Kalp Ritmi Bozulursa

Kalp Ritmi Bozulursa

Kalp Ritmi Bozulursa

Bizi Takip Et


Bazı kalp ritm bozuklukları (aritmi) kalp durmasına neden olup ani kardiyak ölüm ile sonuçlanabiliyor. Kalbin hızlı atması, halsizlik, çarpıntı, nefes darlığı, baygınlık gibi belirtileri oluyor.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Duhan Fatih Bayrak, her yaşta rastlanan kalp ritm bozukluklarıyla ilgili “Kalbin hızlı atması, halsizlik, çarpıntı, nefes darlığı, baygınlık ve nabzın düzensiz olması gibi belirtileri olan ve ailesinde ritim bozukluğu hikayesi olan bir kişinin mutlaka bir hekime görünmesi gerekir” diyor. Doç. Dr. Duhan Fatih Bayrak, kalp ritm bozuklukları (aritmi) ile ilgili soruları yanıtladı.

ARİTMİ NEDİR?
Aritmi, kalp ritim bozukluklarının genel adıdır. Kalbin düzensiz çalışması, normalden hızlı ya da yavaş çalışması aritmi olarak tanımlanır. Aritmi ya da kalp ritim bozuklukları bilinen hiçbir kalp hastalığı olmayan sağlıklı genç bireylerde ortaya çıkabileceği gibi, yapısal kalp hastalığı olan bireylerde de sıklıkla gözlenen bir patolojidir. Ritim bozukluklarının kalpte kulakçık ve karıncıktan kaynaklanan değişik tipleri vardır. Bazı tipte ritim bozuklukları ailesel olup genetik olarak geçiş gösterebilmektedir. Bazı ritim bozuklukları iyi huylu olup hayati tehlike oluşturmazken, bazı ritim bozuklukları kalp durmasına neden olup ani kardiyak ölüm ile sonuçlanabilir.

ARİTMİ’NİN GÖRÜLME SIKLIĞI VE CİNSİYETE GÖRE RASTLANMA ORANI NASILDIR?
Aritmiler sıklıkla yapısal kalp hastalığı (koroner arter hastalığı, kapak hastalığı, hipertansiyon) olan orta ileri yaşlı insanlarda belirgin cinsiyet farkı olmaksızın izlenmektedir. Fakat yeni doğan bebekler dahil genç sağlıklı bireylerde de ritim bozukluğuna rastlanabilir.

ARİTMİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Aritmiler sessiz ve şikayetsiz olabilir. En önemli belirtileri kalbin hızlı atması, halsizlik, çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve bayılmadır. Aritmide görülen belirtilerin şiddeti hastalığın şiddetine göre değişir. Nabız yüksek ya da tam tersine yavaş olabilir. Belirtiler ani başlangıçlı çarpıntı ya da ara sıra gelen kalpte tekleme hissi şeklinde de olabilir.

ARİTMİNİN NEDENLERİ NELERDİR?
Aritmi nedenleri arasında, koroner arter hastalığı, kalp kapak hastalıkları, kalp yetmezliği, kandaki elektrolit bozuklukları (sodyum ve potasyum gibi), kalp kasındaki anormallikler (kardiyomiyopatiler), kalp krizi sonrasında oluşan hasarlar, kalp ameliyatından sonraki iyileşme süreci, genetik geçişli hastalıklar en sık rastlanılanlardır. Bunların dışında da çeşitli ilaçlar, madde bağımlılığı, kafeinli veya enerji veren içecekler, stres aritminin diğer nedenleri arasındadır.

HANGİ DURUMLARDA ARİTMİDEN KUŞKULANMAK VE HEKİME BAŞVURMAK GEREKİR?
Aritmiden kuşkulandıran durumlar kalbin hızlı atması, halsizlik, çarpıntı, nefes darlığı, baygınlık ve nabızların düzensiz olmasıdır. Bu bulgular ile ailesinde ritim bozukluğu hikayesi olan bir kişi hiç zaman kaybetmeden hekime başvurmalıdır.

ARİTMİLERİ VE NEDENLERİNİ TEŞHİS ETMEK İÇİN HANGİ TESTLER YAPILIR?
• Elektrokardiyogram (EKG)
• Ritim Holter (24 saat ritim takibi), Event Recorder (uzun süreli ritim takibi)
• Efor Testi
• Ekokardiyogram
• Kardiyak kateterizasyon ve koroner anjiyografi
• Elektrofizyolojik çalışma (EFS).


İçeriği Paylaşın