Obezite ve Cerrahi Tedavi Yöntemleri

Obezite ve Cerrahi Tedavi Yöntemleri

Obezite ve Cerrahi Tedavi Yöntemleri

Bizi Takip Et


Obezite nedir? Obezite tanısı nasıl konur? Obezite tedavisinde cerrahinin yeri nedir? Obezite cerrahisi kimlere uygulanır? Obezite cerrahisi hangi yöntemlerle yapılır? Yöntemlerin birbirinden ne gibi farklılıkları vardır? Hangi hastaya hangi ameliyat yönteminin uygulanacağına neye göre karar verilir? Obezite ameliyatı süreci nasıldır? Obezite cerrahisi geçiren hastalar ne kadar zamanda kaç kilo verebilirler? Obezite cerrahisi geçiren bireylerin sağlıkları bu durumdan nasıl etkilenir? Obezite cerrahisi sonrasında yeniden kilo alma riski var mıdır? Ameliyat geçirenler nelere dikkat etmelidirler? Obezite cerrahisi yöntemleri arasında hangisinin geri dönüşü vardır?

Medical Park Ordu Hastanesi’nden Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Erkan Aksoy, obezite ve cerrahi tedavisine dair merak edilenleri Türkiye’ye Sağlık Yolu programında anlattı.

KİMLER OBEZDİR?

. Obezite nedir? Obezite tanısı nasıl konur?
“Obezite vücutta sağlığı bozacak şekilde yağ birikmesidir. Bu hastalığın tanısında vücut kitle endeksi denilen bir parametre kullanılır; kişinin kilosu boyunun karesine bölünerek bir değer elde edilir. Bu değer eğer 30’un üzerindeyse kişi obez olarak değerlendirilir.”

. Obezite tedavisinde cerrahinin yeri nedir? Obezite cerrahisi kimlere uygulanır?
“Obezitenin tedavisi diyet, egzersiz, ilaç ve cerrahi tedavi olmak üzere 4 başlık altında toplanır. Cerrahi tedavi obez hastalardan vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olanlara ya da vücut kitle endeksi 35’in üzerinde olup obeziteye bağlı şeker, tansiyon, eklem hastalıkları, uyku apnesi gibi rahatsızlıkları bulunanlara uygulanır.”

OBEZİTEYLE MÜCADELEDE CERRAHİ YAKLAŞIM

. Obezite cerrahisi hangi yöntemlerle yapılır? Yöntemlerin birbirinden ne gibi farklılıkları vardır?
“Obezite cerrahisinde uygulanan ameliyatlar 2 grupta toplanır. Bunlardan biri hacim kısıtlayıcı ameliyatlardır ve en tipik örneği tüp mide (sleeve gastrektomi) ameliyatıdır. Bir diğeri ise emilim kısıtlayıcı ameliyatlardır. Bunların da tipik örneği gastrik bypass ameliyatlarıdır. Tüp mide ameliyatında midenin yaklaşık yüzde 80’lik kısmı çıkarılır. Bu sayede kişi daha az yiyerek doygunluk hissine ulaşır. Gastrik bypass yöntemlerinde ise mide küçültmeye ek olarak besinlerin bağırsakların bir kısmından geçişi engellenir. Burada kişi yüksek kalorili gıdalar alsa da bir kısmı emilmeden atılacağı için kilo kaybı sağlanmış olur. Her iki yöntemde ortak olan nokta ise obezite için hormonal etkilerdir. Örneğin açlık hormonunu salgılayan bölgenin devre dışı bırakılmasıyla hormonal etki sağlanabilmektedir. Obezite ameliyatları kapalı yöntemle yapılan ameliyatlardır.’’

HANGİ HASTAYA HANGİ CERRAHİ YÖNTEM

. Hangi hastaya hangi ameliyat yönteminin uygulanacağına neye göre karar verilir?
“Obezite cerrahisi öncesinde kişi ayrıntılı bir şekilde sorgulanmalıdır. Kişinin yaşı, kilosu, beslenme alışkanlığı, ek hastalıkları, kronik rahatsızlıkları, reflü hastalığının varlığı gibi faktörler mutlaka sorgulanmalıdır. Örneğin şeker hastalığı bulunan birisinde gastrik bypass tercih edilirken; genç evlenmemiş bir kadında tercih tüp mideden yana kullanılmalıdır.”

KAPALI YÖNTEMLE OBEZİTEYE MÜDAHALE

. Obezite ameliyatı süreci nasıldır?
“Obezite cerrahisinde hastalar ameliyat öncesinde geniş bir şekilde tetkik edilirler. Ameliyat kararı alındıktan sonra kişilere ayrıntılı bir kan tetkiki beraberinde hormon analizleri, değişik bölgelere ultrasonlar, endoskopiler mutlaka yapılmalıdır. Ayrıca 6 branş, hastayı ayrıntılı bir şekilde değerlendirmelidir. Tüm bu yapılanların sonucunda eğer bir sorun yaşanmazsa bu kişiler ameliyat edilebilir demektir. Ameliyat yöntemine göre değişmekle beraber ameliyat, ortalama 1 ya da 2 saat sürmektedir. Ameliyattan sonra kişiler hemen 3. saat yürümeye başlarlar .4. saat ya da ameliyatın tipine göre 8. saat beslenmeye başlamış olurlar. Ameliyattan 2. ya da 3. gün kişiler taburcu edilirler. Ortalama 1 hafta sonra ise masa başı işlerine dönmüş olurlar.”


İçeriği Paylaşın