Ne Zaman Cerrahi Tedavi

Ne Zaman Cerrahi Tedavi

Ne Zaman Cerrahi Tedavi

Bizi Takip Et


Cerrahi tedavi;
– Omurgada tümörü veya apsesi olanlara,
– Yürüme zorluğu, elde beceriksizlik yapan dar kanal hastalarına,
– İlerleyici kas gücü kaybı, duyu kusuru ve refleks kaybı olacak şekilde kol sinirlerine ve   omuriliğe bası yapan boyun fıtıklarına,
– Tedaviye rağmen şikayetleri 4-6 hafta sürenlere,
– Omurga kırığı ve omurga kayması olanlara,
– Ciddi omurilik ve sinir basısı olanlara,
– Yapılan radyolojik incelemelerin (CT, MRI gibi ) problemin varlığını gösterilenlere önerilir.

Cerrahi yöntemler
1) Servikal laminektomi: 
Genel anestezi altında cerrah omurgaya arkadan ulaşır ve omurilik üzerindeki basıyı kaldırmak için arka yerleşimli kemik dokularını çıkartır. Omurilik rahatlatılır.
2) Önden basit diskektomi: Genel anestezi altında boyunun ön kısmına küçük bir kesi yapılır. İki omurga arasındaki disk dokusu mikroskop yardımıyla tamamıyla çıkartılır. Hasta ertesi gün taburcu edilir. Çıkartılan diskin yerine özel durumlar hariç kemik parçası (greft) konulmasına gerek yoktur.
3) Arkadan diskektomi: Genel anestezi altında boyun arkasından kaslar kesilerek eklem üzerine bir pencere açılır ve sinire bası yapan disk parçası çıkartılır.
4) Korpektomi: Bu işlemde cerrah diskler ile birlikte omuruda tamamen çıkartır. Amaç omuriliği tamamen rahatlatmaktır. Çıkarılan omur yerine kemik greft ve plak konulması gereklidir.

Bütün bu ameliyatlarda kemik parçası (greft) hastanın kalçasından veya kadavradan alınmaktadır. Amaç kemik kaynamasını sağlamaktır. Plak-vida takılması ise sadece belli vakalarda uygulanmaktadır. Sorun çıkmazsa plak ve vidayı çıkarmak gereksizdir.

Doç. Dr. Serdar Özgen

Acıbadem Maslak Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı
www.acibadem.com.tr
www.omurga.org


İçeriği Paylaşın