Kilonuzu Nasıl Korursunuz?

Kilonuzu Nasıl Korursunuz?

Kilonuzu Nasıl Korursunuz?

Bizi Takip Et


Kalıcı kilo vermenin formülü nedir? Duygusal açlığımızı nasıl kontrol edebiliriz? Nasıl bir ortamda yemek yemeliyiz? Diyetle verilen kilolar nasıl korunabilir? Bir kaçamak sonrasında ertesi gün bir öğün kırmızı et, bir öğün beyaz et yiyen bir kişi ekmek tüketmemeli midir? Hepobur diyet nedir? Hepobur diyette ne kadar zamanda nasıl kilo verilir? Verilen kilolar kalıcı olur mu? Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç Sağlığım İçin Herşey’in Sağlıklı Beslenme ve Diyet köşesinde kalıcı kilo verme yöntemlerine ve kilo korumaya dair önemli bilgiler verdi.

. Kalıcı kilo vermenin formülü nedir?
“Kalıcı kilo vermek için düzenli olarak her gün 2,5 litre su içmek birinci kuraldır. İkinci kural ise hızlı verilen kilolar hızla geri alınır. Sabırlı olmak gerekir. Hem sağlıklı hem de kalıcı olabilmesi için ayda 4-5 kilo civarında verilmelidir. Daha sonraki aşamalarda hep bir porsiyon ölçüsünde beslenilmeli ya da porsiyonları kişi kendi kapasitesince küçülterek midenin büyümemesi için elinden geleni yapmalıdır. Ayrıca diyetin yeme alışkanlığı olarak düzene sokulması önemlidir. Diyet kişinin yaşam tarzına, beslenme şekline, kilosuna, sağlık durumuna, aldığı ilaçlara, geçirdiği operasyonlara göre ayarlanmalıdır. Sürekliliğinin sağlanabilmesi için de yeme alışkanlıklarının düzenlenmesi gerekir. Mide kapasitesini küçülttükten sonra tekrar büyütülmemelidir. Mide ağrıdığı zaman çok yemek yendiği anlaşılmalıdır.”

DUYGUSAL AÇLIĞIN KONTROLÜ

. Duygusal açlığımızı nasıl kontrol edebiliriz?
“İki tip insan vardır; kimisi sıkıntıya girdiği zaman yemekten medet umar, kimisi tamamıyla yemeden kesilip hızlı bir şekilde zayıflar. İkisi de sağlıksızdır. Duygusal açlığı yaşamamak için yeme alışkanlığı düzene sokulmalı ve diyet yaşam tarzı haline getirilmelidir. Yoksunluk sendromu çekmemek için sevilen yiyecekler diyete sokulmalı, sevilmeyenler çıkarılmalıdır. Yasak olan yiyeceklere saldırmak işi zorlaştırır; olay kilo almaya evrilir. Bunların sadece porsiyonlarına dikkat etmek gerekir.”

. Nasıl bir ortamda yemek yemeliyiz?
“Hepobur diyet bir bakış açısıdır. Kişilerin profesyonel anlamda uygulayacakları bir beslenme programı olabilir ama profesyonel yardım alınması diyette önemlidir. Çünkü sağlık ve kilonun kalıcı olması için bu gereklidir. İlk önce kan tahlili yapılır. Uzman bir doktorla birlikte insülin ve tiroite bakılarak sağlık kontrolünden geçirilir. Kişi bir saatlik bir görüşmeye alınıp diyetten önce yeme alışkanlıkları, beslenme şekli, sevdikleri ve sevmedikleri, hayat tarzı, kolay ulaşılabilir yiyecekleri mi yoksa kendi yapıklarını mı tercih ettiği konuşulur. Her şey kişinin beslenme durumuna ve yaşam tarzına uyacak şekilde ayarlanır. Duygusal açlığı yaşatmayacak bir beslenme program hazırlanır.”

“TATLI HAFTADA İKİ GÜN TÜKETİLMELİ”

. Danışanlarınıza ekşi veya tatlıyı tercih edişlerine göre ara öğünlerde neler öneriyorsunuz?
“Haftada iki gün tatlı önerilir. 16.00-17.00 ara öğününde ince bir dilim pasta sütle birlikte yenebilir. Diğer günlerde de 2-3 tane incir ve yanında prebiyotik yoğurt tüketilebilir. Meyveli müsli bir alternatif olabilir. O da yoğurt ve sütle karıştırılıp tüketilebilir. Dört tane kayısı da yoğurtla beraber ya da badem ve cevizle birlikte yenebilir. Böylece kan şekeri dengelenir. Yoğurt yerine 20 badem, 30 fındık ya da 10 tam ceviz kullanılabilir. Meyve mutlaka yağlı tohumlarla ya da proteinle birlikte tüketilmelidir. Çünkü meyve de bir karbonhidrattır. Ama glisemik oranı yüksek meyveler tercih edilebilir. Ölçüleri de çok önemlidir.
Ara öğünde ekşi pek önerilmez. Ama bir paket light bisküvinin yanında tatlandırıcı ile yapılmış bir naneli limonata olabilir. Ekşi sevenler genellikle acıyı da çok sever. Baharat da metabolizmayı hızlandırır. Mide rahatsızlığı yoksa yemeklerde ve ara öğünlerde rahatlıkla baharatlar kullanılabilir.”

“BİR GÜNDE İKİ KARBONHİDRAT YENMİŞSE ERTESİ GÜN ÜÇ LİTRE SU İÇİLMELİ”

. Diyetle verilen kilolar nasıl korunabilir?
“Sağlıklı beslenme programı ile hepobur bir diyetle beslenilmelidir. Midenin kapasitesini büyütmemek gerekir. Midede şişkinlikler, gaz şikayetleri ve mide ağrıları gibi durumlar midenin kapasitesinin genişlediğinin en büyük göstergesidir. Bir gün iki karbonhidrat tüketildiyse yani makarna ve tatlı bir arada yendiyse ertesi gün üç litre su içilip protein ağırlıklı beslenilmesi gerekir. Normalde zaten günde 2,5 litre su içilmelidir ki burada sadece bir günlüğüne üç litre su tüketilmelidir. Proteine de dikkat edilmelidir. Bir öğün kırmızı et yendiyse diğer öğün mutlaka beyaz et olmalıdır. Ertesi gün protein tüketildiğinde alınan fazla karbonhidratı geri bildirim olarak yakar ve yağa dönüşmeden vücuttan suyla birlikte atılır.”

. Böyle bir kaçamak sonrasında ertesi gün bir öğün kırmızı et bir öğün beyaz et yiyen bir kişi ekmek tüketmemeli midir?

“Salata ile birlikte tamamlanması gerekir. Sabahleyin iki dilim ekmek peynirle birlikte yenilebilir. Sadece sabah ekmek tüketilmelidir.”

HEPOBUR DİYET NEDİR?

. Hepobur diyet nedir?
“Hepoburun altında yatan felsefe, vücudun hem proteinlere hem sebzelere hem meyvelere hem de karbonhidratlı yiyeceklere ihtiyacının olmasıdır. Çünkü birçok diyette karbonhidrat sınırlanır ya da tamamı ile kesilir. Kişi yoksunluk sendromuna girer. Karbonhidratlara sonrasında daha fazla saldırmaya başlar ve sağlıksız kilo verir. Vücutta yağlar yerine kaslar erir. Birçok canlı etobur ya da otobur olabilir ama insanlar hepobur olarak yaşamalıdır.  Sağlık için haftada iki gün makarna, haftada iki gün 16.00-17.00 arası proteinle karışık tatlı tüketilmelidir. Ekmek de unutulmamalıdır. Makarna ya da tatlı yenmediği günlerde 4-5 dilim ekmek mutlaka yenmelidir. Böylece metabolizma çalışır ve karbonhidratlar yağ yakmada işe yarar.”

YEME SIKLIĞI VE PORSİYON MİKTARI ÖNEMLİ

. Hepobur diyette makarna, pasta hatta mantı tüketebileceğimizi söylüyorsunuz. Bu diyetle ne kadar zamanda nasıl kilo veriliyor ve verilen kilolar kalıcı oluyor mu?
“Her seansta her hafta diyetin değiştirilmesi gerekir. Kişiye empati yapılarak ‘Canın ne istiyor?’ diye sorulmalıdır. Böylece diyetin içeriğindeki protein, karbonhidrat, vitamin ve mineraller çok iyi bir şekilde ayarlanabilir. Bu, ileride kilonun korunmasını sağlar. Önemli olan da hedef kiloya varıp kiloyu koruyabilmektir. Yeme sıklığına ve porsiyona dikkat edildiği ve neyin nerede yeneceği çok iyi bilindiği zaman o kilo rahatlıkla korunabilir.”


İçeriği Paylaşın