İstenmeyen Tüylerden Lazer Epilasyonla Kurtulmanın Yolları

İstenmeyen Tüylerden Lazer Epilasyonla Kurtulmanın Yolları

İstenmeyen Tüylerden Lazer Epilasyonla Kurtulmanın Yolları

Bizi Takip Et


Esra Kazancıbaşı ile Sağlığım için Herşey Programı’nın Estetik ve Güzellik Köşesi’nin bu haftaki konusu; lazer epilasyonla istenmeyen aşırı tüylerden kurtulmaydı . Hem kadınları, hem de erkekleri ilgilendiren önemli bir konu olan lazer epilasyon hakkında Maya Estetik Medikal Direktörü Doktor Nihat Dik önemli bilgiler paylaştı.

. Lazer epilasyon nasıl bir yöntemdir?

“Günümüzden 10-15 yıl öncesine gidersek, dünya genelinde ve Türkiye’de, insanlar aşırı tüylerinden kurtulmak için sir ağda ve iğneli epilasyon kullanıyorlardı. Günümüzde ise lazer teknolojileriyle istenmeyen tüylerden ve kıllardan kurtulmak çok daha kolay ve konforlu olmaya başladı. Sir ağda ile tüy gidermeye çalışırsanız, her ay düzenli olarak kuaföre gidip canınızın yanmasına katlanıp bir sürü zamanınızı harcamak zorunda kalırsınız. Çoğu kadın artık çalışıyor ve zamanları daha kısıtlı. Bu nedenle tüylenme sorununa da kesin çözüm bulmak istiyorlar. Kesin çözüm dediğiniz zaman bu işin adı ‘lazer epilasyon’ oluyor.”

“TÜYLERDEN KURTULMANIN EN KESİN YOLU LAZER EPİLASYONDUR”

. Lazer epilasyon hem kadınlarda hem de erkeklerde özellikle hangi bölgelerdeki istenmeyen aşırı tüylenmenin yok edilmesinde etkili oluyor?

“Özellikle hanımlarda en çok bacak, bikini, özel bölge ve kol altında uygulanıyor. Fakat Türk toplumuna veya Akdeniz bölgesindeki toplumlara baktığınızda kadınlarda yüz bölgesinde de çok fazla tüylenme görülüyor. Dudak üstü, çene ve favori bölgelerindeki aşırı tüylenme estetik açıdan kötü duruyor. Bunlara jilet vursanız olmaz, ağda veya ip yapmak durumunda kalsanız lekelerle uğraşmak zorunda kalırsınız. Söz konusu tüylerden kurtulmada en kesin yol; lazer epilasyondur. Lazer teknolojisinde de buz lazer epilasyon dediğimiz epilasyon türü de yüz bölgesi son derece başarılı sonuçlar yaratmaktadır.”

“IPL, SİR AĞDANIN MODERN ŞEKLİDİR”
. Lazer epilasyonundaki farklı yöntemler nelerdir?

“Lazer epilasyonun ilkel hali 400-1200 nanometre arasında ışık üreten, florasan lamba gibi bir teknikle çalışan, sırf yüksek ışık kaynağı olan ve kıl tarafından ışık kaynağının emilip köke iletilmesiyle kılları belli dalga boylarında yok eden bir sistemdir. İlk geliştirilmiş sisteme IPL, ‘yoğunlaştırılmış ışık kaynağı’ denir. Bu yoğunlaştırılmış ışık kaynakları yirmi yıl öncesinde güzellik salonlarında ve doktor kliniklerinde ilk olarak kullanılmaya başlandı. Daha sonra ise lazer teknolojisi kullanılmaya başlandı. Alexandrite, diode, dendrite lazer denilen birçok türler çıktı.

 

Tek ışık kaynağından tek dalga boyundan çıkması ile lazer dönemi başladı. Bir demet ışık gönderildiğinde ise bu teknolojinin adı IPL oluyor. IPL, kalıcı epilasyon sağlamaz. IPL daha çok sir ağdanın modern şeklidir. IPL’den lazere destek olarak yararlanılabilir. Fakat IPL sonuç odaklı değildir. Tüyleri bitirmez, idare eder.”

“VÜCUT LAZERİNİN YÜZE UYGULANMAMASI GEREKİR”

. Hangi lazer tekniğinin seçileceğine karar verilmesinde tüylenmenin olduğu bölgenin yeri, cildinin rengi ve yapısı gibi faktörlerin etkisi nedir?

“Lazer cihazları pahalı olduğu için, lazer cihazları yerine IPL cihazları güzellik salonu veya kuaförlerde daha çok kullanılıyor. Ama iyi bir lazer teknolojisinden yararlanmak istiyorsanız,  fiyatlar da o kadar artıyor. Gelen hastaların her bölgeden ve her renkten lazer epilasyondan yararlanabilmesi için ise kliniğinizde üç-dört tane lazer epilasyon aletinizin olması gerekiyor. Vücut bölgesine kullanılan Alexandrite lazer, bacak, bikini bölgesi, kol altı gibi kalın tüylerde ve açık renkli ciltlerde güzel bir sonuç verir. Fakat yüz bölgesine geçildiğinde, ince tüy ve güneşten dolayı koyu ten olduğu için bu bölgede Alexandrite lazer epilasyonu kullanılırsa, o bölgede kıl köküne kadar enerjiyi gönderemediğiniz için tüyler artar. Kıllar tam öldürülemediği ve bölge sürekli olarak ışıkla ısındığı için, kıl köklerinde dolaşım hızlanır ve tüylerde çoğalma görülür, tüyler kıla dönüşür. Bazı hastalarımız, ‘Doktor bey lazer epilasyona gittim. Bir sene geçti tüylerim çoğaldı ve kıl gibi kalınlaştı’ şikayetiyle bize geliyorlar. Bu durumda bir yanlışlık yapıldığının farkına varılması gerekiyor. Vücut lazeriyle yüze uygulama yapılmamalıdır. Bu uygulamanın yapılmasının nedeni yatırım yapılan lazer aletinin kar amaçlı her bölgede kullanılmaya çalışılmasıdır.

Fitzpatrick deri sınıflandırmasına göre altı tane cilt tipi vardır. Bu cilt tipleri lazer epilasyonu muayenesinde önemli bir yere sahiptir. Birincil cilt tipi İskandinavlar, ikinci cilt tipi Orta Avrupa, üçüncü cilt tipi Karadeniz, dördüncü cilt tipi Akdeniz, beşinci cilt tipi Kuzey Afrika, altıncı cilt tipi ise Güney Afrika’dır. Lazer epilasyonu ilk üç cilt tipine kadar idare edilebilirken, bronzlaşmış dördüncü cilt tipinde Alexandreit lazer epilasyonunu uygularsanız, tüyler yanar. Burada epilasyon aletinize uygun hastayı seçmeniz çok önemlidir. Klinik veya güzellik salonu uygun hasta seçmediği için yanıklar olmakta, sonuç alamama, tüylerin kıla dönüşmesi gibi yan etkiler görülmektedir. Sağlık, güzellik ya da estetik için lazer tercih edilirken bunlara dikkat edilmelidir.”

“HASTA KENDİSİNE UYGUN LAZER EPİLASYONA MUAYENE SONRASINDA YÖNLENDİRİLİR”

. İstenmeyen tüylerin olduğu bölge ve cilt yapısına göre lazer epilasyon kaç seans sürer? Bölgeye ve cilde göre seans saatleri değişir mi?

“Hastanızın cilt tipini ve kıl yapısını anlayıp uygulamaya öyle geçmek gerekir. Muayene etmeden epilasyon yapılmamalıdır. Öncelikle hastanın muayenesi yapılır, kıl tipine ve deri rengine bakılır, bölgenin hassasiyetine bakılır ve hasta uygun lazere yönlendirilir. Lazerin kaç seans süreceğine de bu muayene sırasında elde edilen verilere göre karar verilir. Cilt rengi beyaz ve kıl rengi siyah ise vücut kıllarında hastaya otomatik olarak Alexandreit lazer uygulamakta hiçbir sakınca yoktur. Gayet güzel bir sonuç alınır ve hasta bir hafta-on gün içerisinde kıl köklerinden kurtulmuş olur. Bu süre iki-üç aylık bir süredir. Vücut kıllarında dört-sekiz seans arası uygulamalar yeterli gelmektedir. Ama yüz veya boyun kullarında seans sayısı altı-on iki arası değişebilmektedir. Yeni lazer teknolojileriyle bu süre yarı yarıya kısaltılabilmektedir.”

“BUZ LAZER İNCE VÜCUT TÜYLERİNDE ETKİLİDİR”

. Peki, buz lazer nedir?

“Buz lazer 755 nanometre denilen, kırmızı ışık yayan Alexandreit lazerden daha farklı bir lazerdir. 610 nanometrede çalışabilen bir diyot lazer sistemidir. Kesinlikle acı, ağrı, yanık yapma riski veya bir ışık patlaması yoktur. Soğuk jelle uygulanan bir sistemdir. Ağırlıklı olarak buz lazeri, yüz tüylerinde veya ince vücut tüylerinde uygulamaktadır. Cilt esmer, tüy ince ve açık renkli ise buz lazer tercih edilir. Yüz kıllarında da cildi yakmamak için buz lazerden faydalanılır. Sonuçlar da oldukça tatmin edici ve hızlı olmaktadır. Vücut kıllarında ise Alexandreit lazer iyi bir seçenektir. Bu yöntemden daha hızlı, daha steril ve daha iyi sonuç alınmaktadır.”

 

“ERKEKLER EN ÇOK BOYUN, KULAK, KAŞ ARASI LAZER İÇİN EPİLASYON YAPTIRIYOR”
. Kadın veya erkek hastalar en çok hangi bölgelerine lazer epilasyon yaptırmak için geliyorlar?

“Erkekler kravatı taktıktan sonra oluşan kıl dönmelerinin olmaması için daha çok boyun bölgesine lazer epilasyon yaptırıyorlar. Sakal üstü bölgeleri de sıkça uygulanan bölgelerdendir. Sırta, vücuda, kol kıllarına da tamamen sıfırlanmadan, seyreltmek amaçlı epilasyon da yapılmaktadır. Sakallarındaki kıllar çok kalın olduğu ve her tıraşta yüzlerinde kanamadan yakındıkları için birkaç seansta sakal kıllarını inceltmeye gelen erkek hastalarımız da var. Kulak, burun, kaş arası kıllar da en çok gelinen bölgelerdendir.

Kadınlarda ise tüm vücut ve tüm yüz lazer epilasyona gelen hastalarımız çok fazla. Türk kadınları temizlikten yana olduğu için kıllarını tamamen yok etmeye yönelik bir süreç istiyorlar.”

“AÇIK YARALAR, UÇUK VE ZONA LAZERİN ERTELENMESİNİ GEREKTİRİR”

 
. Lazer epilasyon öncesinde nelere dikkat edilmelidir? Lazer herkese yapılabilir mi?

“Lazer her cilt tipine uygulanabilir. Yeter ki doğru lazer sistemi seçilerek uygulansın. Yan etki istenmiyorsa, hasta için doğru lazer seçiminin yapılması gerekir. Hasta seçimi doğru yapılırsa lazer çok güvenlidir. Emzirme döneminde olan kadınlar lazer yaptırabilir. Fakat hamilelik döneminde yüz bölgesi hariç lazer epilasyonunun ertelenmesinden  yanayım. Bunlar dışında açık yaranız, uçuk virüsünüz varsa, zonaysanız lazer yaptıramazsınız. Aşırı bir bronzlaşma varsa Alexandreit lazerden uzak durmanız gerekir. Çünkü kılı yakmak için deri yakılır. Sonrasında derinizin rengi açık kalacaktır ve o bölgenin tekrar sizin deri renginize dönmesi altı ayınızı alacaktır.”

“LAZER EPİLASYONDAN YÜZDE 80-90 SONUÇ ALINIR.”

. Lazer epilasyon kesin çözüm müdür?

“Lazer epilasyon dünyada estetik uygulamalar arasında en çok uygulanan estetik yöntemidir ve kesin çözümdür. Lazer epilasyondan yüzde 80-90 sonuç alınır. Belki üç-dört yıl sonra bir seans daha lazer gerekebilir. Ama 8-10 seanslık bir lazer tedavisi sonrasında  istenmeyen tüylerde ciddi bir azalma görülür. Üç-dört yıl sonra ince tüyler şeklinde tekrar çıkabilir. Bu durumda belki bir ya da birkaç seans yeniden lazer yaptırılması gerekebilir.”


İçeriği Paylaşın