Gebelikte Beslenme Rehberi

Gebelikte Beslenme Rehberi

Gebelikte Beslenme Rehberi

Bizi Takip Et


Gebelikte beslenme, hem anne adaylarının, hem de bebeklerinin sağlığı ve gelişimi açısından son derece önemli bir konu. Hamilelikte hangi gıdaların ne miktarda yenmesi, hangi gıdalardan uzak durulması konusunda yeterli kaynak bulunmamasından yola çıkan Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği “Gebelikte Beslenme Klavuzu” hazırladı.

Koçak Farma’nın desteğiyle hayata geçirelen projenin tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda, hamilelik boyunca ve gebelik sonrasında annelerin alkol, sigara, gazlı içecekler ve çiğ besinlerden uzak durması gerektiğine dikkat çekildi.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Cansun Demir; “Gebelikte beslenme konusunda ülkemizde kaynak olmadığından kadın doğum hekimleri anne ve bebek sağlığını değerlendirirken çoğu zaman hamilenin beslenmesini göz ardı edebiliyorlardı. Anne adaylarının gebeliğin ilk gününden itibaren bebekleri için haklı olarak çok korumacı olabildiklerini de dikkate alarak yanlış bilgiler edinmemeleri ve hatalı beslenmemeleri için bu kılavuzu hazırladık” dedi.

GEBELİKTE KABIZLIĞI ÖNLEMEK İÇİN NE YEMELİ?

“Gebelerin kendi yaşamsal ihtiyaçlarının yanısıra bebeğin anne karnında büyümesi ve gereken dokuların sentezi için harcanan enerjiyi karşılayacak düzeyde enerji almaları gerekir. İdeal vücut ağırlığına sahip kadınlar ilk üç ay ilave 70- 150 kalori, ikinci üç ay ilave 260- 350 kalori, son üç ay ise ek 450 – 500 kalori almalılar” diyen Prof. Dr. Cansun Demir, gebelikte beslenme konusunda şu önerilerde bulundu:

. Fazla kilosu olan kadınlar ilk üç ay diyetisyen kontrolünde kalorisi azaltılmış diyet programına alınmalılar. Hamilelerde dördüncü aydan sonra ise kalori kısıtlanması yapılmamalıdır.

. Bebeğin anne karnında büyüyüp gelişmesi proteinli besinlerle sağlanır. Hayvansal proteinler, balık, et, tavuk ve yumurtadır. Ceviz, fındık, mercimek, kuru fasulye ve fıstık ise bitkisel proteinler arasında yer alır. Ancak hayvansal kaynaklı besinlerin protein kalitesi daha yüksektir.

. Karbonhidratlar ise temel enerji kaynaklarıdır. Bunlar, makarna, ekmek, havuç, patates ve mısırdır.

. Hamilelikte kabızlığı önlemek için tam tahıllı besinler, meyve ve sebze gibi lifli gıdalar düzenli tüketilmelidir.

. Zeytin yağı, terayağı, yoğurt, süt gibi tekli doymamış yağ asitleri ile, ayçiçek, mısır özü yağı gibi çoklu doymamış yağ asitleri  karbonhidrat ve proteinlerin iki katından daha fazla enerji sağlarlar.

HAMİLELİKTE BALIK YAĞI TÜKETİMİNİN FAYDALARI

. Yapılan araştırmalar, gebelik sırasında balık yağı alınmasının erken doğum ve düşük doğum ağırlığı riskini azalttığını, bebeğin anne karnındaki beyin, sinir sistemi ve zeka gelişimini olumu yönde etkilediğini göstermektedir. Balık yağının bebekteki alerjik hastalıklar ve astım riskini azalttığı da bilinmektedir. Balık yağının bir diğer faydası da, depresyona karşı koruma sağlaması ve bebeğin duygu durumunu iyileştirmesidir.

. Gebe kalmayı planlayan tüm kadınlara doktorları tarafından folik asit desteği verilmelidir.

. Kullanılacak olan omega-3 desteğinin balığın karaciğerinden üretilmemiş olması dikkat edilmesi gereken bir konudur. Çünkü ağır metaller karaciğerden üretilen omega – 3 ilaçlarında daha fazla bulunur. Bunun için Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği omega-3 destekleri mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılmalıdır.

C VİTAMİNİ YETERSİZLİĞİ ERKEN DOĞUMA YOL AÇABİLİR!

. Gebelikte bütün besin gruplarından alınacak şekilde yeterli ve dengeli beslenilmesi önemlidir.

. C vitamini yetersizliği erken doğum ve enfeksiyon gelişimine neden olabilir. Yeterli miktarda C vitamini alabilmeniz günde 6 porsiyon sebze ve meyve tüketimiyle mümkün olabilir.

. Et, yumurta gibi besinlerle alınan demirin emilimini kolaylaştırmak için portakal, mandalina, domates ve yeşillikler gibi C vitamininden zengin besinlerin tüketilmesi önemlidir. C vitamini içeren demir destekleri alındığında ilave desteğe ihtiyaç yoktur.

. Böbrek hastalığınız ve gebelik hipertansiyonunuz var ise tuz alımı azaltılmalıdır.

AŞIRI KAFEİN HAMİLELİKTE DÜŞÜĞE YOL AÇABİLİR!

. Aşırı kafein alımı düşüklere ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğumuna yol açabilir. Hamilelikte kafein tüketimi sınırlandırılmalıdır.

. Gebelerin günde iki fincandan fazla çay veya kahve, iki bardaktan fazla bitkisel çay içmeleri önerilmez. Besinlerle birlikte alınan fazla kafein demir emilimini azaltabilir ve bebeğinizde bazı istenmeyen durumlara neden olabilir. Çay veya kahve yemeklerden bir saat sonra tüketilmelidir.

. Gebelik sürecinde papatya çayı düşüğe neden olabileceği için asla içilmemelidir. Eğer anne adayının bulantısı varsa günde 2 bardağı geçmeyecek şekilde zencefil çayı içebilir.

. Hamilelikte alkol, sigara ve asitli içecekler tüketilmemelidir.

. Gebelikte besin güvenliği önem taşımaktadır. Besinlerin hazırlığında genel temizlik kurallarına dikkat edilmelidir.

. Besinlerin çiğ olarak tüketilmemeye özen gösterilmedir.

Gebelikte Beslenme Klavuzu, Prof. Dr. Serdar Ural, Uzman Diyetisyen Birgül Dağ, Prof. Dr. Ebru Tarım, Doç. Dr. Eray Çalışkan, Dr. Cihan Çetin, Dr. Hakan Kalaycı ve Prof. Dr. Süleyman Cansun Demir’in katkılarıyla anneler için sade ve anlaşılabilir bir dille hazırlandı.

 

GEBELER İÇİN GÜNLÜK ÖRNEK MÖNÜ

 

SABAH

. 1 Çay bardağı taze sıkılmış portakal suyu veya ıhlamur

. 1 adet haşlanmış yumurta

. 1 dilim kaşar peyniri veya beyaz peynir

. 1 tatlı kaşığı pekmez

. 5 adet zeytin

. Söğüş domates, salatalık, mevsim yeşillikleri

. 2 dilim tam buğday unundan yapılmış ekmek

 

ARA ÖĞÜN

. 1 büyük boy meyve

. 2 adet kuru kaysı

 

ÖĞLEN

. 150 gr (5 yumurta büyüklüğünde) kırmızı et, balık veya tavuk eti

. 1 porsiyon etsiz sebze yemeği, karışık salata

. 1 porsiyon çorba veya pilav veya makarna veya 1 dilim fırın böreği

. 1 dilim tam buğday unundan yapılmış ekmek

 

ARA ÖĞÜN

. 1 büyük boy meyve

 

AKŞAM

. 1 porsiyon sebze veya kuru baklagil yemeği, karışık salata

. 1 porsiyon çorba veya pilav veya makarna veya 1 dilim fırın böreği

. 1 dilim tam buğday unundan yapılmış ekmek

 

GECE

. 1 su bardağı süt (şekersiz)

. 2 tane ceviz veya 10 adet fındık içi

. 2 adet kuru kayısı, 1 adet hurma

 

Not : Bu mönü “Gebelikte Beslenme Kılavuzu”ndan alınmıştır.


İçeriği Paylaşın