Her Unutkanlık Alzheimer Belirtisi Midir? Alzheimer Nasıl Anlaşılır?

Her unutkanlık Alzheimer belirtisi midir?, Alzheimer'ın risk faktörleri nelerdir?, Alzheimer hastalığı kimlerde görülür?, Alzheimer olup olmadığı nasıl anlaşılır? Tüm bu soruların yanıtlarını Liv Hospital Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nebil Yıldız sizler için verdi.

Her Unutkanlık Alzheimer Belirtisi Midir? Alzheimer Nasıl Anlaşılır?

Bizi Takip Et


Anahtarınızı nereye koyduğunuzu veya yapmanız gereken bir işi unuttuğunuzda alzheimer mı oluyorum endişesi taşıyabilirsiniz. Ancak uzmanlar unutkanlıkla birlikte beceri kaybı görüldüğünde bu durumun ciddiye alınması gerektiğini söylüyor. Evin yolunu karıştırmak, sık sık ne söyleyeceğinizi unutmak ve bunun sık sık yaşanması tehlikeye işaret ediyor.

Alzheimer'ın unutkanlıkla başlayan bir hastalık olduğunu ancak her unutkanlığın alzheimer anlamına gelmediğini dile getiren Liv Hospital Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nebil Yıldız, 'Her unutkanlık Alzheimer belirtisi midir?, Alzheimer'ın risk faktörleri nelerdir?, Alzheimer hastalığı kimlerde görülür?, Alzheimer olup olmadığı nasıl anlaşılır?' sorularına yanıt verdi. 

ALZHEİMER EN SIK BUNAMA NEDENİ 

"Demans, birden fazla bilişsel işlevde (bellek, öğrenme, dikkat, yön bulma, lisan, planlama, sosyal davranışlarda uygunluk gibi), günlük yaşam aktivitelerini etkileyecek düzeyde gerileme, bozulmadır. Eğer kişide bilişsel bir gerileme söz konusu ise, bunun zihinsel bir yoğunluktan mı, yoksa demanstan mı kaynaklandığı mutlaka ortaya konmalıdır.

Günümüzde alzheimer, en sık bunama (demans) nedenidir ve sıklıkla 65 yaş üzerinde hastalığa rastlanır.  Dünyada ortalama yaşam süresinin artması ile alzheimer hastalığı sıklığı da giderek artıyor."

ALZHEİMER RİSKİ BELİRLENEBİLİYOR

"Alzheimer için, ileri yaş, düşük eğitim düzeyi, obezite, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, fiziksel aktivite azlığı, kafa travması öyküsü, uzun süreli depresyon, genetik yatkınlık gibi birçok risk faktörü tanımlanmıştır. En azından, bu risk faktörlerini belirleyerek, değiştirilebilir olanlardan uzak durmak büyük önem taşıyor.

Ailede Alzheimer hastası olması ve genetik analizlerde bazı yatkınlık saptanması, riski arttırıyor ancak bu her yatkınlığı olanın, mutlaka alzheimera yakalanacağı anlamına gelmiyor.

Bugün erken tanı, genetik testler, beyin omuru ilik sıvısında beta amiloid ve tau ölçümü, amiloid PET, MRI, FDG PET gibi tekniklerle hastalık için erken tanı konabilir."

 


İçeriği Paylaşın