Kurban Bayramda Sağlıklı Nasıl Beslenilir

Kurban Bayramda Sağlıklı Nasıl Beslenilir

Kurban Bayramda Sağlıklı Nasıl Beslenilir

Bizi Takip Et


Kurban Bayramı, taşıdığı manevi değer ile toplumumuzda çok önemli bir yere sahiptir. Bu bayramın en büyük özelliği tatlı tüketimine ek olarak et tüketimi oranı da artmaktadır. Aşırı tatlı ve et tüketiminin özellikle kalp hastalığı, böbrek rahatsızlığı, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişilerde çeşitli sağlık problemlerine yol açabileceğine dikkat çeken Biruni Üniversite Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Prof. Dr. Fatma Çelik, “kronik hastalıkları olan kişilerin, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri gerekir” dedi. Birbirinden leziz et yemeklerinin ve tatlıların yapılıp sunulduğu, Kurban Bayramı’nı sağlık problemleri ile karşılaşmadan ve bayram sonrasında da kilo sorunu yaşamadan sağlıklı ve hafif bir şekilde geçirmek istiyorsanız, basit ama bir o kadarda etkili önerilerimiz olacak;

GÜNE DENGELİ VE SAĞLIKLI BİR KAHVALTIYLA BAŞLAYIN

Bayramların en güzel yanı büyük ve geniş sofralarda yemeklerin yenilmesidir. Güne doyurucu ve dengeli bir kahvaltı ile başlamak, gün içerisinde kontrolü sağlamınızda büyük bir role sahiptir. Kahvaltıdaki seçimlerimizi yağlı ve hamurlu yiyecekler yerine sofranızda peynir çeşitleri, bol salatalık, domates gibi söğüş sebzeler, süt, haşlanmış yumurta, tam tahıllı ekmek gibi sağlıklı ve hafif yiyeceklerden yana yapmalıyız.

KURBAN ETİNİ BİRKAÇ GÜN DİNLEDİRDİKTEN SONRA TÜKETİN

Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, pişirmede ve sonrasında sindiriminde zorluklara yol açmaktadır. Özellikle sağlık problemi olan kişiler Kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün dinlendirildikten sonra tüketilmelidir.

SAĞLIKLI PİŞİRME YÖNTEMLERİNİ TERCİH EDİN

Günlük hayatımızda olduğu gibi et yemeklerimizi hazırlarken ızgara, fırın, buğulama ve haşlama yöntemlerini kullanarak daha sağlıklı ve hafif yemekler ile misafirlerinize lezzetli sofralar hazırlayabilirsiniz. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli “kanserojen maddelerin” oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir.

Yapılan et yemekleri kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etlerde yanık ve besin kaybının yaşanmaması için çok yüksek sıcaklığa maruz bırakılmamalı; etlerin iç sıcaklığı en az 75 ºC olmalıdır.

ET YEMEKLERİNİ SEBZELERLE BİRLİKTE PİŞİRİN

Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle bir arada tüketilmesi hem besin çeşitliliğinin sağlanması hem de sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir tercih olacaktır.

KURBANLIĞINIZI VETERİNERE GÖSTERİN

Herhangi bir sağlık problemi ile karşılaşmamak için kurbanlığınızı veterinere gösterip, hijyen kurallarına uyum sağlandığından emin olunuz.

KRONİK HASTALIĞIINZ VARSA DİYETİNİZ DIŞINA ÇIKMAYIN

Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastalıkları olan kişilerin, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri önemlidir. Sağlık sorunları yaşamamaları için verilen programlarınızın dışına çıkmayınız.

SÜTLÜ TATLILARI TERCİH EDİN

Tatlı ikramı için hamurlu ve bol şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü tatlıları ya da meyve tatlılarını; Asitli ve şekerli içecekler yerine ise su, sade maden suyu, taze sıkılmış meyve suyu ya da bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Böylece hem kendi sağlığınızı hem de misafirlerinizin sağlığını düşünmüş olacaksınız.

BAYRAM ZİYARETLERİNE YÜRÜYEREK GİDİN

Fiziksel aktivite hayatımızın her anında olması gerektiği gibi bayramda da kendimize bu anlamda fırsatlar yaratmalısınız. Yakın olan yerlere yapılan ziyaretlerde yürüyerek yapmalıyız ve bunu bir yaşam tarzına dönüştürmeyi unutmayınız.


İçeriği Paylaşın