Hamilelikte Kaçıncı Aya Kadar Yolculuk Yapılabilir?

Anne adayları için seyahat planı endişe yaratsa da uzmanlar belirli riskler söz konusu değilse rahatlıkla seyahat edebileceğini söylüyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Perinatalog Doç. Dr. Mustafa Behram, yaz tatili sürecince hamilelerin merak ettiği soruları yanıtladı.

Hamilelikte Kaçıncı Aya Kadar Yolculuk Yapılabilir?

Bizi Takip Et


Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte aileler seyahat planlarını hayata geçirmeye başladı.  Uzmanlar belirli riskler gözlemlenmediği sürece gebelerin rahatlıkla seyahat edebileceğini belirtse de hamileler seyahat edip etmeme konusunda bazı endişeler taşıyor olabilir. 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Perinatalog Doç. Dr. Mustafa Behram, yaz tatili sürecince hamilelerin merak ettiği soruları yanıtladı. 

HAMİLELİKTE EN UYGUN SEYAHAT PLANI NE ZAMAN OLMALIDIR?

Doç. Dr. Mustafa Behram, “Hamilelik sürecinde seyahat planı için en uygun zaman 14. İle 28. hafta olarak belirttiğimiz tam orta dönemini kapsar. Bu haftalarda gebeliğin ilk aylarına göre daha enerjik hissedilir. Mide bulantıları hafiflemiş ve gebeliğe alışılan bir süreç olduğu için eğer gebelik takibinde bir risk yok ise rahatlıkla seyahat edilebilir” dedi.

HAMİLELİĞİ HANGİ DÖNEMİNDE SEYAHAT EDİLMEMELİ?

28. haftadan sonra hareket kısıtlılığı başladığı için seyahat etmek biraz daha zorlaşır. Tabii ki bunların yanı sıra erken doğum riski, çoklu gebelik, doğum sancısı var ise seyahat edilmesi önerilmez. Bu yüzden seyahat planlaması mutlaka doktor takibi ile yapılması gerekir.

YOLCULUK ÖNCESİ NELER YAPILMALI?

Seyahat planlaması öncesinde mutlaka doktor kontrolüne gidilmesi ve seyahat süreci ile ilgili bilgi verilmesi gebelik süreci için önem taşır. Yolculuk öncesinde her ihtimale karşı tüm ilaçların yanınızda olması gerekir. Ayrıca yolculuk sürecinde beslenme düzeni korunmalı, uyku düzeni bozulmayacak şekilde seyahat edilmeli, çok sıcak veya çok soğuk hava koşullarından korunmak gerekir.

HAREKET İHMAL EDİLMEMELİ

Özellikle uzun süreli yolculuklar kan dolaşımını etkileyeceğinden dolayı seyahatlerde hareket etmeye önem verilmesi gerekir. Bacaklarda ve ayaklarda şişmeyi önlemek için 2 saatte bir mola vererek kısa yürüyüşlerin yapılması gerekir. Uçak yolculuklarında ise saatte bir 15 dakikalık bir yürüyüş yapılması gerekir. Seyahatlerde bol sıvı tüketimi de ihmal edilmemelidir.


İçeriği Paylaşın