Kalp Hastaları Spor Yapabilir Mi?

Kalp Hastaları Spor Yapabilir Mi?

Kalp Hastaları Spor Yapabilir Mi?

Bizi Takip Et


Sağlık açısından birçok faydası olan spor; kalp krizi riskini yarı yarıya azaltıyor, kalp krizi geçiren hastalarda da iyileşme sürecini hızlandırıyor.

Bilinçli yapılmayan her sporun kişilerin sağlığı açısından bir risk oluşturduğunu söyleyen Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Yağcı; doktor kontrolünde, kişiye özgü planlanan egzersizin kalp hastaları üzerinde olumlu etkileri olduğunu söyledi.

Kalp hastaları hangi sporları yapabilir? Kışın yapılabilecek sporlar hangileridir? Kalp hastaları kendilerine uygun olan sporu neye göre belirlemeli? Egzersizin kalp hastalarına faydaları nelerdir? Tüm bu soruları Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Yağcı yanıtladı.

. Kalp Hastalarının spor yapmaları riskli midir?

Bilinçli yapılmayan spor risk oluşturabilir. Ancak doğru şekilde yapılan ve egzersiz kalp hastalığının tedavisinde de kullanılan bir yöntem. Dolayısıyla biz bu tedavi şeklini riskleri göz önüne alarak uygulamak durumundayız.

“EGZERSİZ YAPANLARIN KALP HASTALIĞINA YAKALANMA RİSKİ DAHA AZ”
. Spor neden önemlidir?

Kalp hastalarında egzersiz hem korunmada hem de hastalık oluştuktan sonra hastalığın tedavisinde oldukça önemli yer tutuyor. Egzersizin pek çok yararlı etkileri var. Fiziksel aktivitesi az olan, sigara içen, obez olan hastalar kalp hastalıkları açısından daha riskli durumdalar. Egzersiz tüm bu faktörlerin tedavisinde bir ajan olarak kullanılıyor. Egzersiz yapan bir insanın kalp hastalığına yakalanma riski daha az. Egzersizin faydalarını şöyle sıralamak mümkün;

*Kan yağlarını düzenler

*Tansiyonu düzenler

*Kan şekerini kontrol altında tutar

. Kardiyak rehabilitasyon nedir?
Kardiyak rehabilitasyon tek başına egzersiz programı değildir. Kalp hastalığı geçiren kişilerde birtakım fiziksel, ruhsal değişiklikler oluyor. Bu değişiklikler sosyal rollerin yapılamamasına neden oluyor. Kardiyak rehabilitasyon, tüm bu oluşan bozuklukların düzeltilmesi için yapılan faaliyetlerin bütününe verilen isim. Egzersiz bu programın yalnızca bir parçası.

“KALP HASTALARI YAPILAN EGZERSİZDEN BÜYÜK FAYDA GÖRÜYOR”
. Kalp hastalarının ne tür sporlar yapabileceğini neye göre belirliyorsunuz?

Kardiyak rehabilitasyonun ilk aşaması, hastanın değerlendirilmesi. Bu değerlendirmeyi tek bir hekim değil, bir ekip yapıyor. En önemli şey, kişinin egzersiz yapmasına engel olacak bir durumun olup olmadığının belirlenmesi. Eğer egzersize engel bir durum yoksa, kalp hastaları egzersiz yapabiliyorlar. Yapılan egzersizden de son derece fayda görüyorlar.

. Bir kalp hastası ne tür durumlarda tek başına egzersiz yapamaz?
* Kan şekeri kontrol altında olmayan hastalar

* Ciddi tansiyon bozuklukları olanlar

* 3-4. Derece kalp yetmezliği olanlar

* Ciddi ritim bozukluğu olan hastalar

Öncelikle bu durumda olan hastaların medikal tedavilerinin düzenlenmesi, daha sonra bu egzersiz programlarının bir hekim kontrolünde yapılması gerekiyor.

“KALP HASTALARINA ANİ HIZLANMALAR İÇEREN SPORLARI ÖNERMİYORUZ”
. Kış aylarında kalp hastaları ne tür sporlar yapabilirler?

İyi planlanmamış sportif aktivite hastanın spora devam etmesini engelleyebiliyor. Her şeyden önce sporun çok iyi planlanması lazım. Hiç risk taşımayan hastalar açık hava sporlarını rahatlıkla yapabiliyor.
Az riskli kalp hastalarına da daha çok salon sporlarını öneriyoruz. Daha çok yüzme, yürüme, aerobik ve dayanıklılık egzersizlerini öneriyoruz. Ani yavaşlamalar ve hızlanmalar içeren sporları kesinlikle önermiyoruz.

. Her gün ne kadar süre egzersiz yapılmalı?

Dayanıklılık ve kardiyak egzersizlerinin her gün yapılmasına gerek yok; ama haftada en az 3, ideal olanı da 5 defa yapılmasıdır. Egzersizin 30-45 dakika arasında sürmesi gerekiyor.


İçeriği Paylaşın