Fıtık Ameliyatı Yerine Cihazla Tedavi

Fıtık Ameliyatı Yerine Cihazla Tedavi

Fıtık Ameliyatı Yerine Cihazla Tedavi

Bizi Takip Et


Hareketsiz yaşantıyla orantılı olarak gittikçe artan bel ve boyun fıtıklarıyla ilgili ABD’de geliştirilen DRX 9000 Dekompresyon cihazı ile yapılan tedavi önemli oranda başarı sağlıyor.

Fizyorem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen, ameliyat yolundaki hastaların yüzde 86’sının DRX-9000 cihazı sayesinde bıçak altına yatmadan sağlığına kavuştuğunu söyledi.

Prof. Dr. Gülçin Gülşen, fıtığın sebeplerine ve ameliyatsız tedavi yöntemine dikkat çekti.

Prof. Dr. Gülçin Gülşen boyun ve bel fıtığının, omurganın boyun ve bel bölgesindeki omurların arasında bulunan disk adını verdiğimiz kıkırdak yapının, deforme olarak dışarı doğru taşıp omuriliğe, kollara ve bacaklara giden sinirlere baskı yapması anlamına geldiğini ifade etti.

BEL VE BOYUN FITIKLARINDA DİSKİN YAPISININ BOZULMASI ÖNEMLİ

Boyunda 7 adet, bel bölgesinde ise 5 adet omur bulunduğunu ve omurlar arasındaki disk adı verilen kıkırdakların ihtiva ettiği su oranının, yaşın da ilerlemesiyle birlikte azalmaya başladığını belirten Prof.Dr. Gülçin Gülşen, “Buna disklerdeki beslenme bozukluğu ve kimyasal değişiklikler de eşlik eder. Disk zamanla elastikiyetini kaybederek kuvveti aktarma ve ya kuvveti çevre dokulara dengeli bir şekilde yayma görevini yerine getiremez. Aşırı yük binmesi sonucunda diskin içindeki yumuşak kısım etrafındaki kapsülü kolayca yırtarak dışarıya doğru çıkar ve bel fıtığı oluşur. Bu yük binmesi, ani öne eğilme veya ters bir hareket, uzun süreli oturmak ya da öksürerek omurilik basıncını arttırmak gibi önemsenmeyecek bir şekilde de olabilir” dedi.

MASABAŞI ÇALIŞANLAR, SPORCULAR VE SÜRÜCÜLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Prof. Dr. Gülçin Gülşen şu bilgileri verdi:

“Boyun ve bel fıtıkları, uzun süre aynı pozisyonda oturan ya da ayakta duran, yanlış pozisyonda masa başı çalışan, ağır kaldıran ve boyun ve bele yük bindiren ters hareketleri yapan kişilerde daha sık görülüyor.

Sürekli titreşim alan ve uzun süreli oturan şoför, pilot, uzun süreli ayakta duran, baş öne eğik pozisyonda çalışan öğretmen, garson, eczacı gibi meslek sahipleri, ağır işlerde çalışanlar, yoğun stresli işler, halter ve ani boyun-bel hareketleri ile yapılan basketbol, voleybol gibi sporlar risk faktörü oluşturmaktadır. Ayrıca sigara diskin beslenmesini bozarak fıtık görülme riskini arttırmaktadır.

“FITIK OLDUM” DEMEK İÇİN

Prof. Dr. Gülçin Gülşen, kişinin kendisinde fıtık olup olmadığını anlayabilmesi için; ağrı ve hareket kısıtlılıkları, tek veya her iki kol veya bacağa yayılan ağrılar, kollarda, bacak ve ayaklarda uyuşma, karıncalanmalar, güçsüzlükler, idrar ve gaita (büyük abdest) kaçırma ve cinsel sorunlardan bir ya da birkaçını görmesi gerektiğini söyledi.

Bu durumun akabinde  klinik teşhisle tedaviye başlanacağını ve daha ileri seviye kol veya bacaklarda, ayaklarda ilerleyen güç kaybı, kaslarda zayıflama, idrar ve büyük abdest tutamama varsa veya MR filmlerinde diskten bir parça koptuğu tespit edilirse çözümün cerrahi müdahale olacağını vurguladı.

DRX9000 CIHAZI ASTRONATLARDAN ESİNLENEREK ÜRETİLMİŞ

NASA uzay araştırmaları sırasında astronotların uzay yolculuklarında yerçekimsiz ortamda bel ağrılarının geçtiğinin ve disk aralıklarının genişlediğinin gözlenmesi üzerine, DRX-9000 cihazının üretildiğini ve günümüzde önemli bir ameliyatsız tedavi aracı olma özelliği taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Gülçin Gülşen cihaz ile ilgili bilgi verdi:

“Cihaz aynı zamanda tıbbi FDA ve CE belgelerine sahiptir. Amerika başta olmak üzere dünyada 12 ülkede kullanılmaktadır. DRX-9000 cihazı ile uygulanan tedavide, omurgalar logaritmik bir eğriyle çektiğinden vücudun koruma mekanizmaları uyarılmaz ve disklerin içinde, omurların arasında etkili bir negatif basınç oluşur.

DRX 9000 etkilenen, daralan disk aralığını, üst ve alttaki omurun arasını genişleterek açmak suretiyle etkisini gösterir. Omurların arasındaki mesafe genişleyince oluşan negatif basınç vakum etkisi oluşturarak, dışarı taşan diskin içeri girebilmesini sağlar. Disk içindeki sıvı, oksijen ve besleyici maddeler, doku hasarının iyileşmesini gerçekleştirir.

Klasik yöntemlerde tüm omurga aynı yükle çekilirken, bu sistemde hangi aralıkta hastalık var ise, o aralığa ne kadar çekim gücü uygulanması gerekiyorsa o uygulanır. Diğer aralıklara zarar verme riski olmaz.”

“DRX9000 CİHAZI İLE TEDAVİYE UYGUN HASTALARI ALIYORUZ”

Prof.Dr.Gülşen tedavinin; omurilik kanalına parça düşmesi, bel omurgasındaki kırıklar, şiddetli kemik erimesi, omurga tümörleri, omurgada iltihabi hastalık, hamileleri tedaviye almadıklarını belirterek, tedavi süresinin de hastaya ve hastalığın aşamasına göre 10 ilâ 20 seans arasında değişebildiğini söyledi.

Tedavinin periyodu hakkında da bilgi veren Gülşen, “Toplam tedavi 1 saattir. Tedavinin ilk 2 haftası haftada 5’er seans, 2.ve 3. haftası haftada 3’er seans, son 2 hafta haftada 2’şer seans olmak üzere uygulanmaktadır. Hastalar sürekli kontrol altındadır ve 5 seansta bir hekim tarafından değerlendirme yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

Önemli olan hastaya uygun tedavi şeklini iyi belirlemek

Prof. Dr. Gülçin Gülşen, tedavi sürecinin kişinin yaşı, yaşama şekli, vücut yapısı, omurga şekli, kas gücü, fıtığın yeri, aşaması ve klinik bulgulara göre değişebildiğini kaydetti.


İçeriği Paylaşın