Kalp Damarı Tıkanıklıklarının Tanısında Sanal Anjiyo

Kalp Damarı Tıkanıklıklarının Tanısında Sanal Anjiyo

Kalp Damarı Tıkanıklıklarının Tanısında Sanal Anjiyo

Bizi Takip Et


Koroner BT Anjiyo (sanal anjiyo) nedir? BT Anjiyo kimlere uygulanır? Koroner BT Anjiyo nasıl uygulanır? 640 kesitli bilgisayarlı tomografi cihazının özellikleri nelerdir?

İstanbul Cerrahi Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Handan Uskent, kalp damarı tıkanıklıklarının tanısında sanal anjiyo tedavisine dair merak edilenleri Türkiye’ye Sağlık Yolu programında anlattı.

. Koroner BT Anjiyo (sanal anjiyo) nedir?
“Koroner BT Anjiyo, kalbin çalışmasını sağlayan koroner arterlerin gelişmiş bir BT cihazıyla ve çok az bir kontrast madde verilerek gösterilmesidir. Hastaya hiçbir girişimsel işlem uygulanmaz; sadece monitörize edilerek EKG’ye uyumlu olarak tetkik, bir kalp atımında gerçekleştirilir ve hasta daha sonra yürüyerek günlük hayatına katılır.”

SANAL ANJİYOGRAFİNİN ÖNEMİ

. BT Anjiyo kimlere uygulanır?
“Damar sertliği açısından riski olan gruplara özellikle uygulanmalıdır. Stresli hayatı olanlar, fazla miktarda ve yüksek dozda sigara kullananlar, şeker, kalp, tansiyon gibi rahatsızlıkları olanlar, fiziksel aktivitesi kısıtlı olanlar, ailesinde veya kendisinde kalp damar hastalığı olanlar veya ailesinde ani ölümlere rastlananlar özellikle inceleme grubudur. Ayrıca büyük kalp damar dışı kalp hastalıklarından ameliyat olacaklarda koroner arterlerin gösterilmesi önemlidir. Anomali kuşkusu olanlarda önemlidir. Acile başvuran atipik ağrılı kişilerde aynı anda akciğer damarlarının aortunun ve koroner arterlerin gösterilmesi önem kazanır.”

 

Dr. Handan Uskent

ANJİYO ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

. Koroner BT Anjiyo nasıl uygulanır?
“Tetkik sırasındaki en önemli parametre nabzın normal sınırlar içinde olmasıdır. Bunun için kahve, sigara, çay içmeden gelinmesi uygundur. Hatta kafein içeren ilaçlar önerilmez. Bunun dışında üre-kreatin değerleri önem taşır. Eğer yüksekse planlı bir şekilde tedavi edildikten sonra veya diyalize gidecekse diyaliz öncesinde çekim gerçekleştirilir. Alerjik hastalarda da eğer çok yüksek derecede alerji öyküsü mevcutsa 1-2 gece önceden tedavi planlanır. Daha ortalama bir alerji öyküsü mevcutsa veya yoksa tetkik sırasında önlem alınır. Odaya girdikten sonra damar yolu açılır, EKG’ye bağlanır, kalbin en uygun olan atımında çekim gerçekleştirilir. Önemli parametrelerden biri de hastanın nefes tutmada iletişim halinde olmasıdır. Bunu sağlayamayan hastalarda önerilmez yani makinaya bağlılarda ileri derecede demansiyel durumu olanlarda tetkik optimal düzeyde gerçekleştirilemez. Çocuklara eğitim verilebilir. Daha sonra hasta yürüyerek çıkar. Bir süre merkezde bekletilir. Çünkü nabız tansiyonunun normal olduğuna emin olunduktan sonra yürüyerek günlük hayatına katılır.”

SON TEKNOLOJİ BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ İE TANI KOYMA

. 640 kesitli bilgisayarlı tomografi cihazının özellikleri nelerdir?
“640 kesitli bilgisayarlı tomografi cihazları özellikle koroner BT anjiyolar için geliştirilmiştir. Bir kalp alanının hepsini içine sığdırabilen 16 santimlik dedektörleri mevcuttur. Bu dedektör boyu sayesinde kalp bir atımda incelenir. Bu nedenle de saniyenin 3/1’i gibi süren çekimde çok az x ışını kullanılır çok az kontrast madde verilir. Buna karşılık görüntü kalitesi, çözünürlük çok yüksektir ve optimal tanı değerleri oluşur. Aynı zamanda bu kadar hızlı çekimde eskiden ve daha düşük modelli BT cihazlarıyla oluşan yanlış görüntüler, ekleme yerlerinden doğan yanlış imajlar tamamen ekarte edilmiştir. Deneyimli bir ekiple bu makinayla ve uygun koşullarda yapılmış tetkikler optimal kalitede olur ve gerçek anjiyonun tanı özelliğiyle yarışır. Üzerine de plan karakterizasyonu o alandaki tüm akciğer, karaciğerin üst bölümü, midenin bir kısmı gibi bilgiler de elde olunduğundan çok avantajlıdır. Gelişmiş özel soft verileri ile filtrelerin değerlendirilmesi de önemlidir. Stent takılmış, bypass yapılmış hastalarda kontroller bu cihazlarla yapılmalıdır. Hakikat aranmakla bulunmaz ama bulanlar sadece arayanlardır felsefi yaklaşımı halen koroner hastalıklarının tanısında geçerli bir yöntemdir. Bu nedenle gelişmiş cihazlarla koroner arterlerin gösterilmesi yaşamsal önem taşıyabilir.”


İçeriği Paylaşın