İnsülin Kalemine Sıcaklarda Dikkat!

İnsülin Kalemine Sıcaklarda Dikkat!

İnsülin Kalemine Sıcaklarda Dikkat!

Bizi Takip Et


Yaz aylarında bilindiği gibi hava sıcaklığının artmasıyla beraber nem oranı da artmaktadır. Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklık en yüksek seviyelerde olması nedeniyle birçok fizyolojik reaksiyon oluşmaktadır. En önemlisi terleme ve çok su tüketme ihtiyacıdır. Diyabet hastalarının birçoğu aynı zamanda hipertansiyon ve kalp hastasıdır. Bu açıdan yüksek sıcaklık, nem ve buna bağlı yüksek basınç, sağlıklarını olumsuz etkiler. Diyabet hastalığının, dolaşım bozukluğu ve damar daralmalarına yol açtığını, bunun da beyin kanaması ve kalp krizi olasılığını yükselttiğini bilinmektedir. Bu nedenle Diyabetliler, özellikle yaz aylarında çalışma programlarını ve tatil tercihlerini mümkün olduğunca sağlık durumlarını göz önüne alarak yapmaları önerilmektedir.

Güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde kapalı yerlerde bulunmaları, açık alanlarda ise mutlaka şapka kullanmaları gerekmektedir. Birçoğumuz seyahat etmek için yaz aylarını tercih ediyoruz. Diyabetli bireyler Diyabet nedeniyle seyahat etmekten kaçınmamalıdır. O nedenle yaz aylarında diyabeti etkileyecek sorunları bilmek ve önlem almak çok faydalı olacaktır. Artan sıcaklarda kalp ve damar sorunu yaşamaması için tatillerini deniz kenarları yerine oksijeni bol yaylalarda geçirmeleri önerilir, yüksek kan şekeri veya kan basıncı olan hastaların kontrolleri yapılmadan seyahat etmemelidirler. Sıcak iklimlerde birçok enfeksiyon ortaya çıkması nedeni ile diyabetli hastalar çok dikkat etmeleri gerekmektedir, giyecek ve yiyeceklerin seçimi titizlikle seçilmesi ve hijyen kurlarında uygun olmalıdır. Dişlerini fırçalarken bile çeşme suyunu hiçbir şekilde kullanmamaları gerekir. Hastalar bu sıvı ve meyve tarzı gıdaların tercihini yaparak, aynı zamanda yağlı beklemiş gıdalardan uzak durmalı.

Diyabet sinir uçlarını etkileyerek, his kaybına neden olur. Bir diyabet hastası sıcaklığı hissetmeden sıcak kumların üzerinde yürüyebilir, ancak bu çeşitli yanık ve yaralara yol açar. Hastalar yalnızca kumda yürürken değil, yüzerken de mutlaka ayakkabı giymelerini önerilir. Diyabet hastalarının dolaşım bozukluğu nedeniyle yaralarının güç iyileştiğini dikkate alırsak, gözden kaçan bir kesik çok büyük sorunlara neden olabilir. Yaz aylarında deri ısısı artması nedeniyle deri altı uygulanan insülinin etkisi daha hızlı hale gelerek hipoglisemi riski artmaktadır. Bu durumda hastaların doktora başvurması ve insülin uygulama teknikleri ile ilgili detaylı bilgi almaları gerekmektedir. Aynı zamanda kullanılan insülin kalemlerin çok iyi muhafaza edilmesi ve direk güneş ışınlarından uzak tutulması gerekmektedir.
Kaynak: Memorial Hastanesi web sitesi
(www.memorial.com.tr)


İçeriği Paylaşın