Hepobur Beslenerek Zayıflayın!

Hepobur Beslenerek Zayıflayın!

Hepobur Beslenerek Zayıflayın!

Bizi Takip Et


Hepobur beslenme nedir? Makarna ekmekle yenir mi? Et yememenin vücuda nasıl bir zararı olur? Etin yanında yoğurt ya da ayran neden tüketmemeli? Metabolizmayı hızlandırmak için ne yapmalı Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç diyet yaparken dikkat edilmesi gerekenleri ve hepobur diyetle fazla kilolardan kurtulmanın yollarını Sağlığım İçin Herşey’in sağlıklı beslenme ve diyet köşesinde anlattı.

. Hepobur beslenme nedir?

“Düşünce olarak, insanların diyet yaparken de, normal beslenirken yedikleri karbonhidrat, protein, yağ, sebze, ekmek ve belli oranda yumurta gibi birçok ürünü tüketebileceklerine inanıyorum. Doğadaki canlıların bazıları otobur, bazıları etoburdur. Biz insanlar ise hepoburuz. Her iki gruptan da yemeğe ihtiyacımız var. Hepobur tanımı buna dayanır. İki gruptan da yenmediği zaman bazı sağlık problemleri ortaya çıkabiliyor. Sağlıksız bir şekilde kilo verip, yağ yakmak yerine kas eritiyor ve yoksunluk sendromuna girebiliyoruz. Tek besinle beslenmeye son derece karşıyım. Bazı insanlar alkali diyeti adı altında sırf sebze yiyor, bazıları da protein diyeti yapıyor. Sürekli aynı diyeti yapmak vücuda büyük zararlar verir. Her şeyi karışık olarak tüketmek gerekir. Türk halkının sorunu, bir porsiyon ölçüdeki yemeğin miktarını bilmemesidir. Ya abartılıyor ya da hiç yemek yenmiyor. Bütün bunlar kiloya neden olabiliyor.”

“YEMEKLER PORSİYON ÖLÇÜSÜNDE YENMELİ”

. Bir kişi sadece sebze tüketse bile miktarı kaçırabilir mi?
“Her besine göre değişebilir. Sağlıklı olan, her besinden bir porsiyon yemektir. 200 gram et ya da 10 kaşık kuru baklagil ölçüleri aşıldığı zaman bazı sağlık problemleri ortaya çıkabilir. ‘Sebze sınırsız yenir’ diye bir şey yoktur. Çünkü sebze, sebze yemeği olarak ve sekiz-on kaşık olacak şekilde ayarlanarak yenmelidir. Fakat salata istenildiği kadar yenebilir. Ama salatanın içindeki havucu da günde sadece bir tane olmak üzere tüketmek gerekir. Ölçü ise restoranlardaki gibi olmalıdır. Restoranlarda ölçüler çok nadir bir porsiyonu geçer. Örneğin diyet yapanlar için, haftada ikiyi aşmayacak şekilde bir öğle yemeğinde bir porsiyon makarna yemek ideal ölçüdür. Bir paket makarnanın dörtte biri bir porsiyona eşittir. Makarna yenerek de zayıflanabilir.”

“VÜCUDUN YAKITI KARBONHİDRATTIR”

. Makarna yiyen bir kişi hem ekmek hem de makarnayı bir arada tüketebilir mi?
“Zayıflama programı içerisinde sınırsız diye bir kavram gerçekten yoktur. Yumurta haftada dört tane yenilmelidir. Sınırsız et, balık, tavuk da olmaz. Hepsi bir porsiyon ölçüsünde değerlendirilmelidir. Üstüne karbonhidratı da mutlaka yemek gerekir. Çünkü vücudun yakıtı karbonhidrattır. Karbonhidrat olmazsa ne organlarımız çalışır, ne de düşünebiliriz. Karbonhidratlar dengeli bir şekilde tüketildiği zaman metabolizma da hızlanır. Sırf protein ya da sırf sebze diyeti yapılırsa, vücudun yakıtı karbonhidratlar olduğu için, alınan protein karbonhidrata dönüşür. Bu sefer de yeterli miktarda protein bulunmaz ve kaslardan erime başlanır. Bu durumda da yağ yakılamaz.”

‘‘MAKARNAYA MUTLAKA YOĞURT YA DA AYRAN EŞLİK ETMELİ’’

. Karbonhidratlar nedir?
“Makarna, bulgur pilavı, pirinç pilavı, simit, az yağlı börek karbonhidrat grubuna girer. Bazı insanlar bunları hiç yememeyi tercih eder. Ama diyet yaparken bile belli sınırlarda bu ürünler yenmelidir. Her gün gereken enerjiyi sağlamak için karbonhidratlara ihtiyaç vardır. Diyetin birinci gününde sabah kahvaltısında normal bir dilim ekmek ve peynir yenebilir. Dört yumurta gün aşırı bölecek şekilde tüketilir. Öğlen ise makarna, üzerine yağ dökülmemiş mantı ya da et ve yanına pilav olacak şekilde karbonhidrat yenir. Bu öğünün yanına mutlaka yoğurt ya da ayran eşlik etmelidir. Çünkü makarna tek başına yenilirse kan şekeri ani yükselir. Yoğurt onun dengesini sağlar. Böylece makarna hiçbir zararı olmadan, tam tersine yararı olarak bize döner. Öğlenleri, yanında kuru baklagil ve yoğurt olacak şekilde gün aşırı makarna ve bulgur pilavı yenebilir.”

DEMİR EKSİKLİĞİNE DİKKAT!

. Bazı insanlar et yemiyor. Gerek vejetaryenler gerek de eti yemeyi kesenler, böyle bir diyetle kilo verdiklerini söylüyorlar. Et yememenin vücuda ne zararı oluyor?
“Et yememek demir eksikliği, B vitaminlerinde eksiklik, kasların hızlı bir şekilde erimesi, erken yaşlanma gibi birçok problemlere yol açabilir. Demir eksikliği çok büyük bir tehdittir. Vejetaryen olanlar demirlerine düzenli baktırmalıdırlar. Gerekiyorsa takviye almalıdırlar. Kaslarına özellikle dikkat etmelidirler. Peyniri günde 80 gram gibi biraz fazla miktarda tüketebilirler. Ayrıca kuru baklagil yiyip C vitamini almaya dikkat etmelidirler. Böylece riskleri birazcık daha azaltabilirler.”

“KARBONHİDRATLAR HAFTADA İKİ GÜN TÜKETİLMELİ’’

. Et yiyen bir kişi yanında yine yoğurt ya da ayran tüketmeli midir?
“Bu yalnızca karbonhidratlar için geçerlidir. Et yiyen bir kişinin yanında bol limonlu bir salata ve bir dilim ekmek tüketmesi gerekir. Yoğurt tüketilmesi sakıncalıdır. Kalsiyumla demir yani yoğurt veya ayran ile et bir araya geldiği zaman vücuttaki demirin emilimi azalır. Karbonhidratlar günlük diyette haftada iki gün yenmelidir. Ben iki gün öğle yemeğinde yanında yoğurtla pilav ya da makarna diyeti veriyorum. Haftada bir gün 16.00-17.00 saatleri arası tatlının üstüne süt öneriyorum. Bu da kan şekerini düzenliyor. Tatlılar ise üç tane baklava, bir porsiyon çikolatalı tatlı, bir dilim pasta olabilir. Sütlü kahve de günde iki tane olacak şekilde içilebilir. Karbonhidrat tüketilmediği öğünlerde, örneğin öğlen ve akşam et ile sebze karışık yendiğinde gün içinde alınması gereken karbonhidratı alabilmek için saat dört ile beş arası yarım simit peynir yenebilir.”


İçeriği Paylaşın