Plastik Kaplar, Şişeler, Naylon Torbalar Sağlığa Zararlı!

Plastik Kaplar, Şişeler, Naylon Torbalar Sağlığa Zararlı!

Plastik Kaplar, Şişeler, Naylon Torbalar Sağlığa Zararlı!

Bizi Takip Et


“Naylon, bir virüs gibi… Kadınların çorabından pedine, erkeklerin tişörtünden pantolonuna, çocukların okul formasından beslenme çantasına, bebeklerin alt bezinden biberonuna kadar her yanımıza sızmış durumda. Ve her tehlikeli virüs gibi hızla yayılıyor. Çağa ayak uyduruyor, yakalanmak istenmeyen bir katil gibi sürekli kılık değiştiriyor.

Kimi zaman plastik su damacanası kılığına girerek zehirliyor bizi, kimi zaman naylon poşet olup deniz kuşlarını öldürüyor, balıkların cinsiyetiyle oynuyor! Bazen Bisphenol A (BPA) formunda kanseri azdırıyor, bazen de çatal, bıçak, tabak, bardak şeklinde kanımıza karışıveriyor. Hatta gecenin ilerleyen saatlerinde prezervatif kostümüne bile girebiliyor.

Evet, naylon aşkı öldürüyor. Duyarsız insanların naylon aşkı da tüm canlıları öldürüyor!”

Prof. Dr. Hamdi Temel’in “Naylon Aşkı Öldürür… Plastik Yaşamdan Kurtuluş Rehberi” isimli kitabının arka kapağında mutfağımızdaki, dolabımızdaki eşyaları bir kez daha gözden geçirmemize neden olan bu cümleler yer alıyor.

SOFRANIZDAKİ TEHLİKE…

Hayy Kitap’ın piyasaya çıkardığı bu yeni kitapta özellikle mutfağımızdaki ve soframızdaki naylon tehlikesine dikkat çekiliyor:

. Plastik şişe ve kapların, sıcak su, sıvı ve asit gibi içeriklerle temas etmeleriyle çok tehlikeli bir kansorejen olan Bisfenol-A (BPA) ve dioksin maddesi ortaya çıkmakadır. Dioksinin kanser hastalığı yaptığı bir çok bilimsel çalışma tarafından ortaya konulmuş ve Uluslararası Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından da açıklanmıştır….. Dioksin kanser yapıcı etkisini yanı sıra, anne karnındaki bebeklerde sakatlıklara ve anormalliklere sebep olabilir. Özellikle çocuklarda sinir sistemi (nörolojik), bağışıklık ve üreme sistemleri üzerinde  zararlı etkileri bulunur.

LÖSEV’İN ÖNERİLERİ

. Özellikle hamileler,  çocuklar ile 60 yaşın üzerindeki  kişiler plastik şişe ve kaptaki  içecekleri ve yiyecekleri tercih etmesin.

. Sıcak çay, kahve ve sıvıların bulunduğu plastik bardak ve plastik karıştırıcıları kullanmayın.

. Tüm gıdaların (özellikle süt, meyve suyu ve su) tüketiminde  cam şişe ve kapları kullanın

PLASTİK SU DAMACANALARI NEDEN RİSKLİ?

. Plastik su damacanalarında kullanılan ve suya sızan BPA, kadın hormonu olan östrojenin etkilerini  taklit ediyor……. BPA insanlarda göğüs kanseri, düşük sperm sayısı, diyabet ve prostat kanseri gibi hastalıklara yol açıyor.

. 
Şişelerde gözle görülmeyen bir çatlak, BPA’nın suya sızmasına sebep oluyor. PET şişelerdeki kimyasallardan en çok etkilenen grup ise bebek ve büyüme çağındaki çocuklar.

Kitapta, plastik biberonlardaki tehlikeye de dikkat çekiliyor ve Türk Eczacılar Birliği’nin de bu konuda bir açıklama yaptığı anımsatılıyor. Prof. Dr. Temel kitabında Türk Eczacılar Birliği’nin özetle şu görüşlerine yer veriyor:

“Başta ABD, Kanada, Fransa, Danimarka olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde üretimi durdurulan ve kullanımı yasaklanan bu kimyasalı içeren biberon ve plastik ürünler, sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi bozuklukları, nörolojik sorunlar, obezite, hiperaktivite, kalp hastalığı, meme kanseri, kısırlık gibi sağlık sorunlarına yol açıyor ve bunun yanında gelişim çağındaki çocukların ve özellikle bebeklerin gelişimini olumsuz etkiliyor”

Prof. Dr. Hamdi Temel’in  “Naylon Aşkı Öldürür” isimli kitabında sağlıklı bir yaşam, temiz bir çevre isteyen kişilerin naylonla ilgili merak ettikleri tüm soruların yanıtları yer alıyor.

Yaşamımızdaki naylon tehdidiyle ilgili bilgi almak istiyorsanız ve plastik yaşamdan kurtuluş rehberini merak ediyorsanız, Prof. Dr. Hamdi Temel’in Hayy Kitap’ın Hap Kitaplar Serisi’nden çıkan  “Naylon Aşkı Öldürür” isimli kitabını okumanızı öneriyoruz.


İçeriği Paylaşın