Geleceğin Hekimlerine Destek İçin…


Bizi Takip Et


Eskiden en gözde mesleklerden biriydi hekimlik. Peki, ya bugün? Artık çoğu genç, doktor olmak istemiyor! Haksız da değiller. Bana göre bunun asıl nedeni; Tıp eğitiminin uzunluğu ve süreklilik gerektirmesi, acil nöbetlerinde uykusuz bir şekilde 32 saat çalışılması değil. Zaten hekimlik; bazen babadan ya da anneden çocuğa geçen, bazen de hastalara şifa verme arzusuyla kalben seçilen, aşkla yapılan bir meslek.

Oysa, günümüzde hekimlik söz konusu olduğunda artık aşk değil, mantık ağır basıyor. Çoğu genç, tıbbiye yerine başka alanlarda eğitim görmeyi tercih ediyor. Bunun da başlıca sebebi, doktorlara yönelik giderek artan şiddet eğilimi. Bir diğer faktör de, toplumda sağlık okur yazarı olmayan geniş bir kesimin otlarla, taşlarla, enerjiyle şifa sömürücü yapan şarlatanları baştacı yaparken, hekimlere duyduğu öfke ve tahammülsüzlük. Bir de buna hekimlik eğitiminin ve mesleki koşullarının ağırlığı eklenince, doktorluk gözde bir meslek olmaktan çıkıyor.

LOKMAN HEKİM SAĞLIK VAKFI’NDAN 150 TIP ÖĞRENCİSİNE BURS…

“Daha ziyade gelecek garantisine ihtiyaç duyan fakir ailelerin, zeki çocukları tıp fakültelerini tercih ediyorlar. Ve bu da, eğitimlerinin başından mesleklerini icra ettikleri döneme kadar zorlu bir hayat yaşamalarına neden oluyor” diyen Lokman Hekim Sağlık Vakfı Genel Sekreteri Uz. Dr. Ayhan Tokgöz, genç tıbbiyeliler arasında maddi yetersizlik nedeniyle eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalanlar bile olduğunu belirtiyor. Ayhan Tokgöz, idealist genç hekimler tarafından ülkemizde sağlık hizmetine ihtiyaç duyan kişilere destek olmak amacıyla kurulan vakfın, bugüne kadar 236 bini ücretiz olmak üzere 696 bin hastaya sağlık hizmeti sunduğunu söylüyor. Tokgöz, son üç yıldır da, yetersiz maddi durumu nedeniyle eğitimiyle ilgili sorun yaşayan zeki ve azimli 150 tıp öğrencisine burs verdiklerinin altını çiziyor.

Lokman Hekim Sağlık Vakfı, bugüne kadar yaklaşık 40  bin koşucu  aracılığıyla, çeşitli sivil toplum kuruluşları için 37 milyon TL bağış toplamayı başaran Adım Adım Yardımseverlik Platformunu’nun üyeleri arasına da katılmış. Ve şimdi geleceğin hekimleri için 11 Kasım’da yapılacak Vodafone İstanbul Maratonu’na gönüllü koşucu olarak katılacak ve çevresinden bağış desteği toplayacak dostlar arıyorlar.

“GENÇ TIBBİYELİLER İÇİN BEN DE MARATONA KATILACAĞIM”

Lokman Hekim Sağlık Vakfı’nın Genel Müdürü sevgili dostum Leyla Şeker beni arayıp, “Geleceğin doktorları için sende maratonda bizimle koşar mısın?” diye sorunca farklı duygular yaşadım. En saygı duyduğum mesleklerden biri olan hekimliğin geleceği ve genç doktorlar için elimden geleni yapmayı gönülden istiyordum. Ama 10 kilometrelik maratonda koşma teklifi beynimden aşağı kaynar su dökülmüşçesine bir etki yarattı. Ben ve koşmak… Hem de 10 kilometre! Basketbolu bıraktığım üniversite yıllarından bu yana hiç koşmamıştım. Leyla Şeker, bunları söylediğimde güldü.

Koşman şart değil.  Tempolu yürüme adımları ile de etabı tamamlayabilirsin. Adının maraton olduğuna bakma, 10 kilometrelik tüm etabı tamamlamak için 3,5 saatiniz olacak. Ve senin maratona katılıp, bir tıp fakültesi öğrencisine destek olacak katılımı sağlaman bizler için önemli” dedi ve ekledi:

“Ancak sadece koşu etkinliğine katılman, etabı tamamlaman yetmiyor. Çevrende  topluma  destek olmak isteyen insanları koşma nedenine ortak etmeli, onlardan bağış toplamalısın. Her koşucunun bir tıbbiyelinin yıllık eğitim masrafı olarak 2500 TL’yi çevresinden toplaması gerekiyor. Tabii, birden fazla tıp öğrencisi de okutman mümkün.”

Maratonda yer alacak gönüllülerinden biri olarak ben de sizlere sesleniyorum. Gelin sağlıklı nesiller, idealist genç doktorlar için siz de bu çabaya destek olun. Ya bizzat maratona katılıp, yeni sponsorlar bulunmasına aracılık edin ya da maratonda geleceğin hekimleri için benim gibi yer alacaklara sponsor olun.

1.Çevrenize dostlarınıza bu anlamlı eyleminizden bahsetmeye başlıyorsunuz. Merak etmeyin biz size gerekli bilgi ve yönlendirmelerle çevrenize duyurmak için yardımcı olacağız.

Bu anlamlı harekete HAREKET EDEREK katılın. Hem vücudunuza bir iyilik yapın hem de geleceğin hekimlerini mutlu edin.

Esra Kazancıbaşı Öztekin

sagligimicin@gmail.com

Not: Bu yazı 30 Eylül 2018 tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı.


İçeriği Paylaşın