Kahve Düşkünlerine Kötü Haber: Böbrek Hastalığı Riskini Artırıyor!

Bilim insanları kahveyle ilgili şaşırtıcı bir araştırmaya imza attı. Eski çalışmaların aksine kahve tüketiminin böbrek hastalığına yakalanma riskini artırdığı tespit edildi.

Kahve Düşkünlerine Kötü Haber: Böbrek Hastalığı Riskini Artırıyor!

Bizi Takip Et


Johns Hopkins Üniversitesi Bloomberg Halk Sağlığı Okulu'ndan bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, kahve düşkünlerinin böbrek hastalığına yakalanma riski daha yüksek. 

Kahve tüketimine bağlı olarak kandaki metabolitlerin böbrek hastalığına yakalanma riskini artırma potansiyeli taşıdığı bulundu. 

5 BİN KİŞİ İNCELENDİ

Araştırmacılar tarafından yaklaşık 5 bin kişiden alınan 372 kan metabolitini (metabolizmanın ürünleri ve ara ürünleri olan küçük moleküller) incelendi. böbreklerin daha sağlıklı olmasını sağlayabilecek kahveyle ilişkilendirilen bir metabolit tespit ederken, kahveyle ilişkilendirilen diğer iki metabolitinse yüksek böbrek hastalığı riskiyle bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

SİGARAYLA İLİŞKİLİ

Araştırma bulguları Clinical Journal of the American Society of Nephrology adlı bilimsel dergide yayımlanan bilim insanları, bahsi geçen zararlı metabolitlerin sigara kullanımıyla da ilişkili olduğunu belirtti.

KRONİK BÖBREK HASTALIĞINA NEDEN OLAN RAHATSIZLIKLAR

Ulusal Sağlık Hizmeti'ne göre kronik böbrek hastalığı, genelde yaşlanmayla ilişkilendirilen ve zamanla daha da kötüleşebilecek uzun süreli bir rahatsızlık. Bu hastalığa yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, böbrek enfeksiyonları ve böbrekleri zorlayan başka rahatsızlıklar neden olabilir.

Önceki çalışmalar kahve içmenin böbrek fonksiyonu için yararlı olabileceğini öne sürmüştü. Mayıs 2020'de yayımlanan yakın tarihli bir çalışmada, günde fazladan bir fincan kahve içmenin kronik böbrek hastalığına karşı "koruyucu etki sağladığı" sonucuna ulaşılmıştı.

Fakat Johns Hopkins Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, böbrek hastalığına yakalanma riskinin artmasına yol açabilecek iki metabolit saptanmasının "şaşırtıcı" olduğunu söyledi.


İçeriği Paylaşın