Çocuğun Diş Sağlığı İçin Beslenme Çantasında Hangi Besinler Bulunmalı?

Çocuğun Diş Sağlığı İçin Beslenme Çantasında Hangi Besinler Bulunmalı?

Çocuğun Diş Sağlığı İçin Beslenme Çantasında Hangi Besinler Bulunmalı?

Bizi Takip Et


Ders yılının başlaması ile birlikte, çocuklarımızın düzenli ve doğru şekilde beslenmeleri de büyük önem taşıdığını hatırlatan DentGroupKids Pedodonti Uzmanı Dr. Neşve Çetin Kayabaşoğlu, okuldaki beslenme sırasında ve sonrasında çocukların ağız ve diş sağlığının korunması için beslenme çantalarına hangi besinlerin konulacağını anlattı.

* Çocuğunuzun yaşı ne olursa olsun mutlaka günde en az iki kere diş fırçalamalıdır. Diş fırçalama için en uygun zaman sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan öncedir. Çocuğunuz kahvaltısını okulda yapıyorsa mutlaka evden çıkmadan önce dişlerini fırçalamasına önem gösterin. Tüm gece boyunca dişlerinin üzerinde oluşan plağı böylece yok etmiş ve kahvaltıda yediği besinlerin diş yüzeyine rahatlıkla yapışabilmesini önlemiş olursunuz.

* Çürük oluşumunu önlemede diş fırçalama kadar beslenme de büyük önem taşımaktadır. Çocuğunuzun beslenme alışkanlıklarında yapacağınız birkaç küçük değişiklikle diş çürüklerinden korunabilirsiniz.

BESLENME ÇANTALARINA ELMA VE PEYNİR KOYUN

* Beslenme çantalarına elma ve peynir koyun. Yapılan araştırmalar yemekten hemen sonra yenilen elma veya peynirin ağız ortamındaki asit düzeyini azalttığını ve bu sayede çürük oluşumunu engellediğini göstermektedir.

* Çocuklarınızın beslenme çantalarına ara öğünlerde tüketmesi için kuruyemiş ve sert kabuklu meyveler koyun.

* Çocuklarınıza meyveleri ısırarak ve kabuklu şekilde tüketmeye alıştırın. Sert kabuklu meyveler çocuklarınızın dişlerinin doğal olarak temizlenmesini sağlayacaktır.

ÇOCUKLARINIZI YEMEKTEN SONRA SU İÇMEYE ALIŞTIRIN

* Çocuklarınızın yemekten sonra su içmeyi alışkanlık haline getirmesi dişler arasında ve yanak içlerinde yemek birikmesini önleyecektir.

* Çocuklarınızın ağzında yemek bekletmesine izin vermeyin. Böyle alışkanlıkları varsa mutlaka öğretmenlerini bu konuda uyarın. Besin ve diş yüzeylerinin temas süresinin artmasının çürük oluşumundaki etkili faktörlerden biri olduğunu unutmayın.

* Çocuğunuzun beslenme çantasına mutlaka diş fırçası ve diş macunu koyun. Gittiği okulda diş fırçalamasına izin verilmiyorsa - bazı okullar hijyen sağlamanın zor olduğunu düşündükleri için yemekten sonra fırçalama yaptırmıyorlar – öğretmenlerden, çocuklarınızın yemek sonrasında ağızlarını çalkalatmalarını ya da su içirmelerini isteyebilirsiniz.

KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ

Dr. Neşve Çetin Kayabaşoğlu, koruyucu diş hekimliğiyle ilgili olarak da şu bilgileri verdi:

"Günümüzde birçok gelişmiş ülkede koruyucu diş hekimliği uygulamaları yaygınlaştırılarak çürük görülme yüzdeleri önemli ölçüde azaltılmıştır. Ülkemizde yapılan son çalışmalarda altı yaş grubu çocuklarda 'çürüksüzlük' oranı yüzde 16, 12 yaş grubu çocuklarda ise yüzde 19 olarak tespit edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütünün (World Health Organisation-WHO) 21.yy hedeflerine baktığımızda ise altı yaş grubu için çürüksüzlük oranı yüzde 80 olarak hedeflenmektedir. Bu rakamlar ülkemizde koruyucu diş hekimliğinin gerektiği düzeyde olmadığının kanıtıdır.

Koruyucu diş hekimliğinde amaç çocuklarınızın yapılan ilk ağız içi muayenesinin ardından çürük risk grubunun belirlenmesi ve çocuğunuza özel koruyucu bir program hazırlanmasıdır. Bu koruyucu program diş hekimi ile ailenin ortaklaşa yürütecekleri bir program olacaktır."

AİLEYE DÜŞEN GÖREVLER

Dr. Neşve Çetin Kayabaşoğlu, çocukların diş ve ağız sağlığının korunması için ailelere düşen görevleri de şöyle sıraladı:

Düzenli ve Doğru Fırçalama Eğitimi:
Düzenli diş fırçalamak bakteri sayısını ve besin birikimini azaltmak için bilinen en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Ailelerin bu konuda bilmesi gereken nokta etkili fırçalama yaşının çocuktan çocuğa değişebilmekle birlikte yedi yaşından sonra olduğudur. Çürüksüz dişler için çocuklarınızın bu yaşa gelene kadar, dişlerini günde en az iki kere, sizin fırçalamanız gerekmektedir. Diş fırçalama alışkanlığının yerleşmesi için fırçanın önce çocuğa verilmesi sonrasında ailenin dişler temizlemesi gerekmektedir.

Beslenme: Çürüksüz dişler için doğru beslenmek büyük önem taşımaktadır. Bilinenin aksine çürük oluşumunda sadece çikolata ve şekerin yeri yoktur. Birçok besin türü ağız ph’sını değiştirmekte ve bunun sonucunda çürüğe yol açmaktadır. Diş hekiminiz beslenme alışkanlıklarınızı inceleyip yaptığınız yanlışları tespit edecek ve size ağız hijyeniniz açısından neler yapmanız gerektiğini anlatacaktır.

HEKİME DÜŞEN GÖREVLER

Dr. Neşve Çetin Kayabaşoğlu'na göre hekimlere düşen görevler ise şöyle:

Fissür Örtücüler: Düzenli beslenme ve fırçalama çoğu zaman çürüksüz dişler için yeterli olmayabilir. Azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde bulunan “fissür” adı verilen girintiler en sık çürüğün oluştuğu bölgelerdir. Bu bölgelerde daha fazla çürük görülmesinin nedeni fissürlerin dar ve derin olması nedeniyle diş fırçası kılının bu bölgelerde etkili temizlik yapmak için yetersiz kalmasıdır. Bu yüzden çürük oluşumunu önlemede diş hekimlerin en sık uyguladığı koruyucu yöntemlerden biri fissür örtücüler”dir.

Bu koruyucu uygulamada “fissür örtücü” adı verilen beyaz renkli, akışkan madde ile girintiler (fissürler) doldurulur ve bu akışkan madde özel bir ışın ile sertleştirilir. Bu sayede besin artıklarının girebileceği ve fırçalama ile ortadan kaldırılmasının zor olduğu, çürüğe elverişli bölgeler ortadan kaldırılmış olur.

Fluor uygulaması: Fluor uygulamak diş minesini zararlı asitlere karşı korumak, çürük oluşumunu engellemek, başlangıç seviyesindeki çürükleri durdurmak için alınabilecek en etkili ve basit önlemdir.
Çocuklarda süt dişlerinin tamamlanmasından sonra yapılacak fluor uygulamaları, diş yapısını güçlendirip, bakterilerin ürettiği asitlere karşı dirençli olmalarını sağlayacaktır.

İlk fluor uygulamasıdan sonra hekiminiz çocuğunuzun risk grubunu belirleyerek 4-6 ayda bir düzenli kontrollere çağıracaktır.


İçeriği Paylaşın