“Kendi Dişleri İmplant Gibi Kullanıldı”

“Kendi Dişleri İmplant Gibi Kullanıldı”

“Kendi Dişleri İmplant Gibi Kullanıldı”

Bizi Takip Et


35 yaşındaki genç hastanın kendi dişleri korunup üstelik de implant gibi kullanılarak box teknik uygulandı. Böylelikle hastanın kendi dişleri de kurtarılmış oldu. Ankara’da yaşayan 35 yaşındaki Erman Çelenk, ön diş grubunda sallanma ve kemik kaybı ile ilgili defalarca doktorlara başvurdu. Doktorlar kendisine, ‘Bu dişleri çekmeden size hiçbir tedavi uygulayamayız’ dedi. Bu arada yine doktor arayışına başladı ve sosyal medyadan Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer’i bularak kendisine ulaştı. Yaşı, sürece uyumlu bir hasta olmasının yanı sıra sigara içmiyor olması gibi tüm bu özellikleri göz önünde bulundurularak, operasyonun yapılıp yapılmayacağını saptamak için röntgen ve tomografi çekimi yapıldı.

8 YILDIR AĞZINDA FINDIK KADAR KİSTLE YAŞIYORDU

Tomografinin sonucunda; hastanın alt çenesinde ciddi bir kist olduğu ve bu kistin ortalama bir fındık büyüklüğünde olduğu ve çene ucu-altçene ön bölgesinde kistin 8-9 yıldır ağzında olduğu ve dilaltında ciddi bir şiş olduğu klinik olarak görüldü. Radyolojik tetkiklerde de hastanın ön diş grubunun içine kadar yayılmış olan yaygın bir kemik ve kistin yapmış olduğu rezorpsiyon olduğu (diş dokusunun yıkılması) net bir şekilde ortaya çıkıyordu.

Dr. Tanfer, hasta ile yaptığı görüşmeler sonucunda hastaya şunları söyledi: “Biz sizin dişlerinizi kurtarabilmek için elimizden gelen gayreti gösteririz. Siz de bizim istediğimiz gibi beslenirseniz, bizim söylediğimiz gibi hayatınıza devam ederseniz bu operasyonu yaparız.”

HAVADA DURAN DİŞLER İMPLANT OLARAK KULLANILDI

Dr.Tanfer, yaptıkları operasyonları şu sözlerle anlattı: “Hastanın kanallarını açıp kisti dışarıya çıkardık. Ödem ve şişlik indi. Antibiyotik tedavisi uyguladıktan sonra hastaya Box teknik operasyonu yapmaya karar verdik. Operasyon esnasında hastaya geniş bir alanda insizyon (kesi) yapıldı. Aynen röntgende gördüğümüz gibi net bir şekilde gördük ki; öndeki üç diş havada duruyor. Hazırlıklıydık, önceden kendisine spit hazırlamıştık, önce spitleri yerleştirdik. Bundan sonra dişlerini ligatüre (sabit ortodontik tedavilerde kullanılan teli braketlere bağlamak için kullanılır.) ettik. Sonra ameliyatlarını yaptık. Ameliyatının sonucunda da ciddi bir kemik kaybı olduğunu açık ve net olarak gördük. Burada tabii hastanın büyük ve geniş kaybı lingual tarafta (dişlerin arkasından) ve vestibüler taraftaydı, bu üç diş de havada duruyordu. Biz bu üç dişi askıya alarak ligatür telleri ile bağladık. Önce senfis bölgesine Box teknik operasyonu uyguladık. Polilaktik asitleri lingual ve vestibül taraftan yerleştirdik. İçerisine kemik greftlerini doldurduk. Ondan sonra da membran koyarak hastanın insizyon yerini kapattık. Sonrasında da açılmış olan kanallarını doldurarak kanal tedavisini tamamladık. Şimdi bu aşamadan sonra da havada duran bu dişleri aynı bir implant gibi kullanıp hastanın uzun vadede kendi dişlerini kullanması için elimizden gelen gayreti gösterdik. Sonuçlarını en iyi şekilde alacağımıza da inanıyorum. Sabır ve hastanın bakımı, olumlu bir sonuç ortaya çıkaracaktır.”

Dr.Tanfer, “Box teknik operasyonlarında bilindiği gibi hastanın çene kemiği kayboluyor. Kaybolan çene kemiğinin üzerinde hasta genelde dişsiz oluyor ve biz bunun üzerine Box teknik uyguluyoruz.  Biz burada hastanın kendi dişlerini koruyarak bir implant gibi kullanarak box teknik uyguladık. Kendi dişlerini de kurtarmış olduk. Bu operasyonun en önemli özelliği hastanın kendi dişlerini kurtarmış olmamızdır. Yoksa periodontal hastalıklarda box teknik operasyonları daha önce de yapılıyordu, fakat bu tür vakada ilk kez uyguladık. Ben hastanın öncelikle kendi dişlerinin kurtarılmasına inanan bir hekimim. Hastamızın dişlerini kurtarmamız çok iyi oldu, umarım sonuçları da istediğimiz gibi iyi olur” dedi.

BOX TEKNİK NEDİR VE NASIL UYGULANIR?

Box teknikte, kaybolan kemik dokusunun üç boyutlu olarak yeniden yapılandırılması hedeflenir. Yıllar önce dişlerini kaybetmiş ve eriyen çene kemiği nedeniyle protez kullanamayacak hale gelmiş kişilere de bu teknik sayesinde sabit protez uygulanabilir. Operasyon ile eriyebilen, dokuyla uyumlu ‘polilaktik asit plakaları’ özel bir yöntem ile çene kemiğine yerleştirilebilir. Ardından hayvan kemikleri birtakım işlemlerden geçirilerek elde edilen ve kemik bankalarından temin edilen kemik grefti ile yapılandırılır ve iyileşmesi beklenir. Uygulamanın üzerinden 6-8 ay geçtikten sonra sağlıklı kemik dokusu elde edilir. Hasta yerleştirilen implantlar ile yepyeni dişlere sahip olur.


İçeriği Paylaşın