık rastlanmıyor. Bu dönemde iyi huylu ritim bozuklukları olabildiği gibi; kalp yetmezliği, bayılma ve hatta ani ölüme yol açabilen sorunlar da görülebiliyor. Bunlar sıklıkla doğuştan kalp hastalıklarına veya bu hastalıklar nedeni ile geçirilmiş kalp ameliyatlarına bağlı olabiliyor. Ritim bozuklukları bazen de bilinen herhangi bir nedene bağlı olmadan da ortaya çıkabiliyor.

ROMATİZMA VE ENFEKSİYONLAR ÇOCUKLARDA KALP HASTALIĞI NEDENİ

Sonradan oluşan kalp hastalıkları arasında en sık görüleni romatizmal kalp hastalıkları. 5-15 yaş grubu çocuklarda üst solunum yolundan giren enfeksiyon romatizmaya neden oluyor. Ayrıca olguların yarısına yakınında yaşanan boğaz enfeksiyonu; kalp kapağı, kalp kası ve bazen de dış zarı etkiliyor ve sonucunda kalıcı kalp hastalıkları oluşabiliyor.

ÇOCUKLARDA KALP HASTALIĞININ BELİRTİLERİ


1- Beslenme zorluğu ve morarma hastalığın ilk göstergesi olabiliyor

Doğuştan kalp hastalıkları, bebekte morarma, sık nefes alıp verme, solunum zorluğu ve beslenme güçlüğü gibi sorunlara neden oluyor. Hayatın ilk günlerinden itibaren yaşanan bu belirtilerde ebeveynlerin dikkatli olması ve hemen bir uzmana başvurmaları gerekiyor.

2- Beslenmenin 20 dakikadan uzun olması tehlike göstergesi
Bebeğinizde beslenme süresinin ortalama 20 dakikadan daha uzun sürmesi, beslenirken yorulması ve nefes nefese kalması, özellikle saçlı deride olmak üzere aşırı terlemesi ve yeterli kilo alamaması doğuştan kalp hastalığına bağlı kalp yetmezliğini düşündürmeli. Acil olarak hastalığın tanısı ve kalp yetmezliğinin tedavisinin verilmesi gerekmektedir.

3- Aşırı terleme ve yetersiz kilo alımı kalp deliğini işaret edebiliyor
Özellikle yenidoğan dönemini aşmış bebeğinizde sık nefes alıp verme ile birlikte solunum zorluğu, çok sık akciğer enfeksiyonu geçirmesi, aşırı terleme, beslenme güçlüğü ve kilo almada yetersizlik varsa kalp odacıkları arasındaki bölmelerde geniş deliklerin olabileceği düşünülerek tanı konulması amacı ile çocuk kalp hastalıkları uzmanına başvurulması gerekmektedir.

4- Uzun süren ateşli hastalıklar kalp için tehlikeli

Özellikle süt çocukluğu döneminde görülen viral üst solunum yolu enfeksiyonları, kabakulak, kızamıkçık ve suçiçeği gibi hastalıklar kalp kası ve kalp zarında hasar bırakabiliyor. Ayrıca 5 yaş altı çocuklarda 5 günden fazla süren ateş ve döküntünün de koroner damarları tutan Kawasaki hastalığını akıllara getirmesi gerekiyor

5- Uykudan aniden uyanarak uzun çığlıklar atan bebekte ritim bozukluğu olabiliyor
Küçük çocuklarda çabuk yorulma, beslenme bozuklukları, huzursuzluk, terleme, solunum bozuklukları ve gece uykudan aniden uyanarak uzun çığlıklar atması; daha büyük çocuklarda eforla yorulma ve efor sonrası ortaya çıkan bayılma atakları, nöbet benzeri belirtiler, halsizlik, baş dönmesi, çarpıntı ve göğüs ağrısı kalpte ritm ve ileti bozukluklarının haberci bulguları olabiliyor.


İçeriği Paylaşın