Kız Kardeşin Böbreği Ağabeye Nakledildi

Kız Kardeşin Böbreği Ağabeye Nakledildi

Kız Kardeşin Böbreği Ağabeye Nakledildi

Bizi Takip Et


Memorial Hastanesi Organ Nakli ve Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Burak Koçak tarafından gerçekleştirilen kapalı böbrek nakli ameliyatıyla Zekiye Yüce’nin bir böbreği ağabeyi Ömer Lütfü Kış’a nakledildi. Ömer Lütfü Kış, kronik böbrek yetmezliği nedeniyle 7 yıldır tedavi görüyordu. Tek iyileşme şansı böbrek nakli olan Kış, kız kardeşi Zekiye Yüce’nin “Böbreğimi vereyim” teklifini ona bir şey olacak korkusuyla hep reddetti. Kapalı böbrek naklinin güvenilir ve az riskli bir operasyon olduğunu öğrenen Ömer Lütfü Kış, kız kardeşinin teklifini kabul ederek sağlıklı günlerine geri döndü.

Kız kardeşine zarar verir korkusuyla nakli reddetmişti
7 yıldır kronik böbrek yetmezliği tedavisi gören Ömer Lütfü Kış, tek tedavi şansı olan organ nakli için uzun süre bekledi. Kadavradan böbrek nakli olmak isteyen Kış, kız kardeşi Zekiye Yüce’nin böbrek verme isteğini ona bir şey olur korkusuyla hep reddetti. Ağabeyinin gözlerinin önünde erimesine tahammül edemeyen Zekiye Yüce ise büyük bir sabırla naklin yapılması gerektiğini savundu.

Memorial Hastanesi Organ Nakli, Genel Cerrahi ve Çocuk Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Münci Kalayoğlu ve Op. Dr. Burak Koçak ile tanışan iki kardeş, böylece yeni ve sağlıklı bir hayatın ilk adımını atmış oldular. Laparoskopik (kapalı yöntemle) Böbrek Nakli’ni Türkiye’de başarıyla uygulayan Memorial Hastanesi Organ Nakli ve Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Burak Koçak, Zekiye Yüce’nin böbreğini ağabeyi Ömer Lütfü Kış’a nakletti.

Uyanır uyanmaz kız kardeşini sordu

Sanki dünyanın yükünü sırtlamış gibi hissettiğini belirten Ömer Lütfü Kış’ın uyanır uyanmaz ilk sorusu ise kız kardeşinin durumu oldu. Ameliyattan sonra Ömer Lütfü Kış, yaşadığı değişimi şu sözlerle anlattı: “Başımda, eklem yerlerimde büyük ağrılar vardı. Halsizlik, isteksizlik duyuyordum. Şimdi sırtımdan büyük bir yük kalkmış gibi hissediyorum. Ticaretle uğraşıyordum. İşimi etkiliyordu. İşe bile gitmek istemiyordum. Sabah huzurlu kalkamıyordum. Oysa şimdi ciddi bir ameliyat geçirmeme rağmen öyle güzel uyanıyorum ki anlatamam. Münci Kalayoğlu ve Burak Koçak’ın sağlığıma kavuşmamda büyük emekleri var, onlara çok teşekkür ediyorum.”

Canlı vericiye büyük kolaylık
Memorial Hastanesi Organ Nakli ve Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Burak Koçak, kapalı yöntemle canlı vericilerin açık ameliyatın getirdiği sıkıntıları yaşamadığını söyledi. Açık ameliyat sonrası hastaların yara enfeksiyonları, fıtıklaşma, akciğerde hava gibi yan etkilerle de karşı karşıya kaldıklarını belirten Op. Dr. Koçak, kapalı ameliyatın ardından vericilerin yaşadıklarını şu cümlelerle anlattı: “Hastalar çok daha az ağrı çekiyor. Karşılaştırmalı çalışmalarda açık cerrahiye göre, kapalı yöntemle ameliyat olanların çok daha az ağrı kesiciye ihtiyaç duydukları ortaya çıkmıştır. Ameliyat olup ertesi gün hastaneden çıkıp evlerine gidebiliyorlar. Ayrıca böbrek nakillerinde en başarılı sonuçlar diyalize girmemiş hastalarda alınıyor. Ömer Bey de diyalize hiç girmemiş bir hastaydı. Bu yüzden ameliyat çok başarılı geçti. Bundan sonra normal yaşantısına rahatlıkla devam edebilecek” diye konuştu.

Bunun yarı sıra kadavradan bağışın da artmasının gerektiğini belirten Op. Dr. Koçak, “Her yıl binlerce insan organ nakli yapılamadığı için kronik böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını kaybediyor. Ancak organ bekleyenlerin sayısı her geçen gün artmasına rağmen, kadavradan nakillerin oranında bu sayı çok da yükselemiyor. Kadavradan bağış olmadığı için canlı vericilerden yapılan böbrek naklini daha kolay hale getirmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

Kaynak: Memorial Hastanesi web sitesi
(www.memorial.com.tr)


İçeriği Paylaşın