Preimplantasyon Genetik Tarama Yöntemi

Preimplantasyon Genetik Tarama Yöntemi

Preimplantasyon Genetik Tarama Yöntemi

Bizi Takip Et


PGS ile tüp bebek tedavisinde doğru embriyo seçimi sonrasında tek bir embriyo transferiyle canlı doğum oranları yaklaşık olarak yüzde 60-65 aralığında!

İleri bayan yaşı, tekrarlayan gebelik kaybı veya tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan çiftlerde Preimplantasyon Genetik Tarama yöntemi (PGS) önemli bir yer tutuyor.  Blastokist safhasında (yumurta toplama yapıldıktan 5-6 gün sonra) embriyolardan hücre alınarak kromozom yapılarının incelenmesi ve normal olan embriyonun rahime nakledilmesi PGS’nin temel amaçları arasında yer almakta.

Anatolia Tüp Bebek Merkezi Klinik ve Bilimsel Direktörü Prof. Dr. Hakan Yaralı, eve sağlıklı bebekle gitme konusunda üreme potansiyeli yüksek embriyonun seçiminin çok önemli olduğunu dikkat çekti. Halen bütün dünyada rutinde kullanılan metotların hem sübjektif hem de geçerliliklerinin sınırlı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hakan Yaralı, ‘’Özellikle kadın yaşı ilerledikçe sağlıksız yumurtalar nedeniyle gebe kalamama durumu ortaya çıkıyor, düşük riski artıyor. Sırf deneme yanılma yoluyla, genetik ayıklama yapılmadan, özellikle ileri yaşlardaki kadınlarda, embriyonun sağlığını bilmeden körlemesine transferin hem gebe kalma süresini uzattığını hem istenmeyen düşük oranlarını artırdığını çok iyi biliyoruz.’’ dedi.

Prof. Dr. Hakan Yaralı PGS yöntemi ile ilgili şu bilgileri verdi:

PGS İLE 38 YAŞ SONRASI YAPILAN TÜP BEBEK TEDAVİLERİNDE CANLI DOĞUM ORANLARI YÜZDE 50-55 ARASINDA!

36-38 yaşında kadınların yumurtalarının yüzde 50’si, 40 yaşında yüzde 60-65’i, 42-43 yaşında yüzde 70-75, 45-46 yaşında da yumurtaların neredeyse yüzde 100’ü sağlıksız. Sağlıksız yumurtalar da sağlıklı yumurtalar gibi görünebiliyorlar. Bu yumurtalar da döllenebiliyor ve embriyoya dönüşebiliyorlar. Ama bu sağlıksız yumurtalar ve başarısız uygulamalar, düşük riski ve Down Sendromu gibi durumları da beraberinde getiriyor. Maliyet olarak düşünüldüğünde biraz daha yüksek olan PGS Yönteminde sadece yüzde 1-5 yanılma payı ile birlikte hangi embriyonun en sağlıklı olduğunu daha net anlayabilmek mümkün. PGS yapıldıktan sonra normal kromozom yapılı tek embriyonun nakledilmesi ile, 38-45 yaş aralığında, düşük riski yüzde 8-10’lara gerilemekte, canlı doğum oranları ise yüzde 60-65’lere yükselmektedir.

Prof. Yaralı ayrıca “Elde edilen biyopsi örneğini NGS adı verilen güvenilirliği en yüksek metot ile değerlendiriyoruz” dedi.

PGS GEBE KALMA SÜRESİNİ KISALTIYOR!

Özellikle ileri kadın yaşı olgularında PGS gebe kalma süresini kısaltmada önemli bir rol oynuyor.

HEDEF YÜZDE YÜZ CANLI DOĞUM ORANLARI!

Genetik ayıklama en sağlıklı embriyo ulaşım, seçim açısından çok önemli bir unsur.  Ancak embriyonun genetik yapısı dışında başka faktörler de embriyonun sağlıklılığı, dolayısıyla canlı doğum ile neticelenmesi açısından önemli olabilmektedir.  Bu kapsamda, embriyonun enerji üretiminde rol oynayan mitokondri miktarı belirlenmesi ve diğer bazı belirteçler kullanımı ile belki ileride yüzde 100’e yakın canlı doğum oranlarını yakalamak mümkün olacaktır.


İçeriği Paylaşın