“İlk Yardım Eğitimi Zorunlu Olsun”

“İlk Yardım Eğitimi Zorunlu Olsun”

“İlk Yardım Eğitimi Zorunlu Olsun”

Bizi Takip Et


1995 yılında Acil Sağlık Hizmeti vermek amacıyla kurulan Medline, yılda ortalama 25-30 bin kişiye ambulans hizmeti veriyor. 15 yılda verdiği toplam hizmet sayısı 300 bin civarında.

Medline kuruluşundan bu yana geçen zaman içinde hizmet yelpazesini genişletti. Bugün gelinen noktada Medline hizmetleri; Acil Durum ve Yerinde Sağlık Hizmetleri olarak iki ana grup altında toplanıyor. Bu iki grupta; hava ambulans organizasyonundan lokasyon belirleme hizmetine, evde ya da iş yerinde tıbbi tetkik işleminden telefonla tıbbi danışmanlığa kadar çeşitli hizmetler yer alıyor.

Medline Genel Müdürü Ahmet Gürkan Ergenekon ile ambulans hizmetleri, ilk yardımın önemi, toplumun ilk yardım bilinci ve Medline’ın hizmetleriyle ilgili pek çok konuda sohbet ettik.

Ahmet Gürkan Ergenekon, dikkat çekmek istediği en önemli konuyu şu cümleyle ifade etti, “Ambulansların trafikte yaşadığı en büyük sorun, trafiğin kendisi ve yol vermeyen ya da nasıl yol vermesi gerektiğini bilmeyen sürücüler”.

İlk yardım eğitiminin zorunlu olması gerektiğini de önemle vurgulayan Ergenekon, ilk yardımla ilgili olarak yapılan yanlış uygulamaları şöyle anlatıyor:

“Örneğin trafik kazalarında, kazazedenin dışarıdan gözlenebilen bir kanaması yoksa iyi zannedilip karga tulumba taşınmasından tutun da, evde yaşanan bir yaralanmada kendi kendine tedavi uygulayanlarına kadar çeşitli yanlış yöntemler devam etmekte.”

İşte Ergenekon’un diğer konularla ilgili sorularımıza ayrıntılı yanıtları:

. Medline kaç yıldır acil sağlık hizmeti veriyor, bugüne kadar kaç kişiye ambulans hizmeti verdiniz, bu hizmetin; hastalık, kaza ve hasta taşımacılığı kriterlerine göre dağılımı nasıldı?

“Medline 1995 yılından bu yana acil sağlık hizmeti veriyor. Halen Türkiye coğrafyasında yılda ortalama 25-30 bin kişiye ambulans hizmeti vermekteyiz.  Örneğin, İstanbul’da yılda yaklaşık 450 bin adet ambulans vakası var. Bu rakamın yaklaşık 50 bin adedi özel ambulans şirketleri tarafından geçekleştiriliyor. Özel ambulans şirketleri tarafından verilen hizmetin yani 50 bin vakanın yüzde 35’i de Medline tarafından gerçekleştiriliyor.

15 yılda giderek artan bir trendte yaklaşık 300 bin kişiye hizmet vermiş bulunuyoruz. 300 bin hayata dokunmuş, ihtiyaç anlarında yanlarında olmuşuz. 300 binin yüzdesel dağılımı ise şöyle; yüzde 50 hastalık, yüzde 30 kaza ve yüzde 20 hasta taşımacılığı.”

“TOPLUMUN İLK YARDIM BİLİNCİ ARTMALI”
. İlk yardım uygulamaları ve acil durumlarda yapılması gerekenler konusunda toplumsal bilinç ve bilgi hangi düzeyde?

“Türkiye’de ilk yardım bilgisi, ilk yardım bilmenin önemi her ne kadar artmaya başlasa da maalesef hala istenen düzeyde değil. Karşılaştığımız vakaların çok az bir yüzdesinde bilinçli ilk yardım uygulaması yapılmış olduğunu gördük.

Örneğin trafik kazalarında, kazazedenin dışarıdan gözlenebilen bir kanaması yoksa iyi zannedilip karga tulumba taşınmasından tutun da, evde yaşanan bir yaralanmada kendi kendine tedavi uygulayanlarına kadar çeşitli yanlış yöntemler devam etmekte.

Yardımcı olmak çok güzel bir durum ancak bu tip özellikle kazalı, ciddi yaralanmalı durumlarda en iyi yardım ambulans çağırmak ve kazazedeyi ya da hastayı rahatlatmak üzere yanından ayrılmayarak birlikte beklemek olacaktır.

Yanlış uygulanan bir ilk yardımın, Acil Sağlık Hizmetleri konusunda özel eğitim görmüş ekipler tarafından, tıbbi araç ve gereç desteği ile olay yerinde ve hastaneye nakil sırasında yapılacak Acil Yardım’ı zorlaştıracağı unutulmamalıdır. Tabii burada en önemli hususlardan biri de çağrılacak ambulansda, ihtiyaç duyulan acil yardım müdahalesini en doğru şekilde yapacak bir doktorun olmasıdır ki Medline, vakalara; içinde doktor bulunan ambulanslarla gidip uluslararası “star of life” hizmet kalitesinde müdahale etmektedir.”

. Kuruluşunuzda sadece ambulans hizmeti sunuyordunuz. Bugün Medline’ın hizmet yelpazesi çok genişledi. Şu anda hangi hizmetleri sunuyorsunuz?
“Medline’ın kuruluş amacı acil sağlık alanında hizmet vermekti ancak yıllar içinde üyelerimizden gelen taleplerle pek çok yeni hizmet eklendi ve bugünkü konuma gelindi.

Verdiğimiz hizmetleri, Acil Durum ve Yerinde Sağlık Hizmetleri olarak iki ana grup altında topladık.

Acil Durum Hizmetleri kapsamında; doktorlu ambulans hizmeti, telefonla tıbbi danışmanlık, lokasyon belirleme, 7/24 ilaç temini, hava ambulansı organizasyonu bulunuyor.

Yerinde Sağlık Hizmetleri kapsamında ise; evde ya da işyerinde tetkik hizmetleri, evde doktor ziyareti, Evde Bakım hizmetleri organizasyonu, mini checkup, diyetisyen hizmeti, revir ve sabit nokta sağlık hizmetleri ve sağlık taramaları olarak sıralanıyor.”

“MEDLİNE, TÜRKİYE’NİN YÜZDE 90’INDA KARADAN VE HAVADAN HİZMET VERİYOR”
. Medline, hangi illerde faaliyet gösteriyor, kaç adet kara ambulansına sahip?

“Medline, 400’ü aşkın noktada, İstanbul ve Ankara’da kendi ekipleriyle diğer illerde ise Medline’ın belirlediği standartları sağlayabilen anlaşmalı kurumları aracılığıyla hizmet vermektedir. Türkiye coğrafyasının yüzde 90’ında karadan ve havadan hizmet verebilmekteyiz.  36 adet kara ambulansına sahibiz.”

. Medline hava ambulansı hizmetinin kapsamı nedir?
“Hava ambulansı hizmetini ağırlıklı olarak yurtdışından Türkiye’ye gelecek ya da tam tersi yurt dışına gitmesi gereken hastaların nakilleri için veriyoruz.

Ancak yurt içinde de bu hizmetimize olan talep artmakta. Hava ambulansı ile hasta nakletmek son derece donanımlı olmayı gerektirmektedir; hem insan kalitesi olarak, hem de ekipman olarak. Medline uçuş araçlarını, içinde yer aldığı Esas Holding’e bağlı MedAir şirketinden ya da başka havacılık şirketlerinden temin ediyor. Uçuş personeli ile gerekli ekipman ise kendisine ait olarak hizmet vermektedir.”

. Ambulanslar trafikte ne tür sorunlar yaşıyor? Ambulansların hasta ve kazazedelere en kısa sürede ulaşabilmesi için ne tür düzenlemelere ihtiyaç var?
“Ambulansların trafikte yaşadığı en büyük sorun, trafiğin kendisi ve yol vermeyen ya da nasıl yol vermesi gerektiğini bilmeyen sürücüler. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük metropollerde artık günün her saati trafik yoğun, bu durumda ambulanslar için en hızlı ulaşım imkanı emniyet şeritleri ama maalesef onlar da ya sürücülerin istismarı altında ya trafiğe katılmış oluyor ya da plansız yol çalışmaları sebebiyle kaldırılmış…

Böyle durumlarda ambulanslar trafiğin içinde seyretme mecburiyetinde kalıyor ve o zaman da bilinçli sürücünün önemi devreye giriyor.

Sürücülere yardımcı olması adına şunu belirtmek isteriz; emniyet şeridinin dolu olduğu ya da hiç olmadığı koşullarda ambulans en sol şeritten gider dolayısıyla sol şeritte seyreden araçlar yol açarlarsa ambulans da zamanında vakaya ulaşabilir.”

. Medline Acil Tedavi Sigortası’nın niteliği nedir, poliçe kapsamında hangi hizmetler sunuluyor?

“Medline bazı bireysel hizmet paketlerinde Acil Tedavi Sigortası ve Ferdi Kaza Sigortası hediye etmektedir, satışı yapmamaktadır. Medline olarak her alanda mevzuata uygun davranma konusunda çok hassasız. Tabii ki bu sigorta poliçeleri anlaşma yaptığımız bir sigorta şirketine ait.

Bundan yaklaşık 3 yıl önce Medline müşterileri; hizmet paketlerinin içinde hediye edilen bu poliçelerle tanıştı ve çok pozitif geri dönüşler aldık, bu durum doğrudan satış adetlerimize yansıdı.

Acil Tedavi Sigortası’nın detayı ise şu şöyle, Medline’nın acil sağlık hizmet kriterleri (acil durum listesi) içinde de yer alan 27 parametrede tanımlanmış acil durumlarda ve hastalıklarda kişinin; dahili ve cerrahi müdahale giderleri, hastane oda ve yemek ücretleri, yoğun bakım ücretleri, refakatçi giderleri limitler dahilinde (poliçe özel ve genel şartlar kapsamında) ödeniyor.”

“YOLKART PROJESİ BÜYÜYOR”
. Kamil Koç ile birlikte “Yolkart” projesi kapsamında bir işbirliği yaptınız. Bu işbirliğinin detayları nedir?

“Medline olarak Türkiye’nin karayolu yolcu taşımacılığı sektöründeki ilk firmalarından olan Kamil Koç ile iş birliği yaparak, ulaşım sektörüne yeni bir hizmet kazandırdığımıza inanıyoruz.

Medline ve Kamil Koç iş birliği ile 2010 yılı içinde 300.000 Yolkart sahibinin, Medline Acil Sağlık Hizmeti güvencesine alınmasını hedefliyoruz.

Şu an mevcut YolKart sayısının 1 milyon adede ulaşmış olması bu projenin sağlıklı bir şekilde ne kadar büyümeye açık olduğunu bizlere göstermektedir.

Kartını Medline üyelikli olarak aktive ettiren Kamil Koç-Yolkart sahipleri sadece yolculukları süresince değil, 7 gün 24 saat Medline Acil Sağlık Hizmetinden yararlanabilecekler. Böylece acil durumlarda Doktorlu Kara Ambulansı Hizmetimizden ve acil olsun ya da olmasın Telefonla Tıbbi Danışmanlık Hizmetleriimizden ekstra bir bedel ödemeden yararlanabilecekler. Bunun için yapmaları gereken tek şey Medline Alarm Merkezini arayarak doktorlarımıza ulaşmak.

2010 yılında hedeflenen 300 bin kişiye ulaşıldığında Kamil Koç ve Medline, Yolkart sahiplerine piyasa değeri yaklaşık 60 milyon TL olan bir hizmeti çok özel bir anlaşmayla sağlamış olacak. Ayrıca Yolkart sahipleri Medline’ın diğer hizmetlerinden yüzde 15 indirimli faydalanabilecekler.”

“ACİL DURUMLARDA LOKASYON BELİRLEME HİZMETİ”
. Acil durumlarda ve kazalarda yardım isteyen kişilerin yerini belirleme konusunda verdiğiniz Lokasyon Belirleme Hizmeti için nasıl bir alt yapı kurdunuz, sistem nasıl işliyor?

“Lokasyon belirleme hizmetini, yazılı izinlerini aldığımız üyelerimize, acil bir durumda bulunduğu yeri anlatamıyor ise veriyoruz. Böylece zaman kaybetmeden üyemize ulaşabilecek ve gereken yardımı yapabileceğiz.

Bununla ilgili, mevcut alt yapımıza bazı programlar ve uygulamalar entegre ettik, başarılı testler gerçekleştirdik. Dolayısıyla çağrı geldiği anda GSM operatörleri ile iletişime geçilerek hangisinin abonesi ise yer ve konum bilgisi alınacak ve bu bilgi ışığında üyemize ulaşım sağlanacak.”

. Medline’a üye olan biri, sağlığı açısından ne tür avantajlar sağlıyor, hangi tür üyelik paketleriniz bulunuyor?

“Medline’ın üyelik sistemiyle çalışmasının en büyük avantaji şu, ister kurumlara hizmet verilsin, ister bireylere; üye ad ve adreslerinin yanı sıra kan grubu, alerjileri, hastalıkları, kullandığı ilaçlar gibi bilgilerinin de bilinmesi sebebiyle, ekibin hastayı tanıyarak hazırlıklı ve mümkün olan en kısa zamanda gidebilmesidir.

Farklı hizmet kalemleri içeren paketler ise farklı ihtiyaçlardan kaynaklandı. Siz uygun fiyata ancak güvenebileceğiniz bir yerde check-up yaptırmak isterken, bir başkası evine doktor gelmesini tercih edebilir. Dolayısıyla, acil sağlık hizmeti dışında kalan hizmetleri de uygun koşullarda üyelerimize sunmaya çalışmaktayız.

“JCI KALİTE BELGESİ İÇİN 241 STANDARTA UYGUN OLMAK GEREKİYOR”
. Medline, JCI Uluslararası Kalite Belgesi’ne sahip bir kuruluş, bu belge ne anlama geliyor? Acil sağlık hizmetinde kalite dediğimizde, halkın hangi kriterlere dikkat etmesi gerekiyor?

“JCI (Joint Commission International) akreditasyonunu almaya hak kazanan dünyadaki ikinci, Türkiye’de ilk ve tek acil sağlık hizmeti veren kurumuz. Bu belgeyi alabilmek için 647 parametreden başarıyla geçmeniz gerekiyor, ayrıca 241 standarta da uygun olmak gerekiyor.
Bunlar ambulansın içindeki atık kovasının yerinden tutun da, hastanın sedyede taşınma şekline kadar farklı konuları içeriyor.

Halkın dikkat etmesi gereken kriterler konusu oldukça geniş cevabı olan bir soru ancak kısaca ifade etmeye çalışırsak:

Acil sağlık hizmeti, hasta için yerinde üretilen ve hastalık oluştuktan sonra ikinci bir seçenek sunulamayan nadir durumlardandır. Bu sebeple nadir durumda hastanın yanına gelen sağlık ekibinin hizmet bütünlüğüne sahip profesyonel bir ekip olması, hasta ve hasta yakınları (çevredeki kişiler) açısından oldukça önemlidir.

Halkın görebileceği kriterlere örnek verecek olursak;
•    Görünürlük, bilinirlik
•    Temizlik ve hijyen
•    Hasta haklarının gözetilmesi
•    Kullanılan cihazların kalibrasyonları
•    Müdahalede bulunan ekibin eğitimleri
•    Hasta ve yakınlarının kendilerini ifade edebilmelerine olanak sağlanması
•    Teknolojinin takibi

En önemli gösterge ise her şey bittikten sonra (hastaya ulaşılır, müdahale edilir, transportu sağlanır)” iyi ki varsınız” sözü gerçek kalite kriteridir.”

. Medline olarak bundan sonra ne gibi projeleriniz var?

“Biliyorsunuz teknolojinin en hızlı ilerlediği alanlardan biri de tıp. Gün geçmiyor ki bir yenilik haberi daha duyulmasın. Ancak tıpta yenilikler belli testler, denemeler yapıldıktan ve yetkili merciler tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe konabiliyor ve bu da bir zaman alıyor tabi.

Hizmetlerimize eklemek istediğimiz yenilikleri; insanlara kolaylık, rahatlık sağlamaya, hayat kalitelerini arttırmaya yönelik hizmetler olarak ifade edebiliriz. Bu ister teknolojiyle ilişkili olabilir, ister insan gücüne dayalı. Buradan hareketle, “yerinde sağlık” hizmetlerimizi artırmayı ve bu doğrultuda vereceğimiz hizmetlerimize yatırım yapmayı planlamaktayız.

Mobil teknolojileri kullanan sağlık uygulamalarımızı önümüzdeki dönemde uygulamaya almak üzere çalışmalarımız da sürmekte. Bu yılın üçüncü çeyreğinden itibaren, üyelerimize evden çıkmadan alabilecekleri “kronik hastalıkların takibi” (diabet, hiper tansiyon, kronik kalp hastalıkları) sağlık hizmetlerini sunmayı hedefliyoruz, artık son aşamaya geldik.

Müşterilerimiz mobil telefonlarına yüklenecek çok basit bir uygulamayı kullanarak bu hizmeti alabilecekler. Bu arada belirtmek istiyoruz ki 2 ay önce Vodafone Türkiye ile birlikte Mobil Sağlık Hattımızı devreye aldık, faaliyete geçen 0546 344 40 40 numaralı Vodafone Sağlık Hattı’ndan, Vodafone abonelerine tıbbi danışmanlık hizmeti veriyoruz.”

“TRAFİKTE EMNİYET ŞERİDİ İHLALİ NEDENİYLE AMBULANSA GEÇİŞ YOLU KALMIYOR”
. Kazaların önlenmesi ve kaza durumunda acil müdahale konusunda halkın bilinçlendirilmesi için neler yapılması gerekiyor?

“Ülkemizde giderek artan trafik kazalarında ölüm ve yaralanma oranları da artmakta ve kaza sayısındaki artışa paralel olarak maddi hasar da giderek artmakta; bütün bunlar da ülke ekonomisine zarar vermektedir.

Trafik kazalarındaki artışın en önemli nedenleri olarak; yolların yetersizliği, trafiğin hala ağırlıklı olarak kara yollarıyla yapılması ve belki de en önemlisi eğitimsizlik olarak gösterilebilir. Ana arterlerde yer alan emniyet şeritlerinin ihlal edilmeleri buna en güzel örnek değil midir? Ambulanslar gidecek yol bulamazken acil durum yaşanmakta olan vakaya nasıl zamanında ulaşabilirler ki?

Toplum olarak şunu göz ardı ediyoruz; yol isteyen ambulans bir yakınınıza gidiyor ya da hatta bir yakınınızı taşıyor olabilir. Sadece bu da değil, eğitimsizlik vakalara bilgisiz bir şekilde müdahale etmek isteyen hatta sağlık ekipleri gelene kadar kendince müdahale edenlerde de var.

Trafik kazalarını ve vakalarda yaşanan mağduriyetleri azaltmanın en önemli yolu eğitimden geçiyor. İlk yardım eğitiminin mecburi olması en azından daha bilinçli müdahalelerin yapılmasını sağlayacaktır.

Yollarda muhakkak emniyet şeritlerinin olmasına dikkat edilmesi ve bunların ihlal edilmesinin önlenmesi çok önemli. Ehliyet alımlarının çok daha sıkı koşullarda yapılması ve hatta belki de belli dönemlerde sürüş sınavlarının tekrar edilmesi trafik kazalarını önlemede yardımcı olacaktır.

Benzer önlemler ev ve özellikle iş kazaları için de alınabilir. Ama her türlü kazada ilk yardımın önemi yadsınamaz ve bu da ancak eğitimden geçer.”


İçeriği Paylaşın