Hipertansiyon ve Kolesterol İnmeyi Tetikliyor!

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmani Dr. Celal Şalçini, inme (primer profilaksi) hakkında önemli bilgiler verdi.

Hipertansiyon ve Kolesterol İnmeyi Tetikliyor!

Bizi Takip Et


İnme yani diğer adıyla primer profilaksi pıhtı ya da kanama gibi nedenlerle beyindeki kan akımı bozulduğunda meydana gelen işlev bozukluğuyla ortaya çıkıyor.

İnmeye en çok beyin damarlarındaki tıkanıklığın yol açtığı biliniyor. Uzmanlar özellikle kanama sonucu oluşan inmelerin pıhtı atmasına kıyasla daha tehlikeli olduğunu ifade ediyor. İnmeyi kolaylaştıran hipertansiyon, kolesterol, kan şekeri ve aşırı kiloların kontrol altında tutulması bu yüzden büyük önem taşıyor. 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmani Dr. Celal Şalçini, halk arasında inme olarak bilinen primer profilaksi hakkında önemli bilgiler ve tavsiyeler paylaştı.

EN YAYGIN NEDEN BEYİN DAMARI TIKANIKLIĞI

Pıhtı, kanama veya herhangi başka bir sebepten dolayı beyin kan akımı bozulduğunda meydana gelen beyin işlev bozukluğunun inme olarak adlandırıldığını belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, “İnmeye en çok beyin damarlarındaki tıkanıklık yol açıyor. Bu tıkanıklığı oluşturan pıhtı, kalp boşluklarında oluşup beyin damarını tıkayabileceği gibi damar içinde de oluşabiliyor.” dedi

KANAMAYLA OLUŞAN İNME ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Beyindeki damarların patlaması sonucu meydana gelen inmenin ise kanamanın beyindeki kan akımını bozması sonucunda oluştuğunu ifade eden Şalçini, “Bu iki sebep dışında toplardamar tıkanıklığından, diseksiyon dediğimiz damar çeperinin yırtılmasına kadar değişik sebepler inme nedeni olabiliyor. Bu sebeplerin de inme hastasında araştırıldığını söyleyebiliriz. Pıhtıya bağlı inme, daha az öldürücü olup daha çok sekel dediğimiz kalıcı hasar bırakırken, kanamaya bağlı inmeler daha öldürücü olup daha az sekel bırakıyor” diye konuştu.

EGZERSİZLE BİRLİKTE ŞİŞMANLIK ÖNLENMELİ 

Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, inmeyi önlemenin kısmen mümkün olduğunun altını çizerek,  “İnmenin tıbbi ismi primer profilaksidir. Bir diğer önleme çeşidi olan sekonder profilaksi, inme olduktan sonra ikinci bir inmeyi önleme çalışmasıdır. İnmeyi önlemek, inmeyi kolaylaştırıcı faktörleri kontrol etmekten geçer. Hipertansiyon tedavisini, yüksek kolesterol tedavisini, kan şekeri yükselmesinin önlenmesini ve egzersizle beraber şişmanlığın önlenmesini başlıca faktörler olarak sayabiliriz. Kırk beş yaşından önceki inmeleri genç inme olarak tanımlıyoruz. Genç inme, ileri yaşlara göre çok daha nadir görülüyor. Özellikle pıhtılaşmaya genetik yatkınlık inmeye sebep olabildiği için araştırılması şarttır” dedi.


İçeriği Paylaşın