Kahve İçtikten Sonra Neden Tuvalete Koşarız?

Kahve içtikten sonra neden tuvalete koşarız? Araştırmalar kahve içmenin bağırsak hareketlerini uyarmada ılık sudan daha etkili olduğunu gösteriyor. Başka bir çalışmanın birden fazla katılımcısı da kahve içmenin onlara kaka yapma dürtüsü verdiğini söylüyor.

Kahve İçtikten Sonra Neden Tuvalete Koşarız?

Bizi Takip Et


Bazı insanlar için kahve, enerji vermenin yanı sıra bağırsak hareketlerini de hızlandırmaya yarıyor. Kahve içtikten hemen sonra birçok insan tuvalete gitme ihtiyacı hissediyor. Yapılan bazı araştırmalar kahve içmenin bağırsak hareketlerini uyarmada ılık sudan daha etkili olduğunu gösteriyor. Başka bir çalışmanın birden fazla katılımcısı da kahve içmenin onlara kaka yapma dürtüsü verdiğini söylüyor.

ILIK SUDAN DAHA ETKİLİ

Harvard Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent olan Staller, bazı küçük araştırmaların kahve içmenin bağırsak hareketlerini uyarmada ılık sudan daha etkili olduğunu gösterdiğini söyledi. Bazı araştırmalara göre, kahvenin kafeinli veya kafeinsiz olmasının önemi yok.

Kahvenin bileşenleri ve sindirim sistemiyle nasıl etkileşime girebilecekleri hala büyük ölçüde bilinmiyor.

KAHVE KOLON KASILMALARINA NEDEN OLABİLİR

Kolon, kakayı karıştırmak, yoğurmak ve nihayetinde çıkarmak için birlikte çalışan üç tür kasılma yaşıyor. Bu kasılmaların oluşumu, zamanlaması ve sıklığı kassal, sinirsel ve kimyasal faktörlerden etkileniyor.

Staller, mevcut sınırlı araştırmaya dayanarak, kahve tüketildikten sonra dakikalar içinde bu kolon motor aktivitesini uyarabileceğini söyledi.

12 sağlıklı insan, 1998'de kolonlarına bir sensör probu yerleştirmeyi kabul ettikleri bir çalışmada bu aktiviteyi yaşadı. Ertesi gün 10 saatlik boyunca katılımcılar, rastgele sırayla ılık kahve, kafeinsiz kahve, su veya yemek tükettiler. Her iki kahve türü ve yemek, suya kıyasla daha fazla kolon kasılmasına ve basınca neden oldu. Kafeinli kahve kolon motor aktivitesini uyarmada sudan yüzde 60 daha etkiliydi ve kafeinsiz kahveden de yüzde 23 daha etkili oldu.

Başka bir çalışmanın birden fazla katılımcısı, kahve içmenin onlara kaka yapma dürtüsü verdiğini söyledi. Kolon aktiviteleri, şekersiz koyu kahve içtikten sonraki dört dakika içinde arttı ve bu etki en az 30 dakika sürdü.

Staller, bu sonuçların muhtemelen kahvenin kolonun astarıyla doğrudan temas etmediğini, bunun yerine onu bir "gastrokolik mekanizma" yoluyla etkilediğini söylüyor. Yani kahvenin "mide zarına temas etmesi ya bir sinir sistemini ya da kolonun başlamasına neden olan bir hormonal t tepkiye yol açıyor. 

Jones, kahve kavurma sırasında oluşan melanoidinlerin (sindirime yardımcı olan ve kabızlığı önleyen diyet lif) içerdiğini söyledi.

HORMONLARI VE MİDE ASİDİNİ ETKİLEYEBİLİR

Staller, kahvenin mide asidi üretimini sağlayan gastrin hormonunun salınımını da uyardığını söyledi. Gastrik asit, yiyecekleri sindirmeye yardımcı oluyor ve kolonik aktiviteyi teşvik ediyor. Araştırmacılar 1986'da kafeinli veya kafeinsiz kahve içmenin, gastrin seviyelerini hızlı ve önemli ölçüde etkilediğini keşfetti.

2009'da yapılan küçük bir çalışmada erkekler gece aç kaldıktan sonra, ya bir yemek ve sade kahve ya da sadece bir yemek aldı. Kahve içmek, yemeklerden sonra yiyeceklerin mideden çıkıp ince bağırsağa girme süresini önemli ölçüde hızlandırdı.

Staller, "Kahvedeki bazı bileşikler, bağırsak fonksiyonunu etkileyen GI yolundaki opioid reseptörleri ile de etkileşime girebilir" diye ekledi.

SÜT VE SİNDİRİM SAĞLIĞI

Laktoz intoleransınız varsa ancak yine de yanında kahve ile süt kremasının tadını çıkarıyorsanız, ani kaka dürtüsünün arkasındaki suçlu krema olabilir.

Jones, "Sizi tuvalete neyin götürdüğünü bulmanın bir yolu, süt kremalı veya sade kahve içmek ve birkaç gün boyunca belirtilerinizi takip etmek" dedi.

Araştırmalar kahve içmenin sindirime yönelik bazı faydalarını önerse de, düzenli sabah kahvesi içilmek kabızlığa çözüm olur mu? Staller, kabızsanız, işleri kolaylaştırmak için kahve içmenin mantıksız olmadığını söyledi.

Jones, "Ama bağırsaklarınızı hareket ettirmek için ona güvenmeyin. Düzenli olarak tuvalete gitmekte sorun yaşıyorsanız doktorunuzla konuşun" diye ekledi. 

Jones, meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, fasulye, fındık ve tohumlarla diyet lifi alımınızı yavaş yavaş artırmayı tavsiye etti.

Kaynak: CNN


İçeriği Paylaşın