Hipertansiyonda Egzersizin ve Kilo Vermenin Önemi

Hipertansiyonda Egzersizin ve Kilo Vermenin Önemi

Hipertansiyonda Egzersizin ve Kilo Vermenin Önemi

Bizi Takip Et


Yapılan araştırmalar aşırı kilolu kişilerin vücut ağırlıklarında  yüzde 5 ile 10 azalma olmasının kan basınçlarında da belirgin düşüş sağladığını gösteriyor. Zayıflamanın kan basıncı üzerindeki etkisinin bir tansiyon ilacının etkisine yakın olduğu belirtiliyor.

Dünya Hipertansiyon Günü nedeniyle  “Sağlıklı Kilo Kontrolu, Sağlıklı Kan Basıncı” konulu projeyi başlatan Türk Kardiyoloji derneği yetkilileri şu bilgiyi veriyor:

.  Ağırlık kaybının kan basıncını düşürücü etkisi, kan hacmi ve kalbin ön yükünün azalması gibi hemodinamik etkiler aracılığıyla olabilir. Ağırlık kaybının kardiyovasküler hastalık ve ölüm oranları üzerinde olumlu etkileri olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir. Vücutta yağ kitlesi arttıkça hipertansiyon gözlenme olasılığı artar. Hipertansif hastaların yaklaşık üçte ikisini obez bireyler oluşturmaktadır. Framingham verileri yüksek tansiyonlu erkeklerin yüzde 70, kadınların ise yüzde 60’ından fazlasının obez olduğunu gösteriştir.  İdeal kilonun yüzde 20 üstü değerlerde hipertansiyon gözlenme olasılığı sekiz kat artmaktadır.

. 4.5kg almakla sistolik kan basıncı erkeklerde 4.4 mmHG, kadınlarda ise 4.2 mmHg artar.

. Durağan yaşam tarzında hipertansiyon gelişme riski yüzde 20 ile 50 oranında yükselir.  Fiziksel aktivitenin artırılması ile kan basıncında -5.7/-5.7mmHg azalma sağlanır .

. Kan basıncı ilaçlar ile kontrol altına alındıktan sonra, egzersiz programına başlanabilir

. Fiziksel aktivite sadece spor değildir. Günlük yaşam içerisinde kasların, eklemlerin enerji kullanarak kalp ve solunum hızını artıran aktiviteler olarak da tanımlanabilir. Spor aktivitelerinin yanı sıra oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir.
MERDİVEN ÇIKMAK EGZERSİZDİR!
. Merdiven çıkma, yürüyüş, hafif koşu, bisiklete binme ve yüzme kalp hızı ve nefes alış verişini hızlandıran aerobik aktivitelere örnektir.

. Uzun süre (günde en az 1 saat) uygun ayakkabılarla, hızlı adımlar ile yürüyüş önerilmektedir. Yürüyüş bacaklarda kan dolaşımını artırır ve kalp kasını kuvvetlendirir.

. Koşu ve yüzme egzersizlerine dereceli olarak başlamak gerekir. 40 yaş üzeri bireyler bu sporları fizyoterapist değerlendirmesinde uygulamalıdırlar.

. Aerobik egzersizler haftanın birçok gününde en az 30 dakika uygulanmalıdır. Bir sefere bu kadar zaman ayrılamıyorsa gün içerisine bölüştürülebilir

. DÜZENLİ EGZERSİZİN FAYDALARI
• İlaç tedavisini destekler
• Kalp hastalığı ve diğer kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır
• Kişiyi enerjik kılar, stresi azaltır
• Kilo vermeye yardımcı olur
• Kas ve kemikleri güçlendirir
• Yaşam kalitesini artırır
• Düzenli egzersiz kan basıncını azaltır. Araştırmacılar düzenli egzersizin hafif ve orta derecede hipertansiyonda kan basıncını ortalama 10mmHg düşürdüğünü göstermektedir. Uzun dönemde sağlanacak faydalar daha fazladır.
• Orta yoğunluktaki egzersiz, ağır yoğunluktaki egzersize göre kan basıncını daha etkin düzeyde düşürdüğü çalışmalarda gösterilmiştir.
• Egzersiz yapmaya başlamadan önce risk analizi yapılmalı.
• Önce 10-15 dakika ısınma egzersizleri yapılmalı
• Isınma ve soğuma sırasında esneklik egzersizleri yapılmalı
• Egzersiz yapılırken kalp atım hızı izlenmelidir.
• Egzersizin sonunda aktivite düzeyi kademeli olarak azaltılmalıdır.


İçeriği Paylaşın