Lösemide Erken Tanının Önemi

Lösemide Erken Tanının Önemi

Lösemide Erken Tanının Önemi

Bizi Takip Et


30 Mayıs- 5 Haziran Dünya Lösemi Haftası nedeniyle Lösemi konusunda önemli noktalara değinen Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Necdet Üskent, “Löseminin önemi, diğer kanser türlerinin aksine yaşlıların olduğu kadar çocukların ve gençlerin de bu hastalığa yakalabilmesinden doğmaktadır” dedi.

Türkiye’de her yıl 1200 çocuğun lösemi hastası olmaya aday olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Necdet Üskent,  0-16 yaş grubundaki her çocukta löseminin görülebileceğini, çocukların kanserojen maddelerden, radyasyondan uzak tutulmasının ve mümkün olduğu kadar, organik gıdalarla beslenmesinin gerektiğini belirtti.

Lösemilerin kesin nedeninin belli olmadığını belirten Prof. Dr. Necdet Üskent, “Bazı virüsler, radyasyon, bir takım kimyasallar ve ilaçlar,  beslenme ve genetik yatkınlıklar gibi çevresel etkenler hastalığın ortaya çıkışında rol oynarlar” dedi.

“HASTALIĞIN ERKEN DÖNEMLERİNDE BELİRTİLER, NEZLE GİBİ SIK RASTLANAN HASTALIK BELİRTİLERİ OLDUĞU İÇİN GENELDE GÖZDEN KAÇAR.”

Hastalığın belirtilerinin, enfeksiyona yatkınlık, mikrobik hastalıklar ve ateş; kan pıhtılaşmasında rol alan trombositlerin yapımındaki azalma ile cildde morarmalar şeklinde kanamalar, diş eti kanamaları ve burun kanaması gibi çeşitli kanamalar olduğunu belirten Prof. Dr. Necdet Üskent şu bilgileri verdi:

“Ayrıca hastada kilo kaybı ve terlemelerin, lenf düğümlerinde şişliklerin, karında da şişkinlik hissi oluşur. Hastalığın erken dönemlerindeki halsizlik, kemik ve eklemlerde ağrılar gibi belirtiler ise nezle gibi sık rastlanan hastalık şikayetleriyle paralellik gösterir. Bu nedenle bu belirtiler genelde gözden kaçar.”

“LÖSEMİ TEDAVİSİ HASTALIĞIN TİPİNE VE HASTANIN İHTİYAÇLARINA GÖRE FARKLILIK GÖSTERİR.”

Tedaviyi hastalığın yaygınlığının yanı sıra hastanın yaşı ve genel sağlık durumunun  da etkilediğini belirten Prof. Dr. Necdet Üskent, lösemi hastalarının büyük çoğunluğunun kemoterapi tedavisi gördüğünü, kemoterapi tedavisinde tek bir ilaç kullanılabileceği gibi birden fazla ilaçtan oluşan kombinasyonların da uygulanabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Necdet Üskent sözlerine şöyle devam etti:

“Lösemi tedavisinde radyasyon veya radyoterapi gibi ışın tedavisi de uygulanabilir. Bu tedavi yönteminde yüksek enerjili ışınlar kanserli hücrelere yönlendirilerek hücrelerin büyümesi engellenir. Hastalığın bir başka tedavi yolu da kemik iliği naklidir. Kemik iliği naklinde, lösemiye yol açan kemik iliği yüksek doz ilaç veya ışınla ortadan kaldırılarak yerine sağlıklı bir kemik iliği dokusu konur. Sağlıklı kemik iliği bir vericiden alınabildiği gibi bazı hastalarda ise kendi kemik iliği de kullanılabilmektedir.

Çocukluk çağı lösemilerinde sadece standart konvansiyonel kemoterapi ile tam şifa yüzde 90 oranında sağlanabilir. Erişkin çağı lösemilerinde ise 1980’lerde yüzde 10 olan iyileşme oranın  şimdi  yüzde 40`lara çıktı.”

 


İçeriği Paylaşın