Kış Mevsiminde Nasıl Beslenmeli

Kış Mevsiminde Nasıl Beslenmeli

Kış Mevsiminde Nasıl Beslenmeli

Bizi Takip Et


Kış aylarının gelmesi ile soğuk havalar artık iyice kendini hissettirirken vücudumuz hastalıklara daha açık bir hale gelmeye başlar. Mevsim geçişleri ve yetersiz beslenme gibi sebeplerden dolayı bağışıklığımız zayıflar. Özellikle solunum yolu hastalıkları, grip, nezle, bronşit gibi gibi rahatsızlar sıkça görülür hale gelir. Hastalıklara yakalanmamak için bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanız gerekmektedir. Biruni Üniversite Hastanesi Diyetisyeni Melek Çankaya, yeterli ve dengeli beslenme, bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemli bir kısmını oluşturduğuna dikkat çekerek, kış aylarında beslenme hakkında bilgi verdi.

VİTAMİN ve MİNERAL AÇISINDAN ZENGİN BESİNLERİ TERCİH EDİN

Bağışıklık sistemini uyararak güçlendirmek için günlük beslenmenize mineraller ve vitaminler açısından zengin besinlere sık sık uygun porsiyonlarda yer vermelisiniz. Bazı besinleri özellikle beslenmenize ekleyerek bağışıklığınızı kuvvetlendirerek mevsim değişikliklerini sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz.

Kış aylarında evde geçirilen zamanın uzaması ve gün içerisinde güneşten daha az yararlanmamız kendimizi mutsuz, halsiz yorgun ve depresyonda hissetmemize neden olabilir. Bu durum iştah metabolizmamızı da olumsuz etkilemektedir.

Soğuk kış aylarında bu durumların önüne geçebilmek için beslenmemizde yapmanız gereken değişiklikler;

  • Elma, Portakal, Kivi, brokoli ve ıspanağı sofranızdan eksik etmeyin

Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için; A ve C vitaminlerinden zengin  elma, armut, nar, portakal, kivi, mandalina ve greyfurt gibi meyvelere; brokoli, havuç, lahana, maydanoz, ıspanak, gibi sebzelere mutlaka günlük beslenmenizde yer vermelisiniz. Zengin vitamin ve mineral içeriği ile beraber  kış mevsiminin vazgeçilmez meyvesi olan nar; zengin anti-oksidan kapasitesi ile kolesterolü düşürür, kalp sağlığına ve kansere yakalanma riskine karşı koruyucu etki gösterir.

  • Cilt kuruluğuna karşı badem, kabak çekirdeği ve bal kabağı tüketin

Havaların soğuması ile cildimiz kuruyarak çatlak oluşumuna neden olabilir. Buna ek olarak vücutta E vitamin yetersizliği derinin dokusunu ve kalitesini etkilerek deride koruyucu bir etki gösterir. Badem, kabak çekirdeği ve bal kabağı E vitamin kaynakları arasında bulunmaktadır.

  • Hafta 2-3 gün balık yemeyi ihmal etmeyin

Kış aylarında omega 3, kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini için  iyi bir kaynak olan balığı (somon,hamsi,ton balığı,vb) haftada  2-3 gün tüketmeye özen gösterin.

  • Muz, Hindi eti ve kakao ile kendinizi iyi hissedin

Serotonin hormonu, mutluluk ve neşe duygularının artmasını sağlayan aydınlıkta ve özellikle de güneş ışığında yüksek miktarda salgılanmasından dolayı kış aylarında salınımı azalır.Bu durum iştah metabolizmamızıda etkileyerek yaz aylarına göre daha çok acıkırız ve karbonhidrat içeriği yüksek besinlere doğru yönelmeler olur.Serotonin besinlerle alınamaz. Ancak yapıtaşı triptofan isimli bir aminoasit olan serotonin vücutta yapılır.

Serotonin miktarının artmasını sağlayan besinler bu aylarda günlük beslenmemize eklendiği zaman hem ruhsal hem de bedensel olarak kendiniz daha iyi ve güçlü hissedeceksiniz.Magnezyum, çinko, triptofan ve omega 3 içeren besinler; muz, hindi eti, süt, kakao, erik, ananas, ceviz, fıstık, domates, portakal, kefir, yumurta, badem, mandalina, susam, keten tohumu, yulaf yüksek oranda bu yiyecekler triptofan içeriği ile serotonin miktarının arttırılmasında büyük önem taşır.

  • Bol bol su için

Kış aylarında yaz aylarına göre tüketiminin zor olduğu söylenen ancak bir o kadarda metabolizmamız için önemli olan su tüketimine bu aylarda da dikkat etmeliyiz. Günlük aktivitenize,yaşınıza göre su kaybınıza dikkate almalı ve ödem oluşumunu engellemek için mutlaka su tüketiminize dikkat etmelisiniz.


İçeriği Paylaşın