Kalp sağlığı Ve Yoga

Kalp sağlığı Ve Yoga

Kalp sağlığı Ve Yoga

Bizi Takip Et


Hastalıklar neden oluşuyor? Kalp hastalıklarında stresin, üzüntünün etkisi ne? Yoganın kalp sağlığı açısından faydaları var mı? By-passlılar yoga yapabilir mi ?İşte, yoga ve kalp sağlığıyla ilgili merak edilen tüm bu soruları Dr. Neslihan İskit’e ilettik. İşte yanıtları:

. Yoga nedir?

“Yoga, bir tamamlayıcı sağlık sistemidir ve gücü, çeşitli kalp hastalıklarını önlemek ve tedavi etmek için geniş ölçüde kullanılmaktadır. Yoga hiç şüphesiz güvenilir bir holistik sağlık yoludur.”

YOGA, TANSİYONU DÜŞÜRÜR”

. Yoga, kalp ve damar sağlığımızı nasıl etkiliyor?
“Yoganın, tekrarlanan kalp krizleri, hipertansiyon ve koroner kalp hastalıkları gibi kardiyovasküler hastalıkları önlemek konusunda önemli bir rolü vardır. Yoga, beyinde endokrin faaliyetini kontrol eden hipotalamusu doğrudan etkiler ve kalp krizlerini önlemeye yardımcı olur.
Tam bir yoga programı, egzersizler (asanalar), nefes kontrolü (pranayama), uyku kontrolü (yoga nidra) ve zihin kontrolü (meditasyon) gibi egzersizlerden oluşur ki bunlar, kardiyak sağlığın temel taşlarıdır ve aynı zamanda da tüm dünyada kardiyologların hastalarına yogayı önermelerinin nedenidir.


Yoganın tedavi yararları arasında kalp sağlığını güçlendirmesi, tansiyonu düşürmesi, kronik stresi azaltması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve beyin fonksiyonlarını desteklemesi sayılabilir.

Kalp hastalığı, modern çağın ciddi ve yaygın bir sorunudur. Doğasında psikosomatik bir rahatsızlıktır. Uygunsuz yaşam tarzı, yanlış beslenme alıkanlıkları ve olumsuz düşünce kalıpları, kalp hastalıklarının tetiklenmesinde önemli rol oynar. Düşüncelerimiz, duygularımız ve hislerimiz, vücudumuzu ve zihnimizi etkiler. Olumsuz duygular, bütün vücutta kimyasal süreçler başlatır. Damar duvarlarında oluşacak herhangi bir iritasyon – kanda yüksek yağ oranı, sigara ve yüksek tansiyon gibi – kalp hastalıklarına yol açabilir. “

. Yoganın sağlık ve hastalıklar üzerine olan etkisi nasıl açıklanıyor?


“Yogadaki Vedik bilgelik, sağlık üzerinde doğrudan etkisi olan dört alana vurgu yapmaktadır. Bunlar:
Achaar – Ahlak değerlerini temsil eder; dürüstlük, iffet, şefkat ve nezaket.
Vichaar – Düşünce tarzımız, yaşam tarzımızı etkiler. Hayata karşı olumlu bir tavır sergilerseniz, zihninizden olumsuz düşünceleri de atarsınız.
Vyayahaar – İstenmeyen alışkanlıkları, olumlu alışkanlıklarla değiştirmenizi sağlar. Değişimden korkar ve eski olumsuz davranışlarımıza tutunursak, yogada başarılı olamayız.
Ahaar – Yiyecekler, vücudumuzu ayakta tutar. Yediğimiz şeyler zihnimizi doğrudan etkiler. Doğru ve sağlıklı yiyecekler, vücudumuzu ve zihnimizi besler. Aşırı yemekten kaçının ve ortalama miktarda yiyin.

Bu faktörlerden birindeki dengesizlik, vücut, zihin ve ruh arasındaki uyumsuzluğa yol açarak hastalıklara kapı aralar. Meditasyon ve yoga sayesinde zihinsel olarak rahatlamak, damar sklerozunun (kalbin iç duvarlarında yağ birikimi sonucu damar tıkanıklığı oluşumu) engellenmesinde büyük rol oynar. Kardiyovasküler sistem
üzerinde doğrudan ve dolaylı olarak yaptığı çok çeşitli olumlu etkiler nedeniyle, yoga kalp sağlığında önemli rol oynamaktadır.

. Olumsuz duyguların vücudumuzdaki hastalık yapıcı etkilerinin silinmesinde yoga ne kadar etkili? Kalp sağlığımızın korunmasında nasıl bir işlevi var?
“Yoga yaşam tarzı, kardiyovasküler kalp hastalıklarının önlenmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olabilir. Doğru yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları, kalp hastalıklarından kaçınmakta önemli rol oynar. Yoganın modern yaşamın olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak konusunda hayati önemi vardır. Kişi her gün yoga uygulamasına geçtiğinde, kardiyak hastalıkların gelişimin durmasında kesinlikle yardımcı olur. Yogadaki fiziksel faaliyet, kardiyak sağlığı güçlendirir ve kişiye kendini iyi hissettirir.
Yoga, bir sağlıklı yaşam tarzıdır. Kalp, vücudumuzdaki diğer kaslardan farklı değildir ve sürekli olarak çalışır. Bu yüzden, kullanıldıktan sonra dinlenmeye ihtiyacı vardır.

Yakın zamanda yapılan araştırmalar, kalp hastalıklarının tersine çevrilebileceğini ve önlenebileceğini göstermiştir. Kişinin yaşam tarzını değiştirmekle daha sağlıklı bir kalp yaratabileceği söylenmektedir.  Kalp hastalığı olan insanlar, duygularını kesinlikle bastırmamalıdırlar. Bunun yerine destek gruplarına katılmalı veya arkadaşlarından destek almalı, mutlaka duygularını dışarı vurmalıdırlar. Birçok kişi bastırılmış duygularını fiziksel bedenleriyle, hastalık olarak ifade etmektedirler.
Kardiyologlar, düşük yağlı beslenme alışkanlığının, tercihen vejetaryen yiyeceklerin,  orta seviyede egzersizin, olumlu bir zihin yapısının ve yoga uygulamasının, hastalıkların tedavisinde etkili olduğunu söylemektedirler. Yoga yolu, sağlıklı insanlarda stresin önlenmesinde, hastalıkların tedavisinde yardımcı olmakta, fiziksel bedene güç kazandırmakta ve kilo kaybı sağlamaktadır. Yoga, derin gevşemeye ve bedensel, zihinsel ve ruhsal sağlığa götürmektedir.
Yoganın beş temel parçası şunlardır:

1. Yoga duruşları, yani asanalar
2. Pranayama, yani nefes egzersizleri
3. Yoganidra, yani derin gevşeme
4. Hayalde canlandırma, imajinasyon
5. Meditasyon

. Yoga duruşları yani asanalar konusunda bilgi verebilir misiniz?
“Yoga üstatları, rahat ve sağlam olan bir duruşun bir asana olduğunu söylerler. Sağlamlık ve iyilik duygusu, asananın sonuçlarıdır. Asana uygulamaları, bize dik oturmayı, kendimizi sağlıklı tutmayı ve zihni düşüncelerden arındırmayı öğretir.
İnsan bedeninin sağlığı, dokuların sağlığına dayanır. İnsan bedenindeki organlar, dokulardan oluşur. Asana uygulaması, temiz oksijen sayesinde dokuları yeniler. Dokuların beslenmesi için gerekli olan elementler, kan sayesinde onlara taşınır. Dolaşım sistemi, dokuların beslenmesinde önemli rol oynar. Kalp, vücuttaki en güçlü kastır. Doğru yoga uygulamalarıyla daha sağlıklı hale getirilebilir. Kalbin büzülmesi ve gevşemesi, kanın bütün vücutta dolaşmasını sağlar.
Yoga egzersizleri, sıkı çalışan kalbe iyi bir masaj sağlar. Asanalarda çok az kas faaliyeti vardır. Bu şartlar altında, kalbin yavaşlama eğilimi oluşur ve kontrollü bir şekilde atar. Kas faaliyeti daha az olduğunda, daha az karbondioksit üretimi gerçekleşir. Bu da kalp üzerindeki baskıyı azaltır.
Asanalar, hasta bir kişide bile kardiyovasküler etkiyi artırır. Asanalar, yoga vücuda sağlamlık ve istikrar kazanırdan temel unsurlardır. “

. Olumlu düşünmek herhalde çok önemli?
“Vücutta dolaşım gibi istem dışı hareketler, otonom sinir sistemi ve endokrin sistemi tarafından kontrol edilir. Otonom sinir sistemi, ikiye ayrılır: Sempatik ve Parasempatik.
Sempatik sinir sistemi tetiklendiğinde, kişinin stres seviyesi artar. Stres, kalp atışlarını hızlandırır. Yine, bu sistem aşırı tetiklendiğinde, HDL seviyesinde azalmaya, LDL seviyesinde ve vasküler spazmlarda artışa yol açar. Vücuttaki bu değişiklikler, damar sklerozuna, plak oluşumuna ve pıhtılaşmaların daha yoğun ve katı hale gelmesine neden olur. Uzun süren stres durumları, hipertansiyon, şeker vs. gibi psikosomatik hastalıklara yol açar.
Parasempatik sinir sistemi, sempatik sisteme karşı çalışır ve amacı stres seviyesini dengelemektir. Yoga uygulaması, parasempatik sistemi tetikler ve stresle mücadelede yardımcı olur.  Olumsuz duyguların (öfke, düşmanlık, kırgınlık, kıskançlık, korku, kibir, bencillik ve eleştirellik gibi duygular) zihne hakim olmasının önlenmesine dikkat edilmelidir. Bu olumsuz duygular, kalp kasının hassasiyetini artıran hormonlar salgılanmasına neden olur. Olumsuz duygular, aynı zamanda kişinin bağışıklık sistemini zayıflatarak sağlığın genel olarak kötüleşmesine yol açar. “

. Yoga hareketlerini uygularken nelere dikkat etmeli?
“Asana uygulamasında, kişi kaslarını esnetebilir ama bunun için gevşemenin çabayla sağlanması gerekir. Bu gevşeme, iç organların fonksiyonlarının ve etkilerinin güçlenmesini sağlarken, bu organlara giden kanı da düzenler.
Akıldan çıkarılmaması gereken birkaç şey:
• Yoga egzersizlerinin başarıyla bir ilgisi yoktur.
• Yoga, içe dönmeye, zihni ve gevşemeyi asanaya odaklamaya yardımcı olur.
• Daima, asanayı mükemmel şekilde uygulama arzusundan arınmış, çabasız bir tutum benimseyin.
• Esnemeyi zorlamayın ve daima kendi esneklik ölçünüzü kabullenin. Asla başka birini taklit etmeyin.
• Rahat olun. Yavaş hareket edin. Acı, asla yoganın bir parçası olmamalıdır.
Sağlıklı Bir Kalbe Giden Yoga Yolu – Asanalar

Anjali Mudra
Anjali kelimesinin anlamı onurlandırmak, süslemek, kutlamaktır. Bu mudra veya hareket, aynı zamanda Hrdayanjali Mudra olarak bilinir ki anlamı benliğe veya kalbe saygı göstermektir. Bu mudra, huzurlu bir zihin durumu yaratmak için harika bir yoldur. İçteki ilahi güce saygının bir ifadesidir.
Yararları
• Enerjilerimizi dengelememize yardımcı olur ve bu arada kalbin duaya açılmasını sağlar.
• Beyni sakinleştirmeyi sağlar ve stres seviyesini azaltır.
• Ellerde esnekliği artırır ve dengeyi güçlendirir.
Adımları:
• Bağdaş kurarak rahat bir şekilde oturun. Nefes alın ve ellerinizi birleştirin.
• İki elinizi birbirine bastırarak kalbe yakın tutun.
• Baş duada olduğu gibi hafifçe öne eğik durmalıdır.
• Bir huzur duygusu hakim olana kadar bu mudrayı 5 dakika sürdürün.
Swastikasana
Yararları
• Konsantrasyon becerisi güçlenir.
• Karın kasları gelişir.
• Kalbe yüklenen baskı azalır.
• Omurganın fonksiyonu gelişir.
Adımları:
• Omurganız dik duracak şekilde bağdaş kurarak oturun.
• Sağ topuğunuzu, sol kalçanızın iç tarafına yerleştirin.
• Sol topuğunuzu tutarak sağ kalçanızın iç tarafına yerleştirin.
• Ellerinizi dizlerinizin üzerine koyun.
• Omurganızı dik tutarak gözlerinizi kapayın ve zihninizi tüm düşüncelerden arındırın. Dinginleşin.
• Bu pozisyonda 10 dakika oturun.

. Kalp sağlığı ve nefes egzersizleri arasında nasıl bir etkileşim var?

“Bu güçlü bir yoga tekniğidir ve yoga uykusu sayesinde kişinin kendi vücuduyla ilgili farkındalığını artırmasına ve derin gevşeme sağlamasına yardımcı olur. Bunu dümdüz sırtüstü yatarak yapmanız gerekir. Gözlerinizi kapayın ve ciğerlerinizdeki havayı tamamen boşaltın. Mükemmel dinginlik sağlamak için zihinsel olarak herhangi bir mantrayı tekrarlayın. Bir dinginlik durumuyla yapıldığı için, ruhsal bir enerji üretir ve vücuttaki bütün organlar bu enerjiyi alır. Bu enerji, zihinde bilinçaltı seviyede çalışır. Bunun sonucu olarak, bütün fiziksel ve zihinsel bozukluklar ortadan kalkar. Güven, güçlü irade ve konsantrasyon artar. Zihin huzuru gelir ve kişiyi dinginliğe, zihin netliğine ulaştırır. “

. Hayalde Canlandırma yani imajinasyon nedir? Düşünce gücü ile sağlıklı yaşamı çağırmak gerçekten mümkün müdür?
“Zihinde, zihni dinginleştirecek ve huzur verecek imgeler canlandırılır. Bunun bilinçli olarak yapılması ve zihnimizde yaratılmaları için çaba harcanması gerekir. Bu hareket, zihinsel ve fiziksel zihinlerimizi iyileştirmek için harika bir yoldur. Kalbinizi sağlıklı, size rahatsızlık veren tüm hastalıklardan arınmış bir organ olarak hayal edin. Sağlığı düşünürseniz, sağlıklı olursunuz. Zihninizde sadece olumlu imgeleri resimlendirin ve onaylayın. Sağlıklı bir kalp imgesi, vücudun zihindeki görüntüye olumlu tepki vermesini ve hayali gerçeğe dönüştürmesini sağlar. “

. Meditasyon nedir, kalp sağlığı açısından nasıl bir önemi vardır?
“Meditasyon, etkili bir stres azaltıcıdır. Rahat bir pozisyonda oturun. Derin bir nefes alın, kısa bir süre tutun ve verin. İçinizde hissettiğiniz gerilimleri nazikçe serbest bırakın. İkinci bir derin nefes alın, kısaca tutun ve salın. Sizi huzursuz eden bütün düşünceleri kafanızdan atın. Üçüncü kez derin nefes alın ve yavaşça verin. Bütün enerjileri ve dikkat dağıtıcı şeyleri vücudunuzdan atın ve huzurlu, dingin, sakin bir zihin durumuna girin. Dikkatinizi kalbe verin. Sevginin, şefkatin, bağışlayıcılığın ve anlayışın olumlu titreşimlerini hissedin. Bu içinizi bir iyilik ve dinginlik duygusuyla dolduracaktır.


İçeriği Paylaşın